20.7 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΥΚΑΣ: ΠΑΛΕΨΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ Δ.Ε.Υ.Α.ΤΗ.Λ. & ΤΩΡΑ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΜΠΟΝΟΥΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΥΚΑΣ: ΠΑΛΕΨΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ Δ.Ε.Υ.Α.ΤΗ.Λ. & ΤΩΡΑ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΜΠΟΝΟΥΣ

Μπορεί άραγε μια επιχείρηση, εν προκειμένω η Δ.Ε.Υ.Α.ΤΗ.Λ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης ΤΗλεθέρμανσης Λαυρεωτικής), που λίγο καιρό πριν στο δημοτικό συμβούλιο κατατέθηκε αίτημα της μειοψηφίας για την κατάργησή της ως μη οικονομικά βιώσιμης, όχι μόνο να επιβιώνει αλλά και να μειώνει τη τιμολογιακή πολιτική της για όλους τους δημότες του καλλικρατικού δήμου Λαυρεωτικής;

Το μέλλον θα δείξει. Κι αν αποδειχτεί ότι στέκεται στα πόδια της, τότε θα έχει δικαιωθεί ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, που την υπερασπίστηκε με νύχια και με δόντια για να την κρατήσει ζωντανή, κατορθώνοντας να κερδίσει πλειοψηφική απόφαση υπέρ της διατήρησής της.

Μαζί με το δήμαρχο θα δικαιωθούν κι οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής που θα δουν στα τιμολόγιά τους σημαντικές μειώσεις τόσο στην ύδρευση, την αποχέτευση, όσο και στα τέλη σύνδεσης.

Ωστόσο για μια πιο σφαιρική ενημέρωση των αναγνωστών μας, κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε στις επισημάνσεις του δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη, στη συνέλευση της ΕΔΕΥΑ στις Σέρρες, όπου δικαιώνοντας την επιλογή Λουκά, υπεραμύνθηκε της διατήρησης των ΔΕΥΑ ακόμα κι από μικρούς δήμους.

Ιδού το χαρακτηριστικό απόσπασμα της απ’ την ομιλία του ως πρόεδρος τότε της ΕΔΕΥΑ:

«Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση της ΕΔΕΥΑ πριν από δύο χρόνια είχαμε να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση έντονου προβληματισμού από την πλευρά  κάποιων Δημάρχων, κυρίως των μικρότερων Δήμων, όσον αφορά στο αν θα πρέπει οι Δ.Ε.Υ.Α. να συνεχίσουν την λειτουργία τους ως αυτοτελείς επιχειρήσεις ή να μεταφερθούν οι υπηρεσίες τους στους οικείους Δήμους.

Σε πολλές περιπτώσεις δώσαμε σκληρό αγώνα για να πεισθούν ότι ο τομέας ύδρευσης-αποχέτευσης είναι ένας νευραλγικός τομέας και μόνο μέσα από ένα ευέλικτο σχήμα όπως αυτό των ΕΔΕΥΑ μπορεί να λειτουργήσει  ικανοποιητικά και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Οι περισσότεροι, ευτυχώς, πείσθηκαν κι επιπλέον τα επιχειρήματα οικονομικής φύσης για τη διάλυση των ΔΕΥΑ και την μεταφορά των υπηρεσιών στους Δήμους καταρρίφθηκαν, αφού με νομοθετικές ρυθμίσεις άλλαξε το καθεστώς ΦΠΑ για τις υπηρεσίες ύδρευσης των Δήμων  και μειώθηκε η ίδια συμμετοχή για τις ΔΕΥΑ όσον αφορά στα συγχρηματοδοτούμενα έργα τους.

Αλλά και στις λίγες περιπτώσεις που οι ΔΕΥΑ διαλύθηκαν αποδείχθηκε ότι η επιλογή ήταν βιαστική και λάθος, αφού η παροχή υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης προς τους δημότες υποβαθμίσθηκε.

Για τον λόγο αυτό  ξεκίνησαν διαδικασίες επανίδρυσης των ΔΕΥΑ που διαλύθηκαν. Ταυτοχρόνως, η απένταξη έργων από το ΕΣΠΑ σε περιπτώσεις ΔΕΥΑ που διαλύθηκαν με πληθυσμό μεγαλύτερο των 10.000 κατοίκων απέτρεψε περισσότερες διαλύσεις επιχειρήσεων. Η θέση και ύπαρξη των ΔΕΥΑ παγιώθηκε και τα διλήμματα ξεθώριασαν».

Επίσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα aftodioikisis.gr στις 18-12-2015, στην ερώτηση

Ποιος είναι ο ρόλος που παίζουν οι Δ.Ε.Υ.Α στις τοπικές κοινωνίες; Απαντά

“Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α) είναι ζωτικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες. Κι αυτό για δύο λόγους:

Πρώτον γιατί οι υπηρεσίες που παρέχουν στους πολίτες δηλ. η ύδρευση, η αποχέτευση, η επεξεργασία λυμάτων, η τηλεθέρμανση βελτιώνουν την καθημερινότητά τους και την ποιότητα ζωής τους και δεύτερον διότι λειτουργούν ως μοχλοί ανάπτυξης για την περιφέρεια. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει άμεσα η Πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο να κινηθούν σε τρεις άξονες: 

-Στη βελτίωση λειτουργίας τους

-Στην ενίσχυση των εσόδων και του επενδυτικού έργου τους και

-Στην  επικαιροποίηση του θεσμικού τους πλαισίου ώστε να προσαρμοσθεί στις σύγχρονες συνθήκες και την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία” 

Ίσως λοιπόν η προσπάθεια του δημάρχου Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά να διατηρήσει την Δ.Ε.Υ.Α.ΤΗ.Λ. έχει ισχυρή βάση και μάλλον καλό θα είναι να υποστηριχθεί απ’ τη μειοψηφία του δήμου του, έχοντας στο νου ότι οι δήμαρχοι αλλάζουν, αλλά η Δ.Ε.Υ.Α.ΤΗ.Λ. θα παραμείνει στην υπηρεσία του όποιου δήμαρχου προκύψει μετά την επίσκεψη των δημοτών στη κάλπη με το πλήρωμα του χρόνου.

  

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα