18 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ Η ΩΚΕΑΝΙΟΣ, Ο ΟΛΡ ΚΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ Η ΩΚΕΑΝΙΟΣ, Ο ΟΛΡ ΚΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Πόσοι αλήθεια γνώριζαν μέχρι τη στιγμή που η νέα Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας Κατερίνα Αδαμοπούλου ανέδειξε τη Ποσειδωνία την Ωκεάνιο, τα γνωστά “φύκια” για τους  περισσότερους, σε πρώτης ύλης υλικό για τη δημιουργία εξαιρετικής ποιότητας λιπάσματος; Μάλιστα για πρώτη φορά η φετινή συγκομιδή απ’ τις παραλίες της Ραφήνας αξιοποιήθηκε δεόντως προς τούτο;

Εντυπωσιακό ότι η εκστρατεία αποκομιδής φυκιών που ενσωματώθηκε στις εκδηλώσεις του φετινού 6ου μαθητικού φεστιβάλ που διοργανώθηκε απ’ το ΣΕΟ Ραφήνας, όχι μόνο απέδωσε, αλλά και χρησιμοποίησε μέρος των φυκιών που συλλέχθηκαν για την κατασκευή υπέροχων γλαστρών στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο του ΟΛΡ που ήταν και μεγάλος χορηγός της διοργάνωσης.

Τι είναι όμως η Ποσειδωνία η Ωκεάνιος;    

Όταν λέμε φύκια εννοούμε τα ταινιόμορφα φυτά που όταν είναι ζωντανά σχηματίζουν πυκνές πράσινες συστάδες σε αμμώδεις βυθούς και που όταν ξεβράζονται (νεκρά) παίρνουν μια γκριζόμαυρη μορφή. Στην πραγματικότητά όμως τα ανώτερα αυτά φυτά λέγονται Ποσειδωνίες, γιατί προέρχονται από την ξηρά. Οι κοντινότεροι συγγενείς του δημιουργούν παγκοσμίως εκτεταμένα λιβάδια σε όλους σχεδόν τους ρηχούς βυθούς με αμμώδη πυθμένα.

Η σημασία της προστασίας τους είναι άκρως σημαντική, καθώς αποδεικνύουν ότι οι θάλασσες που τα φιλοξενούν είναι απ’ τις πιο υγιείς και απόλυτα καθαρές. Άρα τα ενοχλητικά φύκια, που “βρωμίζουν” τις παραλίες και εκνευρίζουν τους κολυμβητές, κάθε άλλο τις βρωμίζουν. Αντιθέτως αναδεικνύουν πόσο καθαρή είναι η θάλασσα για κολύμπι, εκτός του ότι αποτελούν ένα πρώτης τάξης υλικό για τη βελτίωση της ποιότητας του χώματος που χρησιμοποιείται στους κήπους και στους χλοοτάπητες.

Απωθούν τα σαλιγκάρια και άλλα παράσιτα
Τα σαλιγκάρια απωθούνται από το ελάχιστο ποσοστό αλατιού που περιέχουν και επειδή όταν ξεραίνονται και σπάνε, γίνονται αιχμηρά.

Εμπλουτίζουν το έδαφος
Τα φύκια είναι λίπασμα πλούσιο σε ευεργετικά ιχνοστοιχεία και ορμόνες που διεγείρουν την ανάπτυξη των φυτών. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και επειδή έχουν ελάχιστη κυτταρίνη, διασπώνται εύκολα.

Βοηθούν το χώμα να χαλαρώσει
Το συμπιεσμένο χώμα μπορεί να βελτιωθεί πολύ με τα φύκια. Καθώς το υλικό ενσωματώνεται, ο αερισμός βελτιώνεται και το έδαφος γίνεται πιο χαλαρό και υγρό, ενώ είναι πολύ καλύτερα από τα άχυρα, επειδή τα φύκια δεν περιέχουν σπόρους ζιζανίων.

Κι όλα αυτά τα ωραία που μάθαμε φέτος για να “ενοχλητικά” φύκια, τα χρωστάμε στη κ. Αδαμοπούλου, που απέδειξε έμπρακτα την αγάπη της για την οικολογία. Όπως και την ευαισθησία της στον ευπρεπισμό του λιμένος που διοικεί και τον εξωραϊσμό των χώρων που το περιβάλλουν.

Όπως έχουμε ξαναγράφει άρωμα γυναίκας κατέκλυσε το λιμάνι της Ραφήνας, παρά τις όποιες τρικλοποδιές επιχειρούν να βάλουν ορισμένοι στην έντονη δραστηριότητα της Κατερίνας Αδαμοπούλου.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα