21.8 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ

Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ

Συμπληρώνοντας χρόνο στα ηνία της πόλης, η δημοτική αρχή επιβεβαιώνει την άποψη ότι η Ραφήνα αποτελεί την πόλη των χαμένων ευκαιριών. Η καινούργια μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε είναι η Αποχέτευση και, παράλληλα, η ως εκ τούτου αποφυγή των εξοντωτικών Προστίμων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. 

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της παράταξης Δημοτική Αλλαγή – Συνεργασία Ενεργών Πολιτών Ραφήνας-Πικερμίου, η δημοτική αρχή επέμεινε και επιμένει αρνητικά στις προτάσεις του κράτους και της ΕΥΔΑΠ, χάνοντας και την τελευταία ευκαιρία να αποφύγει τα πρόστιμα κατά την εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την 1η Ιουλίου 2015. Έτσι, μετά την καινούργια αυτή καταδικαστική απόφαση, ο δήμος μας αποτελεί τον ένα από τους δύο μοναδικούς δήμους της χώρας που, όχι μόνο δε διαθέτουν αποχέτευση, αλλά αρνούνται την επεξεργασία των λυμάτων τους εντός ή εγγύς των ορίων τους, επιμένοντας στην αποστολή τους στην Ψυττάλεια, παρότι η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη ενημερώσει για το ανέφικτο της λύσης αυτής.

Ιδού λοιπόν η χαμένη ευκαιρία της δημιουργίας ενός πάρκου στο μέγεθος περίπου του Εθνικού Κήπου, ανάμεσα στην πλούσια δεντροφύτευση του οποίου θα λειτουργούν κλειστά κτήρια όπου θα πραγματοποιείται η τρίτου βαθμού επεξεργασία των αστικών λυμάτων, άοσμα χάρη σε ειδικές μεμβράνες, αποδίδοντας καθαρό νερό, κατάλληλο για την άρδευση του πάρκου αυτού. Θα συνέβαινε δηλαδή ότι συμβαίνει σε κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Αντί γι’ αυτό η δημοτική αρχή, εφαρμόζοντας την παροιμία «όποιος δε θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει», προσπαθεί να συγκαλύψει την άρνησή της, συνυπογράφοντας με το γειτονικό δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος και το ΕΜΠ μια συμφωνία μελέτης για τη διερεύνηση της …ανάγκης δημιουργίας αποχέτευσης καθώς και για τη δυνατότητας αποστολής των λυμάτων στην Ψυττάλεια ή, αν αυτό δεν είναι δυνατό, της επεξεργασίας τους σε κάποιο από τα σημεία που κατά καιρούς έχουν προταθεί στην περιοχή μας. Με την τακτική αυτή της στρουθοκαμήλου η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου απέρριψε de facto τη μελέτη-πρόταση της ΕΥΔΑΠ, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για τη νέα ατιμωτική καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και φυσικά για τις συνέπειες από την καταδίκη αυτή.

Τα πρόστιμα των προηγούμενων καταδικαστικών αποφάσεων (2007 και 2013) ανέρχονταν στο ποσό των 11.514.081 ευρώ εφάπαξ καθώς και 47.462 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης μέχρι τη συμμόρφωση. Μακάρι να μειωθούν τη φορά αυτή, μια και οι παραβάτες δήμοι (από 22, που ήταν το 2007, και 6 το 2013) είναι σήμερα μόνο δύο. Όσο και να μειωθούν όμως τα πρόστιμα, δε θα πάψουν να αποτελούν ύβρη και σκάνδαλο, για την παρούσα οικονομική κατάσταση της χώρας. Και θα αποτελέσουν αιτία πτώχευσης των δύο δήμων, με βάση τις δυνατότητές τους, όταν θα κληθούν να τα αποπληρώσουν μέσω της παρακράτησης της κρατικής χρηματοδότησης, όπως προβλέπει ο νόμος.

Αποφεύγω να αναφέρω τις χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας για την υλοποίηση του ΚΕΛ και των εσωτερικών δικτύων που θα έδιναν ζωή στην καθημαγμένη πόλη μας. Οι χαμένες ευκαιρίες (ανάπτυξη λιμανιού, προαστιακός σιδηρόδρομος, αττική οδός, υποσταθμός ΔΕΗ) θα συνεχίζονται όσο κυβερνά ο τοπικισμός και όσο η οπισθοδρόμηση περιβάλλεται μανδύες προόδου. 

Η μεγάλη έκταση του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου (αντιστοιχεί στο άθροισμα της έκτασης 7 δήμων της Αττικής: Αγίας Παρασκευής, Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Νέας Φιλαδέλφειας, Περιστερίου και Χαλανδρίου) και ο μικρός πληθυσμός (20.000 περίπου αντί των 500.000 των προαναφερθέντων δήμων) καθιστούν απαραίτητη τη δημιουργία υποδομών από το κράτος. Δυστυχώς οι τοπικές αρχές αρνούνται εδώ και δεκαετίες τις κατά καιρούς διατυπωμένες προτάσεις της Πολιτείας. Η παρούσα δημοτική αρχή συνεχίζει στις ίδιες ράγες. 

Ευάγγελος Μαυρουδής

ιατρός – δημοτικός σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου  

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα