23.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΒεβήλωση προϊστορικού χώρου απ’ την δημοτική αρχή Μπουρνούς – Βασιλόπουλου!

Βεβήλωση προϊστορικού χώρου απ’ την δημοτική αρχή Μπουρνούς – Βασιλόπουλου!

Δεν έχει τέλος η ασέβεια της δημοτικής αρχής Μπουρνού – Βασιλόπουλου στην πολύπαθη πλατεΐτσα όπου ο αείμνηστος αρχαιολόγος Δ. Θεοχάρης αποκάλυψε τον προϊστορικό οικισμό που βρισκόταν εκεί θαμμένος χιλιάδες χρόνια πριν.

Η πρώτη ανασκαφή διακόπηκε καθώς ο προσφυγικός οικισμός απαιτούσε ζωτικό χώρο για ν’ αναπτυχθεί. Ευτυχώς διασώθηκε ένα μικρό κομμάτι που παρέμεινε ως μικρή πλατεία εφαπτόμενη με το κτίριο του ταχυδρομείου που κτίστηκε αργότερα.

Μόλις λίγα χρόνια πριν, επί θητείας Πιστικίδη, αποφασίστηκε η ανάπλαση της πλατείας, οπότε ξεκίνησε σωστική ανασκαφή η οποία έφερε στο φως κατάλοιπα της προϊστορικής ζωής με εμφανή τα σημάδια εγκατάστασης ανθρώπων.

Η δημοτική αρχή πίεζε να τελειώσουν οι εργασίες ώστε ν’ αποδοθεί ο χώρος στο δήμο κι επί προσθέτως ενέδωσε σε πιέσεις του συλλόγου Κρητών που έψαχνε χώρο να στήσει προτομή του Ε. Βενιζέλου και τους παραχώρησε χωρίς δεύτερη σκέψη τον εν λόγω χώρο, εν αγνοία μάλιστα της τοπικής κοινωνίας που το έμαθε εκ των υστέρων. Βλέπετε έτσι λειτουργούν όλοι οι λαοπρόβλητοι τοπάρχες, που μόνο στόχο έχουν την άγρα ψήφων με οποιοδήποτε τίμημα.

Η πλατεία έχει τη δική της ιστορία που δεν διαγράφεται

Έτσι φτάσαμε στο σημερινό σημείο της πλήρους εξαφάνισης του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της πλατείας, που μεταμορφώθηκε σ’ ένα κακόγουστο χώρο πνιγμένο στο μπετόν μ’ ένα κιτς μνημείο ενός μεγάλου Έλληνα πολιτικού που θα ντρεπόταν αν μπορούσε να το δει.

Θαυμάστε κόσμε! Έτσι κατάντησε η πλατεία που ανέδειξε την προϊστορία της Ραφήνας

Και… εγένετο προτομή!

Όλα αυτά δεν έφταναν σ’ αυτή την χωρίς περιβαλλοντική και πολιτιστική ευαισθησία δημοτική αρχή Μπουρνού – Βασιλόπουλου, έπρεπε πάση θυσία να βεβηλώσει ακόμα περισσότερο έναν χώρο που αν είχε λίγο μυαλό στο κεφάλι της θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τουριστικά, τοποθετώντας στην εσοχή του εναπομείναντος σε θέαση τμήματος των προϊστορικών ευρημάτων, κάδους απορριμμάτων.

Έτσι απλά για να βάλει την υπογραφή της στα όσα της καταμαρτυρούν για την παντελή έλλειψη περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κουλτούρας.

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα