21 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΠΟΙΟΥΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΛΟΓΩ ΜΗ 24ΩΡΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Κ.Υ. Ρ-Π;

ΠΟΙΟΥΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΛΟΓΩ ΜΗ 24ΩΡΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Κ.Υ. Ρ-Π;

Άραγε πόσους ακόμα νεκρούς πρέπει να θρηνήσουμε μέχρι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφασίσει να ανοίξει το υπερσύγχρονο Κέντρο Υγείας Ραφήνας-Πικερμίου σε 24ωρη εφημερία όλες τις μέρες του χρόνου;  

Ήδη προ ενός μηνός άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο επί της Λεωφ. Μαραθώνος, ένας άτυχος οδηγός, όταν συνέβη τροχαίο δυστύχημα στη Διασταύρωση της Ραφήνας, καθώς το ασθενοφόρο έφθασε ως συνήθως με αρκετή καθυστέρηση.

Σήμερα άλλο ένα τραγικό γεγονός, ο χαμός ενός συντοπίτη Ραφηνιώτη του συνταξιούχου Σπύρου Σκόρδα, ο οποίος υπέστη καρδιακή προσβολή, ενώ παρακολουθούσε τον αγώνα της αγαπημένης του ομάδας στο γήπεδο της Ραφήνας και έφυγε μετά από τρία τέταρτα αναμονής του ασθενοφόρου. Ένα ασθενοφόρο που εδράζει στην Αρτέμιδα και τον οδήγησε στο Κ.Υ. Σπάτων όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός.

Ο άτυχος συντοπίτης μας έφυγε χωρίς ένα γιατρό πλάι του για τις πρώτες βοήθειες καθώς δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί γιατρός στο τηλέφωνο, μόλις δέκα λεπτά μακρύτερα απ’ το υπερσύγχρονο Κ.Υ. Ρ-Π που παραμένει πεισματικά κλειστό απ’ τους ανεύθυνο-υπεύθυνους της Πολιτείας.  

Δύο τραγικά περιστατικά που συνέβησαν μόλις λίγα μέτρα μακριά απ’ το υπερσύγχρονο πρότυπο Κ.Υ. Ρ-Π, που όμως λειτουργεί μόνο τις εργάσιμες ημέρες απ’ το πρωί στις 8 μέχρι το μεσημέρι στις τρεις. Δυστυχώς και τα δύο περιστατικά συνέβησαν Σαββατοκύριακο, το τροχαίο Σάββατο και το καρδιολογικό Κυριακή, όταν το Κ.Υ. Ρ-Π είναι κλειστό.

Για να μην αναφερθεί η εγκληματική έλλειψη ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ στη περιοχή, μετά τη διακοπή της σύμβασης που είχε με ιδιώτη που του παραχώρησε επί χρόνια χώρο επί της λεωφ. Μαραθώνος στο Πικέρμι, ακριβώς για κάτι τέτοια περιστατικά.

Κι όμως λόγω προσωπικών τοπικιστικών μικροσυμφερόντων, το ασθενοφόρο αντί να έχει εγκατασταθεί ήδη στο Κ.Υ. Ρ-Π όπου του παρέχονται όλοι οι νομοθετημένοι όροι με πιο σημαντικό την 24ωρη φύλαξη, ακόμα οι υπεύθυνοι του ΕΚΑΒ συζητούν αν πρέπει να εγκατασταθεί στο Κ.Υ. Ρ-Π ή στα Σπάτα σε χώρο που καμιά σχέση έχει με την υγεία και δεν εξυπηρετεί ούτως ή άλλως τα τροχαία της Μαραθώνος, ούτε το λιμάνι της Ραφήνας πολύ περισσότερο, αρκεί ο δήμος Σπάτων – Αρτέμιδας να επαίρεται ότι έχει δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στις δύο δημοτικές του ενότητες. Δυστυχώς αυτή είναι η τραγική ανευθυνότητα των υπευθύνων του ΕΚΑΒ και της εποπτεύουσας αρχής του, που προτιμά να κάνει κομματικά χατίρια, που όμως κοστίζουν ζωές.  

Η οργή ξεχειλίζει επίσης καθώς μένει αχρησιμοποίητο ένα Κ.Υ. που θα μπορούσε να δεχτεί και να περιθάλψει άκρως ικανοποιητικά και τα δύο περιστατικά, ακόμα κι αν η διακομιδή τους εκεί γινόταν με ίδια μέσα χωρίς την αναμονή ασθενοφόρου, αφού απέχει μόλις πέντε με δέκα λεπτά απ’ τα σημεία που έγιναν τα δύο τραγικά συμβάντα.

Κι αν η ηγεσία της 1ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας, που αναμφισβήτητα θεωρούμε υπευθύνους για το χαμό των δύο συνανθρώπων μας, πουν ότι δεν γνωρίζουν τις δυνατότητες του συγκεκριμένου κέντρου, η διημερίδα που έγινε στο Κ.Υ. το περασμένο Σαββατοκύριακο τους αφαιρεί οποιαδήποτε τέτοια δικαιολογία, καθώς πλέον όλοι γνωρίζουν, αλλά δεν το θέτουν σε 24ωρη λειτουργία επειδή αντιδρούν τα δύο γειτονικά Κ.Υ. Ν. Μάκρης και Σπάτων, που λειτουργούν σε εφημερία με τους γιατρούς του Κ.Υ. Ρ-Π, χωρίς να υποστηρίζονται από εργαστήρια ικανά να καλύψουν έκτακτα βαριά περιστατικά, πριν οδηγηθούν σε κεντρική μονάδα.

Άραγε πόσο ήσυχα κοιμούνται μετά τους δύο απανωτούς θανάτους στη Ραφήνα λόγω έλλειψης 24ωρης εφημερίας του Κ.Υ.Ρ-Π, ο διοικητής κι η υποδιοικήτρια της 1ης ΥΠΕ;

Πόσο ήσυχα κοιμούνται ο υπουργός Υγείας κι ο αναπληρωτής του, αλλά κι ο επικεφαλής Υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεναγήθηκε στο εν λόγω κέντρο και έμεινε άναυδος απ’ τις δυνατότητές του, όταν πέντε φορές ως γιατρός κι ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης αναφώνησε ότι είναι ανώτερο απ’ το νοσοκομείο των Τρικάλων, όπου εκλέγεται βουλευτής;  Πως θα νιώσει όταν μάθει το σημερινό συμβάν, μόλις οκτώ μέρες μετά την επίσκεψή του στο Κ.Υ. Ρ-Π;

Και για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Δεν ισχυριζόμαστε ότι τα δύο περιστατικά θα είχαν σίγουρα αποφύγει το μοιραίο. Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Αλλά τουλάχιστον δεν θα έμεναν αβοήθητοι να ψυχορραγούν ο ένας στο δρόμο κι ο άλλος στο καφενείο απέναντι απ’ το γήπεδο της Ραφήνας.

Τουλάχιστον θα είχαν τη τύχη ακόμα κι ενός αξιοπρεπούς θανάτου, μ’ ένα γιατρό και μια νοσηλεύτρια δίπλα τους, άσε που με τις δυνατότητες που παρέχονται σ’ αυτό το Κ.Υ., ίσως, λέμε ίσως, να τους έσωζαν τη ζωή.

Όπως είναι σήμερα τα πράγματα κι αν δεν αλλάξουν το συντομότερο πριν θρηνήσουμε κι άλλους νεκρούς, ακόμα κι αν το ασθενοφόρο τους μετέφερε στο Κ.Υ. Σπάτων, που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά, θα κατέληγαν πριν φθάσουν σε κεντρική μονάδα, καθώς όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ο χρόνος μετρά αντίστροφα.

Επιτέλους είναι απάνθρωπο να χάνονται ζωές λόγω ολιγωρίας μιας ανεύθυνης κυβέρνησης, που δε μπορεί καν να αξιοποιήσει τα δυνατά όπλα που διαθέτει στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.       

Συντετριμμένος δηλώνει κι ο αντιδήμαρχος Ρ-Π κ. Βαγγέλης Μπουρνούς με τον οποίο επικοινωνήσαμε αργά το βράδι, όπως φυσικά θα αισθάνεται κι ο δήμαρχος Ρ-Π κ. Βασίλης Πιστικίδης ο οποίος παλεύει με τα αργόστροφα γρανάζια ενός κεντρικού κράτους που δεν αποδίδει στη κοινωνία ένα Κ.Υ. που φωνάζει – βοά «ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ» 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα