19.8 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΤΩΝ ΦΡΟΝΙΜΩΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΙΝ…ΧΑΣΟΥΝ ΤΟ ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ

ΤΩΝ ΦΡΟΝΙΜΩΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΙΝ…ΧΑΣΟΥΝ ΤΟ ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στη τοπική κοινωνία του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, αλλά και όμορων δήμων (Μαραθώνας, Παλλήνη κλπ.) απ’ τη πιθανολογούμενη μεταφορά των διοικητικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ – πρώην ΙΚΑ – απ’ τη Ραφήνα στον Άγιο Στέφανο.

Τούτο διότι οι συναλλασσόμενοι, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του Δήμου Ραφήνας‐Πικερμίου, Μαραθώνος και Παλλήνης πέραν των καθυστερήσεων που θα αντιμετωπίζουν λόγω του υπερβολικά μεγάλου αριθμού, θα αναγκάζονται να «ταξιδεύουν» προς Άγιο Στέφανο χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι δεν υπάρχει συγκοινωνιακή σύνδεση Ραφήνας‐ Αγίου Στεφάνου (όπως και των Δήμων Παλλήνης, Μαραθώνος με Άγιο Στέφανο).

Η απόσταση Ραφήνας – Αγίου Στεφάνου είναι περίπου 42χλμ με διάρκεια διαδρομής μιας ώρας και αυτό αν κάποιος χρησιμοποιήσει την Αττική Οδό και ΙΧ αυτοκίνητο. Η απόσταση και ο χρόνος μετάβασης από Ραφήνα σε Άγιο Στέφανο μεγαλώνει δραματικά ‐στην ουσία διπλασιάζεται‐ για όσους χρησιμοποιήσουν την υπεραστική συγκοινωνία του ΚΤΕΛ όπου θα πρέπει πρώτα από Ραφήνα να μεταβεί στο κέντρο της Αθήνας και με άλλο δρομολόγιο από το κέντρο της Αθήνας να φθάσει στον Άγιο Στέφανο.

Κατόπιν τούτου είναι ευνόητη η ανησυχία που επικρατεί και στον επαγγελματικό χώρο, εν μέσω μάλιστα της τρομερής κρίσης που πλήττει τη πατρίδα μας.

Όλη αυτή η περιπέτεια θα είχε αποφευχθεί αν οι δημοτικές αρχές προέβλεπαν την εξέλιξη μεταφοράς πολλών υπηρεσιών λόγω εξοικονόμησης πόρων που επιχειρεί η κυβέρνηση χωρίς ωστόσο ενδελεχή υπολογισμό των επιπτώσεων που θα έχουν στη μίζερη ούτως ή άλλως καθημερινότητα του πολίτη και φρόντιζαν να προτείνουν δημόσιους χώρους στέγασης των υπηρεσιών αυτών (βλέπε Α.Τ. / ΕΦΚΑ) ώστε να εξοικονομηθεί τουλάχιστον το κόστος των ενοικίων.  

Στη περίπτωση της Ραφήνας αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί αν αξιοποιηθούν οι τεράστιες κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην ΠΝΑ στη Νταού, όπου σήμερα λειτουργούν το ΠΕΔΥ-Κ.Υ. Ρ-Π, το ειδικό σχολείο Ραφήνας, το ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, κλειστό γυμναστήριο και γήπεδο ποδοσφαίρου.  

Παρά την ατυχή σημείωση της Ε.Β.Ε. Ρ-Π, που στην ανακοίνωσή της ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Β.Ε. ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ! αναφέρει μεταξύ άλλων «την απομάκρυνση των ιατρείων του ΙΚΑ Ραφήνας στο χώρο του Νταού Πεντέλης, χωρίς οι αρμόδιοι να λάβουν μέτρα για τακτική πρόσβαση σε αυτό», θα είχαμε άλλη μια ατυχή έκβαση αν ο ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) Ραφήνας δεν είχε μεταφερθεί στο ΠΕΔΥ-Κ.Υ. Ρ-Π και θα τρέχαμε όπως και τώρα για τον ΕΦΚΑ.

Επανερχόμενοι στις δυνατότητες των κτιριακών εγκαταστάσεων της Νταού να επισημάνουμε ότι εκεί υπάρχει υπεραρκετός χώρος, ένα διώροφο κτίριο που στέγαζε τις διοικητικές υπηρεσίες του πρώην νοσοκομείου ΠΝΑ, όπου κάλλιστα μπορούν να αξιοποιηθούν για τη μεταστέγαση του ΕΦΚΑ, κάτι που είχε συζητηθεί επί θητείας δημάρχου Ραφήνας Γιώργου Χριστόπουλου, όπως κι η μετεγκατάσταση του Α.Τ. Ραφήνας σ’ ένα άλλο κτίριο «το πέτρινο» το οποίο είναι ολοκαίνουργο αφού κατασκευάστηκε και δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ μετά την αποασυλοποίηση. Υποπτευόμαστε μάλιστα ότι ο βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Πάντζας, κάτοικος Ραφήνας και άριστος γνώστης των προαναφερόμενων δυνατοτήτων, έχει επέμβει θετικά αφού στη συνάντηση-συζήτηση των βουλευτών Αττικής με τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΙΚΑ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ! ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΡΑΦΗΝΑ σχετικά με το θέμα της μεταφοράς του ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) Ραφήνας αναφέρεται χαρακτηριστικά «Αναφορικά δε με την περίπτωση της Ραφήνας διαβεβαίωσε (ο υφυπουργός) ότι δεν θα μεταφερθούν οι διοικητικές υπηρεσίες (του ΕΦΚΑ) στον Άγιο Στέφανο, αλλά αντίθετα θα αναζητηθεί λύση εντός προσβάσιμης περιοχής πάντα σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές».

Αυτή η παράγραφος δίνει λαβή στο νέο δήμαρχο Ρ-Π κ. Μπουρνούς να διεκδικήσει τη παραμονή του ΕΦΚΑ στη πόλη του, αφού προηγουμένως κινήσει τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε η 1η ΥΠΕ να συναινέσει στην παραχώρηση κτιρίου για τη στέγαση των διοικητικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.

Όσο για την πρόσβαση ήδη λειτουργεί η δημοτική συγκοινωνία, ενώ μπορεί να υπάρξει και συνεννόηση με το ΚΤΕΛ Αττικής για μια αναγκαία μικρή παράκαμψη απ’ τη Λεωφ. Μαραθώνος μέχρι το Νταού, που θα εξυπηρετήσει και τα χωριά του δήμου Μαραθώνα τόσο για το Κ.Υ. όσο και για τις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (ΙΚΑ), αλλά και το δήμο Παλλήνης στην εύκολη πρόσβαση στις εν λόγω υπηρεσίες.

Τα πράγματα είναι απλά, βούληση χρειάζεται μόνο και θεωρούμε ότι ο νέος δήμαρχος κ. Μπουρνούς τη διαθέτει. Άλλωστε στη περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχει μαζί του και τους συναδέλφους του απ’ το Μαραθώνα και τη Παλλήνη, αρωγούς στη κοινή προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου.  

 

 

 

 

  

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα