18.7 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΔΥΝΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ Η “ΕΝΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ” ΣΕ ΚΑΙΡΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

ΔΥΝΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ Η “ΕΝΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ” ΣΕ ΚΑΙΡΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Εντυπωσιακή ποιοτική ενεργοποίηση παρουσιάζει η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Μαραθώνα μετά την ανάληψη του Στέργιου Τσίρκα ως επικεφαλής, αν και δεν έχει περάσει ούτε μήνας απ’ τη στιγμή που ανέλαβε το τιμόνι της «Ενωμένης Πολιτείας».  

Μετά την τοποθέτηση για τις πρόσφατες πυρκαγιές που κτύπησαν και το Βαρνάβα Δημοτική Ενότητα του δήμου, η επιστολή που στάλθηκε στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο, αγγίζει σοβαρά προβλήματα που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης, όπως ο άμεσος σχεδιασμός αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων για την προστασία των κατάντη περιοχών και ιδιαίτερα των οικισμών μετά τη καταστροφική πυρκαγιά, η αναδάσωση, αλλά κι η αποφυγή αδικιών σε εποχή μάλιστα που τρέχει η προθεσμία για τις αντιρρήσεις των δασικών χαρτών στην περιοχή του Βαρνάβα, ενώ κλείνει με την πρόταση να επιτρέπεται ο άμεσος καθαρισμός των αγροτικών δρόμων χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Στο δεύτερο σκέλος της επιστολής προς τον κ. Φάμελλο αναφέρεται το αίτημα για την επίλυση δύο σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αρκετοί δημότες του Δήμου Μαραθώνα και  όχι  μόνο.  

Το 1Ο Θέμα αφορά τη νέα ανάρτηση του Δασικού Χάρτη της Δημοτικής Κοινότητας Μαραθώνα και το  2ο Θέμα τη σύνδεση  αυθαιρέτων των Ν. 4014/11 και Ν. 4178/13 µε τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. 

Ακολουθεί πλήρης η επιστολή της παράταξης «ΕΝΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ» 


ΕΝΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ 

Δημοτική Παράταξη  

Δήμου Μαραθώνα  

Μαραθώνας 22-8-2017 

Email enwmenipoliteia@gmail .com 

Τσίρκας Στέργιος 

Τηλ 6944276498  

 

ΠΡΟΣ : ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 

             Κύριο ΣΩΚΡΑΤΗ ΦΑΜΕΛΛΟ 

 

Αμαλιάδος 17 , Αθήνα, Fax. 210 6432589, E-mail: [email protected] 

Μεσογείων 119, Αθήνα, τηλ. 210 6969802210 6969804.Fax. 210 6069704, E-mail: yper@ypapen.gr  

Aξιότιμε κ. Υπουργέ 

 

Ενημερωθήκαμε από το δελτίο τύπου που αναρτήσατε, για την συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Δασαρχείο Καπανδριτίου στις 17/8/2017 με υπηρεσιακούς παράγοντες, έχοντας στόχο  την υλοποίηση μέτρων για την προστασία των πολιτών και του δάσους στις περιοχές που επλήγησαν από την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά.  

Στις πληγείσες  αυτές περιοχές ανήκει και η Δημοτική Κοινότητα Βαρνάβα που αποτελεί κομμάτι του Καλλικρατικού Δήμου Μαραθώνα.  

Θέλουμε να σας επισημάνουμε δύο καίρια προβλήματα που προκύπτουν μετά τις άσχημες αυτές εξελίξεις. 

1) Όπως σωστά  εντοπίσατε, προέχει ο άμεσος σχεδιασμός αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων για την προστασία των κατάντη περιοχών και ιδιαίτερα των οικισμών. Λαμβανομένου δε, ότι οι καμένες  αυτές εκτάσεις γειτνιάζουν και με τον χώρο όπου σχεδιάζετε να κατασκευαστεί  και λειτουργήσει ο Χυτά Γραμματικού,  θέση  που αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ως προς την ακαταλληλότητά της, είναι κάτι  παραπάνω από βέβαιο ότι μελλοντικά κι εξαιτίας του, θα δημιουργηθούν  οικολογικά και περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή. 

2) Θα πρέπει πιστεύουμε να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή κι ευαισθησία για την αποφυγή πρόκλησης αδικιών εις   βάρος ιδιοκτητών  εκτάσεων οι οποίες κάηκαν και κηρυχθούν αναδασωτέες. Ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή αφού  μέχρι στις 7/9/2017 τρέχει και η προθεσμία για τις αντιρρήσεις των δασικών χαρτών στην περιοχή του Βαρνάβα. 

Η αποκατάσταση του πληγέντος  περιβάλλοντος και η αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος είναι ευθύνη όλων μας, αλλά πρωτίστως πρέπει να λαμβάνονται μέτρα πρόβλεψης για τα οποία όπως όλοι γνωρίζουμε ο κρατικός μηχανισμός είναι δυσκίνητος λόγω των πολλών γραφειοκρατικών διαδικασιών. 

Προτείνουμε να επιτρέπεται ο άμεσος καθαρισμός των αγροτικών δρόμων χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, ο καθαρισμός των οικοπέδων με ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών σε άμεση συνεργασία με το Πυροσβεστικό σώμα, εκπαίδευση εθελοντικών ομάδων πυρόσβεσης και πρόληψης, ενημέρωση στα σχολεία και στις τοπικές κοινωνίες κλπ. 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ 

Δράττουμε της ευκαιρίας  και επικαλούμενοι την κοινωνική σας ευαισθησία, θέλουμε να σας ερωτήσουμε, ενημερώσουμε και ταυτόχρονα να σας ζητήσουμε να δώσετε λύσεις, οι οποίες θα διακατέχονται από πνεύμα ισονομίας και δικαιοσύνης, σε δύο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετοί δημότες του Δήμου Μαραθώνα και  όχι  μόνο  όπως  γνωρίζουμε.   

1Ο Θέμα: Νέα ανάρτηση του Δασικού Χάρτη της Δημοτικής Κοινότητας Μαραθώνα.  

Η διαδικασία κατάρτισης και ανάρτησης των δασικών χαρτών, με βάσει τον Νόμο 3889/2010, στην Δημοτική Κοινότητα Μαραθώνα, είχε πιλοτικό χαρακτήρα και έγινε το 2011. Επειδή ακριβώς εφαρμόστηκε διά πρώτη φορά πανελλαδικά, έγιναν λάθη και παραλείψεις. Η τότε Διοίκηση του Υπουργείου δεν έλαβε υπόψιν της για να εξαιρέσει από την ανάρτηση αυτοτελείς οικισμούς μη ενταγμένους αλλά απογεγραμμένους από το 1981,  παρότι της υποδείχτηκαν από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου.     

Αυτό είχε αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οικονομικά οι κάτοικοι των οικισμών, γιατί υποχρεώθηκαν να υποβάλλουν περί τις 2.000  ατομικές αντιρρήσεις επί του δασικού χάρτη. Οι αντιρρήσεις υπεβλήθησαν τον Ιούνιο του 2011, έχουν παρέλθει πάνω από έξι χρόνια και ακόμη δεν έχουν εξεταστεί από τις αρμόδιες Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.). Στην διάρκεια αυτών των έξι χρόνων, κυρίως με τους νέους Νόμους 4164/2013, 4389/16 και πολλές τροπολογίες, έγινε αντικατάσταση άρθρων του Νόμου 3889/2010, για να γίνει καλύτερη η διαδικασία κατάρτισης και ανάρτησης των δασικών χαρτών και να διορθωθούν λάθη που εντοπίστηκαν κατά την πιλοτική εφαρμογή του.  

Ο Δήμος Μαραθώνα επανειλημμένα έχει ζητήσει την ανάκληση των ήδη αναρτημένων δασικών χαρτών για την περιοχή του, διότι δεν αποτυπώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα όρια των οικισμών αυτών και τα πολεοδομικά σχέδια που δεν έχουν εγκριθεί για οποιοδήποτε λόγο, παρά την έγκαιρη αποστολή τους.  

Η Τεχνική Υπηρεσία του   Δήμου Μαραθώνα , τον Σεπτέμβρη του 2016, εφαρμόζοντας τον Νόμο 4389/16 επισήμανε στους Δασικούς Χάρτες και απέστειλε στην ΕΚΧΑ Α.Ε., τα όρια των οικισμών, όπως αυτά έχουν εγκριθεί με πράξεις της Διοίκησης και τα όρια των οικισμών που έχουν οριοθετηθεί με άλλες διατάξεις, καθώς και των οικιστικών πυκνώσεων.  Με τον Νόμο  4389/2016 για τις οικιστικές πυκνώσεις, ο Δήμος συμπεριέλαβε τους αυτοτελείς οικισμούς μη ενταγμένους αλλά απογεγραμμένους από το 1981 ως οικιστικές πυκνώσεις.   

Το ερώτημα, το οποίο είναι καθολικό αίτημα των κατοίκων και δεν έχει απαντηθεί μέχρι και σήμερα στις ανακοινώσεις και εγκυκλίους του Υπουργείου σας, είναι αν θα αναρτηθεί και πάλι ο Δασικός χάρτης της Δημοτικής Κοινότητας Μαραθώνα. 

Οι πολίτες της Δημοτικής Κοινότητας Μαραθώνα επιβαρύνθηκαν οικονομικά με την υποβολή ατελέσφορων αντιρρήσεων, για ιδιοκτησίες εντός οικιστικών πυκνώσεων. Αν εξεταστούν οι λεγόμενες «παλαιές αντιρρήσεις», θα υπάρχει συμφόρηση στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ), θα δημιουργηθούν αμφισβητήσεις για περιοχές κατοικίας, θα ταλαιπωρηθούν οι πολίτες και θα κινδυνεύουν με απώλεια δικαιωμάτων σε περιοχές οικιστικών πυκνώσεων.  

Αιτούμεθα την ανάκληση του ήδη αναρτημένου δασικού χάρτη για τους οικισμούς της Δημοτικής Κοινότητας Μαραθώνα και την εκ νέου ανάρτησή του, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 4389/16.Για να αποδοθεί ισονομία και δικαιοσύνη, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στους Δημότες μας αλλά και στο εθνικής σημασίας έργο των δασικών χαρτών.  

Αν εξεταστούν οι λεγόμενες «παλαιές αντιρρήσεις» και γιά όσες αφορούν ιδιοκτησίες εντός οικιστικών πυκνώσεων, προτείνουμε οι ΕΠΕΑ να τις αποστέλλουν αμελλητί στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ γιά την περιβαλλοντική και πολεοδομική τους διαχείριση, ως ενιαία οικιστική πύκνωση.  

2ο Θέμα: Σύνδεση  αυθαιρέτων των Ν. 4014/11 και Ν. 4178/13 µε τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. 

Πολλά αυθαίρετα κτίσματα, που είναι εντός οικιστικών πυκνώσεων του Δήμου μας, έχουν δηλωθεί και τακτοποιηθεί με τους Ν. 4014/2011 και Ν. 4178/2013. Οι ιδιοκτήτες αυτών, έχοντας πληρώσει το ειδικό πρόστιμο, προσκόμισαν στην ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. τα δικαιολογητικά που ορίζουν οι ανωτέρω νόμοι, για την ηλεκτροδότηση των ιδιοκτησιών τους.  

Η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ηλεκτροδότησε τις ιδιοκτησίες που απείχαν, από την πλησιέστερη κολόνα φωτισμού, έως και τα 30 μέτρα. Αρνήθηκε όμως την ηλεκτροδότηση των ιδιοκτησιών, στις οποίες απαιτούνται να τοποθετηθούν νέες κολόνες, πέραν των 30 μέτρων από την υφιστάμενη. Επικαλείται την άρνηση του Δασαρχείου Καπανδριτίου να τοποθετηθούν νέες κολόνες, διότι αυτό το θεωρεί επέκταση δικτύου και όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου Δασικές, άσχετα εάν δεν υπάρχει οριστικά κυρωμένος Δασικός Χάρτης.  

Στους ανωτέρω  νόμους και όλες τις σχετικές  εγκυκλίους δεν αναφέρετε  πουθενά  ότι   χρειάζεται η προσκόμιση βεβαίωσης από το Δασαρχείο για την σύνδεση αυθαιρέτων µε τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. 

Η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. δεν εφαρμόζει ενιαία  λειτουργία στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Δεν είναι δίκαιο στην ίδια οικιστική πύκνωση να ηλεκτροδοτείται ένα ακίνητο και να μην ηλεκτροδοτείται το γειτονικό.  

Αιτούμεθα και προτείνουμε, για όσες ιδιοκτησίες χρειάζεται να τοποθετηθούν νέες κολόνες, να προσκομίζεται βεβαίωση από τον Δήμο ότι ευρίσκονται εντός οικιστικής πύκνωσης. 

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.  

Εν αναμονή της απάντησή σας, ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση και συμπαράστασή σας, στα όπως πιστεύουμε δίκαια αιτήματά μας και προβληματισμούς μας. 

 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης “Ενωμένη Πολιτεία”  

Τσίρκας Στέργιος 

Λάσκος Κώστας 

Στάμος Χρήστος  

Πατεράκη Καλλιόπη 

Μυλωνά Ματίνα 

Γεωργάτος Μανώλης 

Σωτηρίου    Βαγγέλης   

 

Για την ΕΝΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ  

Ο  Επικεφαλής Παράταξης 

ΤΣΙΡΚΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα