19.9 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΑπλή αναλογική χωρίς προβλήματα στους ΟΤΑ αν…

Απλή αναλογική χωρίς προβλήματα στους ΟΤΑ αν…

Πόσο διαφορετικά αλήθεια θα ήταν όλα στην κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ αν η απλή αναλογική ήταν σωστά σχεδιασμένη χωρίς σκέψεις κομματικής επιρροής των δημοτικών σχημάτων στο πίσω μέρος της κεφαλής των εμπνευστών της.

Για να γίνουμε σαφέστεροι αν η εκλογή με απλή αναλογική γινόταν με δύο ψηφοδέλτια, ένα με τους υποψηφίους Περιφερειάρχες ή Δημάρχους ώστε να επικρατήσει ο καταλληλότερος στην επιλογή των πολιτών και ένα με τους υποψηφίους Περιφερειακούς ή Δημοτικούς Συμβούλους, θα εκλέγονταν οι πιο δημοφιλείς και άξιοι άσχετα με το πρόσωπο Περιφερειάρχη ή Δημάρχου. Έτσι θα ήταν ευκολότερες οι συγκλίσεις κι οι συναινέσεις αφού δεν θα ισχυριζόταν κανείς ότι βγήκε απ’ την επιρροή του άλλου στο εκλογικό σώμα, όπως σήμερα συμβαίνει με τον επικεφαλής να υποστηρίζει ότι αυτός ψηφίστηκε και τους συμβούλους να λένε «βγήκες με τις ψήφους μας», αφού όλοι θα έβγαιναν πλειοψηφικά ανάλογα με την προσωπική τους επιρροή στους ψηφοφόρους.

Αν ίσχυαν τα δύο ψηφοδέλτια δεν θα μιλούσαμε φυσικά για έλλειψη κυβερνησιμότητας, αφού απ’ τη μια ο εκλεγμένος Δήμαρχος θα ήξερε απ’ την αρχή ότι θα διοικούσε με τους αρίστους κατά την κρίση των ψηφοφόρων κι απ’ την άλλη θα είχαν εκλεγεί δημοτικοί σύμβουλοι αυτοί που κατά σειρά είχαν συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Έτσι δεν θα υπήρχε το παράδοξο να μένουν εκτός νυμφώνος σύμβουλοι με μεγάλο αριθμό ψήφων, ένα σημερινό παράδειγμα απ’ τα πολλά ο Τάσος Χρυσίνας που εκλέχτηκε στη δημοτική κοινότητα Γραμματικού δήμου Μαραθώνα με 500+ σταυρούς, αλλά χάνει την έδρα λόγω νομοθεσίας, ενώ παράλληλα κερδίζουν την έδρα του χωριού δύο σύμβουλοι άλλων παρατάξεων που συγκεντρώνουν κι οι δύο μαζί άθροισμα σταυρών υποδεέστερο του Χρυσίνα!

Απ’ ότι φαίνεται όμως τα κόμματα δεν ενδιαφέρονται για την εύρυθμη λειτουργία των ΟΤΑ αλλά για ποιο χρώμα θα βάψει τον εκλογικό αυτοδιοικητικό χάρτη ή στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν διαθέτει ικανό αριθμό αυτοδιοικητικών στελεχών που να διεκδικήσουν αυτόνομα την κάθοδό τους, πως θα διεισδύσει σε παρατάξεις άλλων ώστε να έχει λόγο και ύπαρξη στη διοίκηση.

Υπ’ αυτή την υπολογιστική λογική ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε την απλή αναλογική κι η Ν. Δημοκρατία, ως σημερινή Κυβέρνηση, υποκριτικά φερόμενη, δήθεν για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, δημιουργεί έναν περιφερειάρχη – Δήμαρχο απόλυτο μονάρχη, ενώ θα μπορούσε παράλληλα να συμπεριλάβει στις τροπολογίες του Κλεισθένη το σύστημα των δύο ξεχωριστών ψηφοδελτίων για τους υπ. Δημάρχους και τους υπ. Συμβούλους για την επόμενη αυτοδιοικητική αναμέτρηση.

Άλλωστε στις κομματικές οργανώσεις της Ν.Δ. λειτουργεί από χρόνια το προαναφερόμενο σύστημα εκλογής Προέδρου και μελών, γιατί όχι και για τους ΟΤΑ όπως γίνεται σε άλλες Ευρωπαϊκές τοπικές κοινωνίες;

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα