«Γνωρίζοντας την Αττική μέσα απ’ τα κρασιά της». Μια εκδήλωση υψηλού ενδιαφέροντος διοργάνωσε η νεοσύστατη ΑΜΚΕ «Γνώση εν Πράξει» την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου στο Μουσείο Οίνου Μάρκου, με πολυπληθές ακροατήριο.

Η Πρόεδρος του φορέα Βάσια Καλαφάτη, επιμελήθηκε με τις/τους συνεργάτες της και την παραμικρή λεπτομέρεια, ώστε να παρουσιαστεί ένα άρτιο αποτέλεσμα που ικανοποίησε και τον πιο αυστηρό κριτή.


Στην εναρκτήρια ομιλία της η κα Καλαφάτη μετά τις ευχαριστίες της για την μεγάλη παρουσία κόσμου, ανέφερε:
«Ο φορέας «Γνώση εν Πράξει» γεννήθηκε με στόχο να μετατρέψει τη γνώση σε δράση. Να προωθήσει τη διά βίου μάθηση, την εκπαιδευτική καινοτομία, την κοινωνική συνοχή. Να δημιουργήσει ευκαιρίες συμμετοχής για όλους – πολίτες, επαγγελματίες, εθελοντές, φορείς και θεσμούς. Μα πάνω απ’ όλα να υπηρετήσει τον τόπο μας με ουσιαστικές πρωτοβουλίες που έχουν πραγματικό αντίκτυπο».
Ο Αττικός Αμπελώνας βρίσκεται στο προσκήνιο ξανά!
Πέρασαν χρόνια από τότε που ο Λεωνίδας Κουρής ως Νομάρχης αν. Αττικής θέλησε ν’ αναδείξει τον Αττικό αμπελώνα ως το μεγάλο ατού της περιοχής. Αλήστου μνήμης – κάτι που θυμόμαστε με αγάπη και θαυμασμό – οι σχετικές εκδηλώσεις με τ’ αμπέλια και το κρασί των Μεσογείων με πρωταγωνίστρια τη χιλιοτραγουδισμένη ρετσίνα.
Νοσταλγική ανάμνηση η μεγάλη εκδήλωση γευσιγνωσίας κρασιού που διοργάνωσε ο Νομάρχης τότε, Λεωνίδας Κουρής στον ίδιο χώρο (μουσείο οίνου Μάρκου), όπου γευσιγνώστες δοκίμαζαν τα κρασιά του Αττικού Αμπελώνα που κέρδισαν τα εύσημα τόσο της οπτικής εξέτασης όσο και της οσφρητικής και γευστικής ιδιαιτερότητάς τους.
Τότε έπεσε ο σπόρος της αναγνώρισης του brand name των Αττικών κρασιών, που ωστόσο ατόνησε μετά την κατάργηση της Νομαρχίας αν. Αττικής.
Σήμερα ο φορέας «Γνώση εν πράξει» και η κ. Καλαφάτη παίρνει τη σκυτάλη απ’ το παρελθόν και δηλώνει:
«Η σημερινή εκδήλωση είναι για μας κάτι παραπάνω από μια όμορφη βραδιά γύρω απ’ τον Αττικό οίνο. Γι’ αυτό επιλέξαμε να ξεκινήσουμε με τον Αττικό αμπελώνα. Όχι τυχαία, αλλά γιατί ο οίνος στην Αττική δεν είναι απλά ένα προϊόν. Είναι μνήμη, ταυτότητα, πολιτισμός. Είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην παράδοση των προγόνων μας και τις σύγχρονες δυνατότητες ανάπτυξης του τόπου μας.
Γύρω του συναντώνται παραγωγοί, επαγγελματίες της φιλοξενίας, οινοχόοι, επιστήμονες, άνθρωποι του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας».
Στο πάνελ της εκδήλωσης συναντήθηκαν εκπρόσωποι φορέων σχετικοί με τον οινοτουρισμό, με συντονίστρια την Χριστίνα Λαμπίρη, όπου αναπτύχθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Ομιλήτρια η κα Κόλλια στο πάνελ όπως εμφανίζονται στην εικόνα από αριστερά:

Η κα Αναστασία Φράγκου Πρόεδρος Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής (ΕΝΟΑΑ) εκπροσωπώντας έναν από τους πιο ζωντανούς επαγγελματικούς κλάδους της περιοχής που σχετίζεται με τον οίνο.
Ο κ. Ευγένιος Βασιλικός Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας – Αττικής- Αργοσαρωνικού, με πολύχρονη δράση στον χώρο της φιλοξενίας και της εξυπηρέτησης.
Ο κ. Δημήτρης Φραγκάκης Πρόεδρος της Νέας Μητροπολιτικής Αττικής Α.Ε., με βαθιά γνώση για τον στρατηγικό ρόλο του αμπελώνα στην ανάπτυξη.
Ο κ. Ιωάννης Δαβερώνης Πρόεδρος Εστιατορίων και Συναφών Αττικής στον κλάδο εστίασης και τον ρόλο του στη γαστρονομική ταυτότητα της Αττικής.
Η κα Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου Πρόεδρος του Εθνικού συμβουλίου Οινοτουρισμού, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, οινοπαραγωγός και πρόεδρος ένωσης Ξενοδόχων της Κω με τεράστια εμπειρία στον οινικό και τουριστικό κλάδο.
Παρόντες στην εκδήλωση οι π. υπουργοί Μάκης Βορίδης και Βασίλης Οικονόμου, οι αντιπεριφερειάρχες αν. Αττικής Δημήτρης Δαμάσκος και Πολιτικής Προστασίας Πολυχρόνης Μπαϊρακτάρης, ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Παλλήνης Χρήστος Αηδόνης, η Βάσω Κόλλια επίτιμο μέλος των Ελληνίδων του κρασιού και του φορέα «Γνώση εν Πράξει» και πολλά άτομα επώνυμα και μη.



Μετά το τέλος της εκδήλωσης όσοι ήθελαν είχαν την ευκαιρία να γευτούν Αττικά κρασιά επώνυμων ετικετών, συνοδευόμενα από καταπληκτικές γραβιέρες με κριτσίνια διαφόρων γεύσεων χορηγία του τυροκομείου Κωσταρέλου.







