21.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΟ ΛΑΓΟΣ ΚΑΙ Η ΧΕΛΩΝΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ...

Ο ΛΑΓΟΣ ΚΑΙ Η ΧΕΛΩΝΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΕΕΛ

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ ΚΑΙ ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

 

Λαγός ονομάζεται ο αθλητής που «τραβά» τους συναθλητές του στα πρώτα χιλιόμετρα, με σκοπό όμως να εγκαταλείψει μετά, προκειμένου οι άλλοι να πετύχουν καλύτερο χρόνο. Η τεχνική προέρχεται από τις κυνοδρομίες αλλά χρησιμοποιείται αρκετά συχνά στην πολιτική. Τελευταία χρήση της στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Είναι φανερό πως η Λακαθέλα, τοπωνύμιο για μια δύσβατη έκταση της Βραυρώνας, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον αρχαίο ναό της Αρτέμιδος, επιλέχθηκε ως λαγός για τη δημιουργία του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι.

Την επιλογή του λαγού έκαναν οι τοπικοί άρχοντες, στριμωγμένοι από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χωροθέτηση του ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δις. Για το σκοπό αυτό μάλιστα συγκροτήθηκε 9μελής επιτροπή συναρμόδιων υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων ώστε να ληφθεί οπωσδήποτε απόφαση.      

Η δυστοκία οφείλεται στην έως τώρα χρήση ενός άλλου λαγού και μάλιστα με πετραχήλια. Το όνομα του: Ψυττάλεια. Για τις εκλογές πριν 20 μήνες, τάχτηκε στους ψηφοφόρους η μεταφορά των λυμάτων τους στην Ψυττάλεια, ώστε οι περιοχές μας να αποτελούν το «σαλόνι» της ευρύτερης περιφέρειας, σε αντιδιαστολή με τους νότιους γείτονες που θα αξιοποιούνταν ως «χρεία». Η καταδίκη όμως από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τα επακόλουθα πρόστιμα εξόντωσαν το λαγό αυτό. Έτσι ως μοναδική λύση απέμενε πλέον η ήδη προμελετημένη θέση στο Πλατύ Χωράφι. 

ΑΙΣΩΠΕΙΑ “ΜΕΓΑΛΟΦΥΪΑ” ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΙΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Πώς θα έλεγαν όμως την αλήθεια στους μέχρι τώρα υποστηρικτές τους οι τοπικοί άρχοντες; Όντας οι ίδιοι στο επίκεντρο του προβλήματος κι έχοντας, με τις συκοφαντίες και το λαϊκισμό τους, δημιουργήσει μια μαχητική ομάδα διαμαρτυρίας η οποία στρεφόταν πια εναντίον τους, αξιοποίησαν την εμπειρία που διέθεταν στους λαγούς. Η επιλογή της Λακαθέλας αποδεικνύει την Αισώπεια «μεγαλοφυΐα» του τοπικισμού: μέσα στον καινούργιο λαγό της πολιτικής ήττας κρύβεται μία νικηφόρα χελώνα!

Η καινούργια θέση, σύμφωνα με τους αρμόδιους, απαιτεί προεργασία τουλάχιστον πέντε ετών. Αυτό όχι μόνο δεν ενοχλεί αλλά αντιθέτως βολεύει τους απαγγελλόμενους την Ψυττάλεια. Με τον ελιγμό τους έχουν δώσει στους κουτόφραγκους ένα όνομα –αυτό άλλωστε δεν τους ζητούσαν για να εισπράξει η χώρα το δισεκατομμύριο;- ενώ από την άλλη το τροπάριο με τους βόθρους θα συνεχίζεται έως ότου ο λαγός-χελώνα απορριφθεί μετά πολλών επαίνων.

Μέχρι τότε, δηλαδή το 2020, το Πλατύ Χωράφι θα παραμένει αλώβητο, η θάλασσα της Αρτέμιδας θα είναι χωρίς αγωγό και οι πολιτικές υποσχέσεις που δόθηκαν θα έχουν τηρηθεί μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας τους. Τι άλλο υποκρύπτει η αξιοποίηση ως επιχειρήματος εναντίον του ΚΕΛ η (κατά τα άλλα ορθή) διαπίστωση του δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου ότι οι εκτός σχεδίου περιοχές θα παραμείνουν εκτός αποχετευτικού δικτύου;

Ο ΛΑΓΟΣ ΘΑ ΗΤΤΗΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΧΕΛΩΝΑ

Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι, όσο δεν υπάρχει αποχέτευση, τα πρόστιμα θα πληρώνονται. Οι δήμοι μας θα πτωχεύσουν με όλες τις συνέπειες για τους δημότες. Τελειώνοντας όμως ο χρόνος επίκεινται εξελίξεις: Μετά την παρέλευση τριμήνου από την ψήφιση του άρθρου 22 στο περίφημο «παράλληλο πρόγραμμα» που έχει μετατεθεί για μετά τις γιορτές, στο νομοσχέδιο με τα «μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», η Πολιτεία θα προχωρήσει στην εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, και θα επιβάλει τη δημιουργία του ΚΕΛ που τόσο πολεμήθηκε μέχρι τώρα.

Η κατ’ αρχήν χωροταξική ακαταλληλότητα της Λακαθέλας, όπως προειδοποίησε ήδη η Γενική Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος, θα επαναφέρει υποχρεωτικά τη μόνη έγκυρη και ήδη προμελετημένη θέση, το Πλατύ Χωράφι. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος να έχει ως τότε διοχετευτεί το ΕΣΠΑ των 100 εκατομμυρίων, που προορίζεται για το ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων, σε άλλες ανάγκες από την Περιφέρεια. Οι αρμόδιοι προειδοποίησαν γι’ αυτό ήδη.

Επίσης ελλοχεύει ο κίνδυνος η παράκαμψη της αυτοδιοίκησης να επεκταθεί στους όρους και στις προδιαγραφές του έργου. Οι μειωμένες πλέον- ελλείψει ΕΣΠΑ- οικονομικές δυνατότητες μπορεί να υποβιβάσουν το επίπεδο επεξεργασίας (από τριτοβάθμιο σε δευτεροβάθμιο) ή να καταστήσουν δυσβάστακτη την κάλυψη των δεξαμενών. Και καθώς ο ήδη πτωχευμένος δήμος μας θα είναι και πολιτικά αφερέγγυος, ο έλεγχος κι οι διαφωνίες του θα καταλήγουν μοιραία στον κάλαθο των αχρήστων. Τότε οι χειρότεροι φόβοι κι οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται, ίσως επαληθευτούν.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Η μόνη λύση την ύστατη αυτή ώρα είναι να επισπευσθεί η γνωμοδότηση της Πολιτείας για τη νομιμότητα της Λακαθέλας και, στη συνέχεια, οι δήμαρχοι να σταματήσουν την πολιτική κολοκυθιά. Να κρατηθεί σε εκκρεμότητα από την Περιφέρεια για ένα τουλάχιστον μήνα ακόμη το ΕΣΠΑ, ώστε να διοχετευτούν τα χρήματα αυτά στην κατασκευή του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι από την ΕΥΔΑΠ με τις προδιαγραφές για τις οποίες η Πολιτεία έχει δεσμευθεί ήδη.

Οι ευθύνες όλων μας είναι μεγάλες.  


Ο Ευάγγελος Μαυρουδής είναι

Ιατρός – Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα