17.5 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ…..ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ…..ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Κατά το διακεκριμένο Βρετανό αστρονόμο τον Sir Fred Hoyle (1915-2001) «Το διάστημα δεν είναι καθόλου μακριά. Είναι μια ώρα δρόμος με το αυτοκίνητο, αν οδηγείς προς τα πάνω». Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκε ο διακεκριμένος επιστήμονας Χρήστος Μερκούρης μόνο που ξεκίνησε την διαδρομή του από την……. Κερατέα.

            Πόσο εύκολο είναι να θέλεις να σχεδιάσεις διαστημόπλοια και  νανοδορυφόρους στην Κερατέα της δεκαετίας του 1980; Θα μπορούσε κάποιος να έχει εύκολα καθηγητή ενεργό αστροναύτη; Υπάρχει διαστημική κουλτούρα ακόμη και σήμερα στην χώρα μας; Μπορεί στην σημερινή εποχή ένας νέος να κοιτά ψηλά και να κυνηγά τα όνειρα του; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

            Το 1981 γεννιέται στην Κερατέα ο Χρήστος Μερκούρης. Χαμηλών τόνων άνθρωπος αλλά ευφυής, ονειροπόλος και στοχοπροσηλωμένος. Από μικρός κοιτούσε το διάστημα, ονειρευόταν και ήθελε να το κατακτήσει. Αυτό που για τους περισσότερους από εμάς φαίνεται απίθανο, το κατέκτησε ο Χρήστος. Από την μικρή Κερατέα στο… διάστημα. Ο τελευταίος άρχισε τις εγκύκλιες σπουδές του στο 1ο Δημοτικό Κερατέας. Μετά συνέχισε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κερατέας. Σημαντικοί σταθμοί στην ζωή του διακεκριμένου αυτού ανθρώπου  είναι οι κατωτέρω:

  • Το 2001 εισάγεται στο τμήμα Αεροδιαστημικής μηχανικής του πανεπιστημίου του Coventry στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου αποφοίτησε το 2004 με τιμητική διάκριση.
  • Από το 2006 μέχρι το 2014 εργάζεται ως μηχανικός δοκιμών και ανάλυσης δεδομένων διαστημικών συστημάτων, στο Κέντρο Δοκιμών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, στο Noordwijk της Ολλανδίας.
  • Κατά το 2008 με 2010, ακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές (Διαστημική Τεχνολογία και Πλανητική Εξερεύνηση) στο πανεπιστήμιο του Surrey (Surrey Space Centre), στο Ηνωμένο Βασίλειο, με υποτροφία (CTA award, Engineering and physical sciences research council) και αποφοιτεί με τιμητική διάκριση. Στη μεταπτυχιακή διατριβή του, εργάστηκε στην ανάπτυξη (ανάλυση και σχεδιασμός διαστημικής αποστολής, μηχανολογικός σχεδιασμός) νανοδορυφόρων για την πρώτη αμιγώς Ελληνική διαστημική αποστολή για την εξερεύνηση των ανωτέρων στρωμάτων της γήινης ατμόσφαιρας LFSC(Low-Flying Spacecraft) – DAEDALUS σε επίπεδο μελέτης σκοπιμότητας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του είχε την τύχη να έχει καθηγητή τον αστροναύτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Andreas Mogensen.
  • Από το 2014 μέχρι και σήμερα είναι τεχνικός διευθυντής του τμήματος διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων στο Κέντρο Δοκιμών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, στο Noordwijk της Ολλανδίας, έχοντας υπό την επίβλεψή του 7 μηχανικούς.
  • Έχει συμμετάσχει στον διεθνή διαγωνισμό Google Lunar X prize με την διεθνή ομάδα White label space ως σύμβουλος διαστημικής νανοτεχνολογίας.
  • Παράλληλα είναι μέλος του ΑΙΑΑ (American Institute of Aeronautics and Astronautics), και συμμετέχει ενεργά σε διεθνή συνέδρια και ομάδες εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

            Ο Χρήστος Μερκούρης ουσιαστικά ασχολείται με τις δοκιμές ελέγχου διαστημοπλοίων που έχουν ως στόχο την πιστοποίηση του μηχανικού και θερμικού σχεδιασμού καθώς και της ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας των συστημάτων τους, έτσι ώστε να υπάρχει η βεβαιότητα πως το εκάστοτε διαστημικό σύστημα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σχεδιασμού. Έχει εργαστεί σε αρκετές διαστημικές αποστολές, επιστημονικές και παρατήρησης της γης (Galileo, Sentinel, METOP, Herschel, MTG, ATV, IXV, SmallGEO, GOCE), καθώς και διαπλανητικές (BepiColombo, SolarOrbiter, Exomars). Επιπλέον ως αποτέλεσμα του πάθους του για την αεροδιαστημική γενικότερα, είναι κάτοχος άδειας χειριστή ιδιωτικών αεροσκαφών.

            Ο Χρήστος Μερκούρης είναι ένας απλός, προσιτός και ευχάριστος άνθρωπος. Είναι Έλληνας με ιδιαίτερη αγάπη στην χώρα και στην Κερατέα. Χαρακτηριστικό είναι ότι επισκέπτεται την χώρα μας τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Αγαπά, λοιπόν, την χώρα αλλά και επισημαίνει τα  «κακώς κείμενα». Επίσης, στο παρελθόν είχε προτείνει σε ιθύνοντες της περιοχής την εξασφάλιση πρόσβασης ελλήνων μαθητών σε διαστημικό κέντρο στην Ολλανδία. Δεν εισακούστηκε.

            Ο Χρήστος Μερκούρης είναι μια ακόμη περίπτωση ενός ελληνόπουλου που με εγκύκλιες σπουδές στην Ελλάδα (Δημόσιο Δημοτικό / Γυμνάσιο, Λύκειο) με προσήλωση στην γνώση, αριστεύει στην επιστήμη και έρευνα στο εξωτερικό. Πιστεύει στους νέους ανθρώπους. Τους προτείνει ανεπιφύλακτα να ακολουθήσουν τα όνειρα τους.

            Μπορεί, λοιπόν, να σχεδιάζει διαστημόπλοια στην Ολλανδία αλλά είναι φανατικός Έλληνας και ακολουθεί τα όνειρα του! Εύγε!

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα