19.4 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΔΕΝ ΘΑ …ΦΑΝΕ….

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΔΕΝ ΘΑ …ΦΑΝΕ….

Δεν χρειάστηκε να περάσει και πολύς χρόνος για να πέσουν οι μάσκες της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Μαραθώνα. Και να αποδειχθεί ότι η περίφημη Επιτροπή … δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια επίφαση δήθεν «δημοκρατικότητας» μιας αυταρχικής και «οικογενειο-φιλικο-κρατικής» διοίκησης.

Τι ακριβώς συνέβη, ποια Επιτροπή και γιατί αυτοί οι χαρακτηρισμοί;

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαραθώνα, είχε συσταθεί  στις  08/03/2015, μόλις δηλαδή λίγες μέρες πριν μια «ειδική» Επιτροπή, με συμμετοχή Δημοτικών Συμβούλων, Εργαζομένων του Δήμου και Ενεργών πολιτών με μοναδικό σκοπό να διαμορφώσει και να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Τοπικής Διαχείρισης Απορριμμάτων» του Δήμου το οποίο θα υποβληθεί στην Περιφέρεια Αττικής, ως απάντηση στην σχετική πρόσκληση της κ. Δούρου.

Επειδή τα μέλη της Επιτροπής ήταν «υποψιασμένα», από την αρχή τέθηκε το ζήτημα της δημοτικής διαχείρισης των απορριμμάτων και όχι εκχώρησή τους σε ιδιώτες, αφ’ ενός κι αφ’ ετέρου η διαμόρφωση ολοκληρωμένου σχεδίου κι όχι αποσπασματικών ενεργειών, ανά αντικείμενο, με βάση σχετικό σχέδιο – πρόταση των εργαζομένων του Δήμου και επιστημονική τεκμηρίωση από τον κ. Δημήτρη Δαμάσκο.

Η Επιτροπή αμέσως μετά την σύστασή της άρχισε εντατικές συνεδριάσεις και είχε, σχεδόν ολοκληρώσει ένα τμήμα του σχεδίου και σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα είχε ολοκληρώσει ένα ρεαλιστικό, άμεσα υλοποιήσιμο, οικονομικά επικερδές για τον Δήμο, περιβαλλοντικά αποτελεσματικό σχέδιο ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ.

Κι ενώ η πορεία της Επιτροπής ήταν η προαναφερόμενη, με έκπληξη για κάποιους, χωρίς έκπληξη για τους περισσότερους, στην συνεδρίαση της 19/3/2015 η Διοίκηση Ψινάκη εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα  «Περί διεξαγωγής πρόχειρου διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου για την αποκομιδή των κλαδευτικών υπολειμμάτων από τις κεντρικές αρτηρίες του Δήμου» και μάλιστα ειδικός αγορητής ήταν ο Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Ζαγάρης, ο οποίος είναι μέλος και – επί της ουσίας –  και προεδρεύων της…. Επιτροπής που απαξιώνεται (!).

Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε, κατά πλειοψηφία, στην βάση μιας… μεσοβέζικης πρότασης του Δημοτικού Συμβούλου κ. Γιώργου Κοροβέση, ο οποίος είναι επίσης μέλος της Επιτροπής και ο οποίος, άσχετα από ενδεχόμενες συμφωνίες ή διαφωνίες, τιμά την θέση του. Η πρόταση  – η οποία είναι πλέον απόφαση του Δ.Σ.- προβλέπει πως ανατίθεται προσωρινά σε ιδιώτη η αποκομιδή,  επί τρίμηνο και επανεξέταση μετά, με βάση το πόρισμα της Επιτροπής.

Πέρα, όπως, από το ζήτημα της συγκεκριμένης απόφασης, τίθεται σοβαρό ζήτημα, τόσο με τον τρόπο διοίκησης από την παράταξη του κ. Ψινάκη, όσο και για την πρόθεσή της σχετικά με το συνολικό ζήτημα της διαχείρισης των τοπικών απορριμμάτων, ζήτημα που αναπόφευκτα συνδέεται και με το έργο του ΧΥΤΑ Μαραθώνα, στο Γραμματικό.

Άποψή μου ήταν – και είναι –  ότι και η παρούσα Δημοτική Αρχή, πλην ελαχίστων τιμητικών εξαιρέσεων, σε επίπεδο Δημοτικών Συμβούλων, δεν ενδιαφέρεται για το πρόβλημα του ΧΥΤΑ Μαραθώνα, δεν πιστεύει στην δημοτική διαχείριση των τοπικών απορριμμάτων, αλλά επιθυμεί την ιδιωτικοποίηση όλου του έργου αυτού και αδιαφορεί για τις προτάσεις των εργαζομένων του Δήμου, της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στους ΧΥΤΑ, αλλά ακόμα και των Επιτροπών που η ίδια συστήνει (!).

Πιστεύω  πως πρόκειται για ανόητη «ιδεολογική» εμμονή, η οποία μπορεί να οφείλεται στην πλήρη άγνοια περί των ωφελειών για το Δήμο από μια δημοτική διαχείριση και την άρνησή του να λάβουν επιστημονική ενημέρωση από του ειδικούς και τους γνωρίζοντες.

 Γιατί αν δεν ισχύει αυτό, τότε θα επρόκειτο για συνειδητή εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ας επιλέξουν, λοιπόν, ο κ. Δήμαρχος και οι κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας τι από τα παραπάνω ισχύει.

Όμως τώρα τι γίνεται;

Η απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της 19-3-2015 είναι έωλη και μπορεί να ανατραπεί με προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, αφού αποδεικνύεται με ατράνταχτα στοιχεία, ότι με την επιλογή της πλειοψηφίας ο Δήμος Μαραθώνα θα επιβαρύνεται με 60.000 €, ανά έτος, ενώ με την πρόταση των Εργαζομένων και της συσταθείσας με απόφαση του Δ.Σ. Επιτροπής, ο Δήμος Μαραθώνα θα ωφελείται με το ποσό των 500.000 ετησίως. Οφείλουν, λοιπόν, οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης να προσφύγουν άμεσα κατά της απόφασης.

Παράλληλα, η Επιτροπή οφείλει να συνεχίσει την λειτουργία της, αφού η σύσταση και λειτουργία της είναι νόμιμη, ως απόρροια σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, να ολοκληρώσει το έργο της και να υποβάλλει το σχέδιό της στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαραθώνα, όπως προβλέπεται από την απόφαση σύστασής της.

Η Επιτροπή οφείλει να ενημερώνει συνεχώς την κοινωνία του Δήμου Μαραθώνα και για την πρόοδο των εργασιών, αλλά – κυρίως- μετά την ολοκλήρωση του έργου της, η ολοκληρωμένη πρόταση για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης των Τοπικών Απορριμμάτων να γίνει κτήμα όλων των πολιτών, οι οποίοι θα το επιβάλλουν στην τοπική αρχή, αν η ίδια αρνηθεί να το υιοθετήσει.

Το παιχνίδι ΤΩΡΑ παίζεται και ΕΙΝΑΙ ΧΟΝΤΡΟ. Οφείλουμε όσοι πιστεύουμε στην εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων να παραμένουμε ενεργοί και να συγκρουόμαστε συνεχώς με τα πάσης φύσεως συμφέροντα που έχουν συνασπισθεί και επιδιώκουν να τα … πάρουν όλα.

Ας στείλουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο το μήνυμα ότι στον Μαραθώνα δεν θα …φάνε….

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα