24.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΕλέφαντες: Η μόνιμη βλάβη που αποκτούν όταν κουβαλούν τουρίστες

Ελέφαντες: Η μόνιμη βλάβη που αποκτούν όταν κουβαλούν τουρίστες

Οι ελέφαντες θύματα της τουριστικής βιομηχανίας

Μπορεί οι ελέφαντες να φημίζονται για τη δύναμη και τη σωματική τους διάπλαση ωστόσο η επίπονη εργασία και οι κακουχίες που υφίστανται τα ζώα που μεταφέρουν τουρίστες για λόγους ψυχαγωγίας έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Συγκεκριμένα όπως φαίνεται στη φωτογραφία που εντόπισε το Ίδρυμα Φίλων Άγριας Ζωής στην Ταϊλάνδη(WFFT), διακρίνεται η 71χρονη ελεφαντίνα, Πάι Λιν, της οποίας η σπονδυλική στήλη έχει παραμορφωθεί μετά από 25 χρόνια εργασίας στην τουριστική βιομηχανία όπου αναγκαζόταν να μεταφέρει έξι τουρίστες τη φορά.

«Η πλάτη της Πάι Λιν έχει ακόμα ουλές από σημεία της χρόνιας πίεσης. Αυτή η συνεχής πίεση στο σώμα μπορεί να επιδεινώσει τους ιστούς και τα οστά στην πλάτη τους, προκαλώντας μη αναστρέψιμη σωματική βλάβη στη σπονδυλική τους στήλη», ανέφερε αρχικά.

Μορφή κακοποίησης να κουβαλούν τουρίστες οι ελέφαντες

Οι βόλτες με ελέφαντες είναι μία δημοφιλής πρακτική στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, ωστόσο οι ακτιβιστές σημειώνουν πως αυτή η ψυχαγωγική ενέργεια αποτελεί μια μορφή κακοποίησης των ζώων, καθώς τα σώματά τους δεν είναι σχεδιασμένα για να καβαλικεύονται.

Όπως υποστηρίζουν οι ακτιβιστές τα ζώα πέφτουν επίσης συχνά θύματα εκμετάλλευσης και σε άλλους τομείς όπως η υλοτομία με πολλά εξ αυτών να πεθαίνουν λόγω εξάντλησης και υποσιτισμού, καθώς εργάζονται κυριολεκτικά μέχρι θανάτου.

«Η Πάι Λιν έφτασε στο καταφύγιο μάς το 2006 αφότου εργάστηκε στην τουριστική βιομηχανία της Ταϊλάνδης», είπε στο CNN, ο Edwin Wiek, διευθυντής και ιδρυτής του WFFT. «Την εγκατέλειψε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της, ο οποίος θεώρησε ότι ήταν πολύ αργή και πάντα πονούσε και δεν μπορούσε να δουλέψει καλά πια», συμπλήρωσε.

Ο Τομ Τέιλορ, ο διευθυντής έργου της ομάδας προσέθεσε πως οι πλάτες των ελεφάντων δεν σχεδιάστηκαν για να μεταφέρουν πολύ βάρος. «Οι σπόνδυλοι τους προεκτείνονται προς τα πάνω και η συνεχής πίεσή στη σπονδυλική τους στήλη μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα μόνιμη φυσική βλάβη όπως μπορεί να φανεί στην Πάι Λιν», προσέθεσε.

O Wiek αναφέρει πως μοιράστηκε την ιστορία της Πάι Λιν για να αυξήσει την επίγνωση του κόσμου σχετικά με τη βιαιότητα την οποία βιώνουν οι ελέφαντες όταν τους καβαλούν ανθρώπους καθώς αυτή η πρακτική αυξήθηκε και πάλι μετά την πανδημία.

«Οι ελέφαντες δεν είναι άλογα»

«Είναι σημαντικό να καταβάλουμε ότι οι ελέφαντες σε αντίθεση με τα άλογα δεν δημιουργούνται για να τα καβαλάνε. Δεν είναι εξημερωμένα ζώα, τα παίρνουν από την άγρια φύση και τα κρατάνε σε άθλιες συνθήκες», είπε ακόμα. Η Πάι Λιν μένει με άλλους 24 διασωθέντες ελέφαντες στο καταφύγιο του WFFT κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Χουά Χιν, περίπου 2,5 ώρες οδικώς από την Μπανγκόκ.

«Είναι πιο παχουλή σε σχέση με το όταν πρωτοήρθε σε εμάς. Αλλά μπορείτε να δείτε το σχήμα της σπονδυλικής της στήλης πολύ καθαρά. Είναι μία φυσική μεταμόρφωση με την οποία θα πρέπει να ζήσει αλλά πηγαίνει καλά», είπε ακόμα ο Wiek. «Είναι εσωστρεφής και δεν απολαμβάνει πολύ η παρέα με άλλους ελέφαντες αλλά της αρέσει η προσοχή των ανθρώπων», είπε ακόμα ο Wiek.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα