17.6 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΓκάγκα: Μεγάλη η ζήτηση στα αντιικά - Παπαευαγγέλου: Φθινόπωρο ο ετήσιος επανεμβολιασμός

Γκάγκα: Μεγάλη η ζήτηση στα αντιικά – Παπαευαγγέλου: Φθινόπωρο ο ετήσιος επανεμβολιασμός

Μεγάλη ζήτηση από τους ασθενείς με COVID έχουν τα αντιικά φάρμακα με 700 αιτήσεις μέχρι στιγμής την ημέρα όπως τόνισε στην ενημέρωση της Πέμπτης η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα.

Τα αντιικά φάρμακα έχουν αποτρέψει τις νοσηλείες πολλών ατόμων ωστόσο υπάρχουν κάποιες αλληλεπιδράσεις με μια σειρά φαρμάκων, όπως στατίνες και φαρμάκων για την νεφρική ανεπάρκεια σημείωσε η κυρία Γκάγκα απαντώντας σε σχετική ερώτηση του CNN Greece.

Μάλιστα η αναπληρώτρια υπουργός υγείας, προανήγγελλε το άνοιγμα σχετικής πλατφόρμας μέσω της ΗΔΙΚΑ όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση των μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι τα αντιικά φάρμακα πρέπει να τα λαμβάνει ο ασθενής που νοσεί με κορωνοϊό το αργότερο μέχρι την 5η μέρα νόσησης και στο σπίτι του.

Αναφορικά με το μονοκλωνικό αντίσωμα της AstraZeneca, το οποίο έλαβε άδεια κυκλοφορίας από την ευρωπαΐκή ένωση για πρόληψη κατά τις COVID, η κυρία Γκάγκα ανέφερε ότι έχουν γίνει οι σχετικές συζητήσεις με τους επικεφαλής της εταιρείας και αναμένεται το προσεχές διάστημα και στην Ελλάδα.

Από το φθινόπωρο ο ετήσιος επανεμβολιασμός

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την τέταρτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 στο ευρύτερο κοινό, αλλά και τη δυνατότητα ενός ετήσιου εμβολιασμού, η καθηγήτρια παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε ότι όπως όλα δείχνουν το φθινόπωρο θα πάμε σε έναν ετήσιο επανεμβολιασμό όλων των πολιτών.

Το θέμα ήδη έχει ξεκινήσει και εξετάζεται στις συνεδριάσεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών.

Συμπλήρωσε ότι δεν χρειάζεται να έχουμε άγχος για το αν μας καλύπτει και πόσο διάστημα η τρίτη αναμνηστική δόση, καθώς οι μελέτες δείχνουν σημαντική αποτελεσματικότητα και διάρκεια έναντι σοβαρής νόσησης, πολύ μεγαλύτερη και από την πρώτη και την δεύτερη δόση του εμβολίου. Να θυμίσουμε ότι μέχρι στιγμής τέταρτη δόση έχουν πραγματοποιήσει κάποιες ευάλωτες ομάδες μεταξύ των οποίων και ασθενείς σε ανοσοκαταστολή.

Πάντως οι επιστήμονες έχουν ήδη δηλώσει εδώ και καιρό, ότι μία τέταρτη δόση εμβολίου κατά της COVID, ενδεχομένως να μην είναι αποτελεσματική για το ευρύτερο κοινό. Όπως τόνισαν τόσο η κυρία Παπαευαγγέλου όσο και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, έχουμε πλήρη επικράτηση της μετάλλαξης όμικρον με 77% των νέων δειγμάτων Ομικρον 2 επίσης έχουμε αύξηση των ιικών λυμάτων σε οκτώ από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Οι καθηγητές επεσήμαναν ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση της νόσου με τον εμβολιασμό και ότι η όμικρον μπορεί να δώσει πολύ βαριά νόσηση σε ανεμβολίαστους. Οι δύο καθηγητές ανέφεραν ακόμη ότι αναμένουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες σήμερα σε όλη τη χώρα υπάρχουν τρεισήμισι χιλιάδες νοσηλευόμενοι ασθενείς, έχουμε 426 εισαγωγές την ημέρα και πως δεν θα πρέπει να υποτιμούμε ακόμη και σήμερα τον ιό, αντίθετα να τον αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και υπευθυνότητα

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα