23.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤι οδήγησε στην εκκένωση του καταυλισμού Κούρδων προσφύγων στο Λαύριο

Τι οδήγησε στην εκκένωση του καταυλισμού Κούρδων προσφύγων στο Λαύριο

Η δομή ιδρύθηκε το 1947 αλλά σταμάτησε να χρηματοδοτείται από το ελληνικό κράτος το 2016.

Εκκενώθηκε κατά τις πρωινές ώρες της Τετάρτης ο καταυλισμός Κούρδων προσφύγων στο Λαύριο. Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται μεν ως κίνηση-ματ προς την Τουρκία, η οποία κατήγγειλε, ότι εκεί φιλοξενούνται και εκπαιδεύονται τρομοκράτες, το κτίριο όμως δε, θεωρήθηκε ακατάλληλο.

Σημειώνεται ότι η απόφαση για να κλείσει η προσφυγική δομή στο Λαύριο είχε ληφθεί εδώ και τρεις μήνες περίπου. Από την στιγμή που δεν γινόταν δεκτά νέα άτομα από το 2017, εκεί είχαν βρει καταφύγιο κατά κύριο λόγο πολιτικοί πρόσφυγες που ανήκουν στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν καθώς και οικογένειες.

Η δομή ιδρύθηκε το 1947 αλλά σταμάτησε να χρηματοδοτείται από το ελληνικό κράτος το 2016. Τον Μάιο του 2017 αποχώρησε και ο Ερυθρός Σταυρός που διαχειριζόταν το κέντρο, καθώς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτική δεν το ενέταξε στις μόνιμες δομές.

Εκεί διέμεναν το τελευταίο διάστημα περίπου 100 άτομα Κούρδοι από τη Συρία και την Τουρκία. Κάποιοι από αυτούς είχαν αρχίσει να μεταφέρονται τους προηγούμενους μήνες σε άλλες δομές, μέχρι την εκκένωση που έγινε σήμερα. Από το κτίριο μεταφέρθηκαν συνολικά 53 άτομα (26 άνδρες, 8 γυναίκες και 19 παιδιά), σε υφιστάμενες δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα