22 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΘΗΣΑΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΑΦΗΝΑ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΠΝΑ! Η 1η ΥΠΕ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΧΩΡΟ...

ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΑΦΗΝΑ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΠΝΑ! Η 1η ΥΠΕ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Θησαυρός αποδεικνύεται το πρώην παιδοψυχιατρικό νοσοκομείο για τη Ραφήνα, αφού πολλά απ’ τα κτίρια του αξιοποιούνται προς όφελος της κοινωνίας εντός και εκτός ορίων του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.

Αλλά κι η Ραφήνα αποδεικνύεται σωτήρας των εγκαταστάσεων που αν δεν αξιοποιούνταν θα είχαν τη τύχη που συνοδεύει πολλές νοσοκομειακές μονάδες της αν. Αττικής που έπαψαν να λειτουργούν και αφέθηκαν στη φθορά του χρόνου.

Μετά από διαρκείς αγώνες ετών, πολλών δημοτικών αρχών, οι απεριόριστες δυνατότητες των κτιριακών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός των 460 στρεμμάτων που ανήκουν στο Υπουργείο Υγείας, έχουν πλέον αξιοποιηθεί στο έπακρο.

Το μεγαλύτερο κληροδότημα του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου απ’ το πρώην νοσοκομείο είναι τα εξωτερικά του ιατρεία όπου λειτουργεί το Κ.Υ. Ραφήνας-Πικερμίου, το οποίο μετά τη χορηγία του μεγάλου ευεργέτη κ. Αθανασίου Μαρτίνου αποτελεί πρότυπο για τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Δύο ακόμα θησαυροί του πρώην ΠΝΑ, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου κι ένα κλειστό γυμναστήριο, παραχωρήθηκαν στο δήμο απ’ τη 1η ΥΠΕ και μετά την ευγενική χορηγία του κ. Μαρτίνου ανακαινίστηκαν εκ βάθρων ώστε να αποτελούν πλέον δύο ζηλευτούς αθλητικούς χώρους που φιλοξενούν αθλητικούς συλλόγους της περιοχής, που απασχολούν εκατοντάδες παιδιά και όχι μόνο. Στο κλειστό γυμναστήριο πλέον σφυρηλατούνται πρωταθλητές σε πολλά ολυμπιακά αθλήματα, με αξιώσεις διάκρισης.

Τελευταίο απόκτημα η παραχώρηση απ’ τη 1η ΥΠΕ, με απόφαση του διοικητή κ. Άγγελου Παπαδόπουλου, στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου – μετά από σχετικό του αίτημα – κατάλληλου χώρου στο κτίριο όπου παλαιότερα στεγάζονταν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του πρώην ΠΝΑ, για την δημιουργία Θεματικού Μουσείου.

Στόχος του δήμου να δημιουργηθεί εκεί εκτός από μια αίθουσα που θα περιλαμβάνει την “Ιστορία του Σανατορίου Νταού Πεντέλης”, (το πρώτο νοσοκομείο που λειτούργησε στο χώρο προπολεμικά και δέσμευσε τα 460 στρέμματα του πευκοδάσους που περιβάλανε το σανατόριο),  μια πτέρυγα που θα φιλοξενήσει την «Ιστορία των Λιγνιτωρύχων της Διασταύρωσης Ραφήνας», καθώς και ένα μουσείο με «Τα παραδοσιακά Παιδικά Παιχνίδια».

Η δημοτική αρχή Ραφήνας-Πικερμίου μετά κι από τη νέα παραχώρηση, ευχαριστεί τη διοίκηση της 1ης ΥΠΕ, τον Διοικητή κ. Άγγελο Παπαδόπουλο και την Υποδιοικήτρια κα Χρυσάνθη Κισκήρα για την συναίνεσή τους και το ενδιαφέρον τους ώστε να λειτουργεί  στους χώρους του πρώην ΠΝΑ στον Δήμο μας, ένας πολυχώρος Υγείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα