18.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΠΡΟΤΑΣΗ Ν. ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΓΙΑ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ Ν. ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΓΙΑ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

Τις δυνατότητες που παρέχουν σήμερα τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και βελτίωση της ποιότητας ζωής ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) και Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης Νεκτάριος Καλαντζής, σχετικά με την κατάθεση πρότασής του για εγκατάσταση συστημάτων τηλεματικής και πλήρη αναμόρφωση και αναπροσαρμογή της δημοτικής συγκοινωνίας στο Δήμο Παλλήνης, που αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο στο Γέρακα.

Ο Νεκτάριος Καλαντζής αναφέρει χαρακτηριστικά: “Είναι αναγκαίο πλέον να περάσουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση στη νέα εποχή και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν οι δήμοι χρησιμοποιήσουν τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης για να βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη και ένα από αυτά είναι και η σύγχρονη δημοτική συγκοινωνία σε μία πόλη. Στο Δήμο Παλλήνης επιβάλλεται η σύνδεση της Ανθούσας, του Γέρακα, της Παλλήνης και της Κάντζας με τους σταθμούς Μετρό σε Δουκ. Πλακεντίας, Κάντζας και Παλλήνης, με τα Δημοτικά Ιατρεία, το Δημαρχείο και τους Αθλητικούς Χώρους. Μια σύγχρονη δημοτική συγκοινωνία μπορεί να είναι και οικονομικά βιώσιμη και λειτουργική στον πολίτη και να ξεφύγουμε από τη λογική ενοικίασης ενός λεωφορείου που απλά θα πηγαίνει ανα ώρα σε κάθε στάση και σε πολύ λίγα σημεία.

Η αξιοποίηση της δυνατότητας απόκτησης σύγχρονης τεχνολογίας μπορεί να προσφέρει καλύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των επιβατών της δημοτικής συγκοινωνίας σε όλες σχεδόν τις γειτονιές του Δήμου Παλλήνης.

Η εφαρμογή τηλεματικού συστήματος ενημέρωσης σε σύγχρονα mini bus και όχι σε παλαιού τύπου λεωφορεία μπορεί να προκύψει από σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, αξιοποιώντας μεγάλα ποσά, όπως του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας “Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020”, για “ευφυή εξοπλισμό” που θα θέτει τέλος στην ταλαιπωρία των δημοτών σε επίπεδο αναμονής για την μετακίνησή τους στα γεωγραφικά όρια που αναπτύσσεται η δημοτική συγκοινωνία, αλλά και να αποκτήσει τη δυνατότητα συγκέντρωσης στοιχείων που θα καλυτερεύσει τις δρομολογιακές γραμμές.

Και κυρίως, χωρίς να επιβαρυνθεί οικονομικά ο Δήμος.  Αν ο Δήμος Παλλήνης επέλεγε να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το “Ολοκληρωμένο Τηλεματικό Σύστημα Δημοτικών Συγκοινωνιών”, θα βελτίωνε και θα αναβάθμιζε τις υπηρεσίες της δημοτικής συγκοινωνίας.

Ένα έργο όπως το “Ολοκληρωμένο Τηλεματικό Σύστημα Δημοτικών Συγκοινωνιών” αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τηλεματικού συστήματος για τις αστικές μεταφορές σε Δήμους, το οποίο περιλαμβάνει συστήματα δυναμικής πληροφόρησης του κοινού με χρήση προηγμένων μέσων, το κέρδος για τον Δήμο μπορεί να κινηθεί σε δύο κύριους άξονες, όπως ειδικότερα, στην ενίσχυση της χρήσης των mini bus και άρα, στη μείωση της μετακίνησης του αριθμού των οχημάτων, με αποτέλεσμα να προκύψει – υπό την προϋπόθεση ανταπόκρισης των πολιτών – όφελος και για το περιβάλλον από τον περιορισμό των ρύπων. Άρα θε επιφέρει και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Επίσης, η δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης για τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις των mini bus από και προς τα σημεία αναμονής (στάσεις και θέσεις parking) θα λειτουργήσουν ελκυστικά για τους δημότες, αφού θα αποφεύγουν την ταλαιπωρία του χρόνου. Ο “ευφυής εξοπλισμός” θα χαρίσει ακριβέστερη ενημέρωση αναφορικά με τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αποδοτικότερη παρακολούθηση και διαχείριση του στόλου οχημάτων, καλύτερη αντίληψη για τα δρομολόγια και τα πιθανά προβλήματα που υπάρχουν κατά την υλοποίηση των δρομολογίων, μέσω της τηλεματικής ενημέρωσης.

Ενώ, θα υπάρξει ταυτόχρονη μείωση χρόνου αναμονής των επιβατών στις στάσεις και μείωση του συνολικού κόστους λειτουργίας της δημοτικής συγκοινωνίας, που σήμερα με οικονομικά στοιχεία, είναι ελειμματική.

Τέλος, η ανάπτυξη του διαδικτυακού τόπου ενημέρωσης του κοινού, της εφαρμογής πληροφόρησης μέσω SMS και mobile εφαρμογής στο κινητό, θα βοηθήσει κατά πολύ στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στο δημότη΄΄. Ο κ. Καλαντζής τέλος αναφέρει ότι: “Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η άντληση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα, μπορούν να κάνουν την ποιότητα ζωής των δημοτών σε Γέρακα, Παλλήνη και Ανθούσα, καλύτερη και το Δήμο Παλλήνης πρωτοπόρο σε καινοτομίες προς όφελος του πολίτη’’.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα