15.8 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ«Η ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΑΤΙ» ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

«Η ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΑΤΙ» ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

Κάθε Τρίτη και κάτι άλλο από το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα

Μία σειρά ανοιχτών συζητήσεων  γύρω  από την Τέχνη, την Ιστορία, τη Θρησκεία,  την Πολιτική,  αλλά και την  Καθημερινότητα  και  τις  Διαπροσωπικές  μας  Σχέσεις  .

Κάθε Τρίτη στις 19:00

02.02.2016 – 10.05.2016

Βιβλιοθήκη Λυκείου Νέας Μάκρης

(Λυκείου & Μιχαήλ Κόλλια, Νέα Μάκρη)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Τρίτη 05 Απριλίου

Θέμα: Πάσχα: Η Γιορτή και το Γιατί

Ομιλητής: Χρήστος Γιανναράς (Καθηγητής Φιλοσοφίας &Συγγραφέας)

Μέσα στον κατακλυσμό των μηνυμάτων, των διαφημίσεων των καταναλωτικών ειδών, προκύπτει το πρόβλημα του πραγματικού νοήματος των ημερών. Ποιο είναι το αληθινό νόημα της γιορτής του Πάσχα. Τι συμβολίζει και ποια είναι η πραγματικά η ουσία της. Γιατί «Αλλο η γιορτή, άλλο η ευχαρίστηση, η τέρψη, η ευδιαθεσία – αδικούμε την ποιότητα της ζωής μας ισοπεδώνοντας τον βιωματικό πλούτο που κομίζουν οι λέξεις.» γράφει ο Χρήστος Γιανναράς στις 28 Δεκεμβρίου του 2015 στο κείμενο του με τίτλο «Η Γιορτή και οι ανέορτοι».

Ο Χρήστος Γιανναράς είναι σύγχρονος Έλληνας καθηγητής φιλοσοφίας και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Απριλίου 1935. Σπούδασε θεολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στη Βόννη και το Παρίσι (Σορβόνη). Διδάκτωρ φιλοσοφίας της Faculté des lettres et sciences humaines του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης, είναι επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, του St Vladimir’s Orthodox Seminary της Νέας Υόρκης και της Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης.

Ήταν διευθυντής του περιοδικού Σύνορο, που εξέδωσε δώδεκα τεύχη από το 1964 ως το 1967. Από το 1982 μέχρι το 2002 υπήρξε τακτικός καθηγητής της φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών της Αθήνας, αρχικά στο τότε ενιαίο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών και μετά στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Δίδαξε φιλοσοφική ορολογία, και μέθοδο, πολιτική φιλοσοφία και πολιτιστική διπλωματία. Επίσης έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια: Παρίσι, Γενεύη, Λωζάννη και το Ρέθυμνο Κρήτης.

Έχει επιδείξει πλούσιο συγγραφικό έργο με θεματολογία που σχετίζεται με την έρευνα των διαφορών ανάμεσα στην ελληνική και στην δυτικοευρωπαϊκή φιλοσοφία και ορθόδοξη χριστιανική παράδοση. Το βιβλίο του Η ελευθερία του ήθους θεωρείται ότι όρισε τον πυρήνα αυτού που αργότερα ονομάστηκε “νεορθοδοξία” και έχει χαρακτηριστεί “ο Μάης του ’68 στην Ορθόδοξη θεολογία και ηθική”. Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 10 τουλάχιστον ευρωπαϊκές γλώσσες.

Ο Χρήστος Γιανναράς υπήρξε υπότροφος του γερμανικού Ιδρύματος Υποτροφιών “Alexander von Humboldt Stiftung”. Είναι εκλεγμένο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων, καθώς επίσης και της Academie International des Sciences Humaines (Βρυξέλλες). Παρέμβαινε και συνεχίζει να παρεμβαίνει στην κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα μέσω τακτικής αρθρογραφίας στις εφημερίδεςΤο Βήμα, παλαιότερα, επί 13 χρόνια, και από το 1993 μέχρι σήμερα στην Καθημερινή, με παράλληλες τηλεοπτικές εμφανίσεις.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα