18.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ & ΤΙ ΗΘΙΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ & ΤΙ ΗΘΙΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ;

«Είναι νόμιμη και πολιτικά ηθική η προσυμφωνημένη μοιρασιά της θητείας του νέου δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου; Πρόκειται για πολιτική πρωτοτυπία ή για παρατυπία;» αναρωτιέται ο εκλεγμένος με την ελάσσονα μειοψηφία δημοτικός σύμβουλος κ. Ευάγγελος Μαυρουδής, απαντώντας σε άρθρο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Ο κ. Μαυρουδής παραθέτει εκτενές απόσπασμα του σχολίου του καλού συναδέλφου κ. Πνευματικάτου, που  σχολιάζει δηκτικά τον προβληματισμό που έχει προκύψει για το χώρο που θα επιλέξει η νέα δημοτική αρχή Ραφήνας-Πικερμίου για την ορκωμοσία της την επόμενη Πέμπτη όπου γράφει μεταξύ άλλων:

 «Όντως, ο χώρος του Δημαρχείου, στην ορκωμοσία του νυν Δημάρχου κ. Χριστόπουλου, αποδείχτηκε πολύ μικρός, διότι οι ελπίδες ήταν τότε πολύ μεγάλες. Όμως δεν νομίζω ότι το γεγονός της πολυκοσμίας θα επαναληφθεί. Και τούτο γιατί οι δημότες Ραφήνας-Πικερμίου, θα χρειαστεί να ξαναβρεθούν στο «ίδιο έργο θεατές» σε δυόμισι (2 ½) χρόνια. Όπως έχει προσυμφωνηθεί, άσχετα αν μερικοί δεν μπορούν ακόμα να το χωνέψουν, η ορκωμοσία θα επαναληφθεί μετά από την παραίτηση του κ. Πιστικίδη και την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Δήμαρχου, του κ. Μπουρνούς. Η λύση είναι απλή. Την ερχόμενη Πέμπτη μπορεί να προσκληθούν οι μισοί δημότες και μετά από δυόμισι χρόνια οι άλλοι μισοί! Νομίζω ότι μετά από αυτή τη λύση ο χώρος του δημαρχείου είναι επαρκέστατος. Καταθέτοντας το παρακάτω ερώτημα παρακαλώ τους αναγνώστες να μην το θεωρήσουν «βλάσφημο». Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες που έχω κάνει να βρω απάντηση, το ερώτημα μου παραμένει βασανιστικά αναπάντητο. Διερωτώμαι συνεχώς. Αφού η θητεία του νέου Δημάρχου θα είναι μισή σε χρονική διάρκεια, μήπως, ερωτώ, μήπως και ο όρκος που θα δώσει πρέπει να είναι ο μισός; Ειλικρινά, αναμένω απαντήση/σεις με μεγάλη προσμονή».

 Το σχόλιο του κ. Μαυρουδή

 Λυπάμαι για τα σκωπτικά περιθώρια που έχουμε δώσει στον Τύπο. Αν ο νέος δήμαρχος έχει πράγματι υποσχεθεί να μοιράσει τη θητεία που προβλέπει ο νόμος, τότε, τηρώντας την υπόσχεση αυτή προς τον συνάδελφό του, παραβιάζει την υπόσχεση που πρόκειται να δώσει στο κοινωνικό σύνολο. Η χειραγώγηση των θεσμών είναι ολοφάνερη. Αν σκοπεύει να παραιτηθεί στη μέση ακριβώς της θητείας του, προκειμένου η πλειοψηφούσα παράταξη να εκλέξει, όπως ορίζει ο νόμος, καινούργιο δήμαρχο τον φερόμενο ως συναρχηγό της παράταξης που έχει προκύψει από τη σύμπτυξη των δύο πρώην παρατάξεων τους, τότε παραβιάζεται το πνεύμα του νόμου. Διότι ο νόμος 3852/2010 προβλέπει μεν μια τέτοια μεθόδευση αλλά για έκτακτες περιπτώσεις και όχι για την καταστρατήγησή του. 

 Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 18 του νόμου 3852/2010 απαγορεύεται η υποψηφιότητα του ιδίου προσώπου ως δημάρχου και ως δημοτικού συμβούλου ταυτοχρόνως. Και εφόσον αυτό απαγορεύεται νομικά κατά γράμμα δεν επιτρέπεται πολιτικά ούτε κατά πνεύμα.

 Φοβάμαι ότι η πρωτοφανής και πρωτάκουστη αυτή πολιτική πράξη θίγει την αξιοπρέπεια της δημοκρατίας και εισάγει μεθόδους καταστρατήγησης του νόμου στο όνομα τάχα της συλλογικότητας και του αλτρουισμού. Στην πραγματικότητα δεν εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο αλλά προσωπικά συμφέροντα και φιλοδοξίες που αγγίζουν τα όρια της ματαιοδοξίας.

 Ευάγγελος Μαυρουδής

ιατρός – δημοτικός σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα