Ο Πολυχώρος Τέχνης εγκαινιάζει ένα νέο Κύκλο Μουσικοποιητικών Εκδηλώσεων με τίτλο «Μουσικοποιητικό Αναλόγιο». Διαβάζουν Ποίηση σύγχρονοι Έλληνες Ποιητές. Προσκεκλημένη ποιήτρια η Γρηγορία Πελεκούδα
Συνθέτει τη Μουσική, Μελοποιεί και Παίζει Κιθάρα ο Γιώργος Φουντούλης
Ερμηνεύει τα Τραγούδια η Μαρίνα Βολουδάκη
Την Κυριακή 3 Απριλίου, ώρα: 7:30 μμ και είσοδο ελεύθερη
Το Μουσικοποιητικό Αναλόγιο περιλαμβάνει: Ανάγνωση – Απαγγελίες Ποιημάτων – Παρουσίαση Ποιητών- Παρουσίαση Βιβλίων Ποίησης- Μελοποιημένη Ποίηση- Ανοιχτό Βήμα Ποιητών και Μουσικών- Ανοιχτή Συζήτηση για Μουσικοποιητικά Θέματα κα.
Προσκεκλημένη ποιήτρια του Μουσικοποιητικού Αναλογίου της ερχόμενης Κυριακής (3/4) θα είναι η ποιήτρια Γρηγορία Πελεκούδα.
Ο Γιώργος Φουντούλης μελοποίησε δυο ποιήματα της Γρηγορίας τα οποία θα παρουσιαστούν με τη φωνή της Μαρίνας Βολουδάκη.
Η Γρηγορία Πελεκούδα γεννήθηκε στη Λάρισα. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Βόλο. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών έχοντας στο ενεργητικό της ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Συγγραφέων (Ε.Λ.Ο.Σ.Υ.Λ ) Λάρισας και του Γαλλικού Ινστιτούτο Τεχνών και Γραμμάτων. Είναι μέλος του Κέντρο Βιβλίου ΜΑΓΝΗΣΙΩΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ( ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ.)
Κριτικές για την Γρηγορία Πελεκούδα
Όσοι κρατάμε μολύβι στα χέρια, ισχυριζόμαστε συχνά ότι ο λόγος είναι η πατρίδα μας. Η Γρηγορία με την γραφή της, λειτουργεί μέσα μας ένα είδος πατριωτισμού…Γιατί έχει ένα πάθος μέσα της ορμητικό και απείθαρχο… αλλά και την αυτονόητη άγνοια κινδύνου…που συνοδεύει όλα τα πάθη.
Επίγνωση… την ώρα που όλοι εμείς φλυαρούμε ασύστολα, κι έχουμε την απαίτηση να γινόμαστε κατανοητοί παίρνοντας ύφος, η Γρηγορία έχει το θράσος να αμφιβάλει. Η αμφιβολία ανήκει τελικά στους ποιητές.
Ο λόγος της παρορμητικός, ελεύθερος, υπαινικτικός, η σκέψη της ανήσυχη, η ευαισθησία όμως όπως και η ευγένεια που την χαρακτηρίζει, είναι σε θέση να προβλέψει τις συνέπειες των πράξεων προτού εκδηλωθούν.
Ξέρει ότι τους πολέμους, δεν τους κερδίζει ο θεός…αλλά προσεύχεται.
Μιλάει για αλτρουισμό και αλληλεγγύη, ονειρεύεται και ελπίζει, ενώ από εμπειρία έχει βεβαιωθεί ότι, οι ελπίδες και τα όνειρα τρέχουν στο απέναντι πεζοδρόμιο από την ευφυία. Γι’ αυτό άλλοτε συγκατοικεί με την εξέγερση και άλλοτε με την άφεση αμαρτιών.
Κάπου μας ταρακουνάει με μία νοηματική αντιστροφή… «Παγιδευτήκαμε ευτυχείς» μας λέει. Μας τεντώνει το δάχτυλο για να μας δείξει ότι ξέρει, πως η ευτυχία παγιδεύει το πνεύμα. «Ευτυχώς που υπάρχουν πουλιά, που τρώνε τα σκουπίδια σας/ τσιμπολογούν αθόρυβα τα γεγονότα, από τη θάλασσα της απραξία σας».
«Χάθηκα σε μια διαρκή κινητικότητα/ στο παρόν το εφήμερο».
Η ίδια μας λέει πως φοβάται να μη γίνει η αλήθεια στα χέρια της…όπλο και μας πληγώσει. Η Γρηγορία είναι ποιήτρια γιατί μπορεί να βλέπει…και τις αφανείς όψεις. Μπορεί και βλέπει…την επιτυχία αγκαλιά με την απογοήτευση…Τους νικητές με την συνθηκολόγηση…Την απληστία με την προσφορά…Την ευτυχία με τα ανταλλάγματα.
Αν απεικονίσω την ποιητική της ταυτότητα,
θα σας ζωγράφιζα ένα μεγάλο κίτρινο κερί…το έχω φανταστεί στο σχήμα
ενός παραδοσιακού αμφορέα που όμως…να καίγεται, κι από τις δύο άκρες…
Κι εμείς γυμνοί θα πίνουμε από τα γάργαρα κι όποιος αντέξει….
«Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα»…
Πάνω και πέρα από την πραγματικότητα.
Γιώργος Θεοχάρης ( Λογοτέχνης – Συγγραφέας ).
Για την Γρηγορία Πελεκούδα δεν υπάρχει άλλη οδός παρά αυτή της ποίησης για να εκφράσει τα συναισθήματα της και να καταγράψει όλα όσα καταδυναστεύουν τον άνθρωπο.Ταξιδεύει στις μνήμες και στους δρόμους της ποίησης έχοντας άπειρες πηγές έμπνευσης, παλεύει με την πένα της κάνοντας εξομολόγηση στις νύχτες της για τη ζωή και τα δεινά των ανθρώπων, μετρώντας αστέρια όταν έπεφταν και κάρφωναν τις λέξεις στις ράχες που έσερναν τα χρόνια.
Διονύσης Λειμονής ( Φιλόλογος – Συγγραφέας ).
Πληροφορίες – Δηλώσεις Συμμετοχής – Κρατήσεις Θέσεων:
Αντωνοπούλου 17, Βόλος
τηλ. 6909127982, ώρες: 10:30 – 14:00, 17:30 – 21:30 μμ
e-mail: [email protected]





