26.1 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ

Ομολογώ ότι χαίρομαι ιδιαίτερα την ανταλλαγή τοποθετήσεων πάνω στη ορθή χρήση του mea culpa. Ευχαριστώ τον αντιδήμαρχο Γιώργο Κοκκόλη, του οποίου την προσφορά στα κοινά εκτιμώ, ότι συνεχίζει να τροφοδοτεί με ενημέρωση τους αναγνώστες του kirkinews. Ευχαρίστησή μας να φιλοξενούμε και οποιεσδήποτε άλλες απόψεις του και λυπούμεθα  γιατί λόγω υποχρεώσεων μόλις τώρα είδαμε το μέιλ που μας έστειλε από χθες.

Να επισημάνω όμως στο κ. Κόκκόλη, ότι ο δήμαρχος είναι αρκετά ικανός και έμπειρος να υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του και αρκετά γενναίος να αναγνωρίζει το όποιο μικρό ή μεγάλο λάθος, ακόμα κι αν τις περισσότερες φορές καλύπτει αστοχίες άλλων. Κι αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζω και σέβομαι στο Βασίλη, που γνωρίζω χρόνια. 

Όπως όλοι οι αιρετοί ωστόσο υπόκειται στην κρίση των πολιτών, πολύ δε περισσότερο των δημοσιογράφων, άσχετα αν αρέσει ή όχι. Συμβουλή που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, πολύ περισσότερο απ’ τους νέους αιρετούς. 

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Κοκκόλη: 

Αγαπητή κυρία Ραγκούση,

Κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ που μπήκατε στον κόπο να μου απευθύνετε ένα ολόκληρο άρθρο σε σχέση με μια φιλική επισήμανση ως προς την ορθή χρήση του mea culpa – αν και ομολογώ δεν κατανοώ το νόημα της φωτογραφίας που συνοδεύει το δημοσίευμα.

Έχω πλήρη αντίληψη του άρθρου της Βικιπαίδειας στο οποίο με παραπέμψατε, ωστόσο αξίζει προς τέρψιν των αναγνωστών σας να επισημάνουμε κάποια πράγματα. Πρώτον, η Βικιπαίδεια είναι μια ανοικτή εγκυκλοπαίδεια της οποίας τα λήμματα δημιουργούνται διαρκώς από τους ίδιους τους αναγνώστες της. Η επισήμανση αυτή δεν γίνεται για να πλήξει το κύρος της, όσο για να καταδείξει πως οι άνθρωποι που αφιερώνουν χρόνο στη συγγραφή της δεν είναι επαγγελματίες.

Πράγματι στο λήμμα για την προέλευση του mea culpa, αναφέρεται πως χρησιμοποιείται «και» εμφατικά ως ”λάθος μου μεγάλο”. Αυτό συμβαίνει διότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σύντομη αντιγραφή του αγγλικού λήμματος, το οποίο εξηγεί ευκρινώς πώς η φράση απαντά στη λατινική χριστιανική παράδοση και λατρεία ως τμήμα του Confiteor, όπου οι μετανοούντες πιστοί αναφέρουν δύο φορές τη φράση «mea culpa», και την τρίτη φορά εμφατικά «mea máxima culpa». 

Ωστόσο, ακόμα και αν επιμείνουμε στο ελληνικό λήμμα, θα παρατηρήσουμε πώς ακριβώς πριν την επίμαχη φράση υπάρχει ο σύνδεσμος «και». Δεδομένου οτι το «ΚΑΙ» είναι σύνδεσμος συμπλεκτικός, αυτή είναι μία από τις ερμηνείες. Συνεπώς, η επιλογή σας σε αυτή τη συγκεκριμένη ερμηνεία έχει κατ’ εμέ ένα αξιολογικό πρόσημο, δίνει δηλαδή την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα πράγματι μεγάλο λάθος το οποίο παραδέχεται εμφατικά ο δήμαρχος. Φυσικά, όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά, είτε ως πολιτικοί είτε ως δημοσιογράφοι, αναγνωρίζουμε πως ο ρόλος του δημάρχου δεν είναι να ελέγχει την ύλη ενός περιοδικού, ίσα ίσα μάλλον θα εγκαλούσαμε κάποιον δήμαρχο ο οποίος αντί να ασχολείται με τα μείζονα ασχολείται με την διόρθωση κειμένων. Η αίσθησή μου είναι πως η απόφασή του Βασίλη Πιστικίδη να αναλάβει την ευθύνη για κάποιες αστοχίες που πράγματι παρατηρήθηκαν, είναι τουλάχιστον γενναία και δείχνει για άλλη μια φορά το ήθος και την ποιότητα του ανδρός.  

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη δημοσίευση στην πάντα φιλόξενη ιστοσελίδα σας,

Γιώργος Κοκκόλης
Αντιδήμαρχος Πικερμίου, Παιδείας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δήμος Ραφήνας Πικερμίου

Αραφηνίδων Αλων 12, 19009 Ραφήνα

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα