15.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑ«Κάποιος μπήκε σπίτι και σκότωσε τη γυναίκα μου»: Η δολοφονία που θυμίζει...

«Κάποιος μπήκε σπίτι και σκότωσε τη γυναίκα μου»: Η δολοφονία που θυμίζει Γλυκά Νερά

Ο Nick Firkus πήρε την Άμεση Δράση και είπε ότι διαρρήκτης μπήκε στο σπίτι τους και πυροβόλησε τη σύζυγό του.

Επιμέλεια Παναγιώτα Ρουγκάλα

Μια υπόθεση που ξυπνά μνήμες από τη φρικτή δολοφονία της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά από τον σύζυγό της, Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, ο οποίος αρχικά υποστήριξε ότι τη σκότωσαν διαρρήκτες, διεξήχθη στη Μινεσότα των ΗΠΑ πριν από 13 χρόνια.

Διαβάζοντας κανείς την υπόθεση της δολοφονίας της Heidi Firkus, δεν θα αποφύγει τη σύγκριση με το ειδεχθές έγκλημα στα Γλυκά Νερά που σόκαρε το πανελλήνιο τον Μάιο του 2021.

Την ίδια χρονιά, ο σύζυγος της Heidi Firkus μπήκε στη φυλακή για τη δολοφονία της, 13 χρόνια μετά, αν και μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει ομολογήσει.

«Κάποιος μπήκε στο σπίτι και πυροβόλησε τη γυναίκα μου» – Η δήθεν διάρρηξη

Ήταν το πρωινό της 25ης Απριλίου 2010 όταν η Heidi κάλεσε την Άμεση Δράση πανικόβλητη λέγοντας ότι κάποιος προσπαθεί να μπει στο σπίτι της. Η κλήση διακόπηκε απότομα με έναν δυνατό θόρυβο και 65 δευτερόλεπτα μετά, η Άμεση Δράση δέχτηκε ένα άλλο τηλεφώνημα από την ίδια διεύθυνση, αυτή τη φορά από τον σύζυγο της Heidi, Nick Firkus.

«Πυροβόλησαν τη γυναίκα μου, κάποιος μπήκε στο σπίτι μας. Πυροβόλησαν κι εμένα» είπε στο τηλέφωνο ο Nick Firkus. Εκείνος είχε τραύμα από πυροβολισμό στο μηρό ενώ η Heidi πέθανε ακαριαία έπειτα από πυροβολισμό στο πάνω μέρος της πλάτης της.

Σε βίντεο που εξασφάλισε η εκπομπή «20/20» του ABC, ο Nick εμφανίζεται να λέει στους αστυνομικούς ότι πρόκειται για μια διάρρηξη που πήγε στραβά. Όπως λέει, ξύπνησε από έναν ύποπτο θόρυβο που ερχόταν από την εξώπορτα, άρπαξε το όπλο του και ειδοποίησε τη γυναίκα του, που κοιμόταν.

Ισχυρίστηκε ότι το όπλο εκπυρσοκρότησε δύο φορές ενώ πάλευε με τον διαρρήκτη και χτυπήθηκε πρώτα η Heidi και στη συνέχεια ο ίδιος.

«Δεν θυμάμαι τι ακριβώς συνέβη αλλά τα δάχτυλά μου γλίστρησαν προς τη σκανδάλη και το όπλο εκπυρσοκρότησε» είπε ο Firkus στους αστυνομικούς του τμήματος του St Paul στη Μινεσότα. Το σπίτι τους ήταν καθαρό και τακτοποιημένο και το τραπεζάκι δίπλα από την εξώπορτα ήταν ανέγγιχτο.

Οι έρευνες δεν βρήκαν ίχνη διάρρηξης.

«Ο Nick Firkus έδινε κάποια στοιχεία για τον δήθεν διαρρήκτη αλλά δεν ήταν απόλυτα σίγουρος» λέει ο υπεύθυνος αρχιφύλακας σε συνέντευξή του στο αμερικανικό Μέσο. «Είχαμε οικονομικά προβλήματα, μας πήραν το σπίτι» Ο Firkus είπε στους αστυνομικούς ότι το ζευγάρι είχε οικονομικά προβλήματα, χρωστούσαν πάνω από 15.000 δολάρια στις πιστωτικές και θα έχαναν το σπίτι τους.

Όμως κανείς από τους φίλους ή τους συγγενείς του ζευγαριού δεν γνώριζε ότι θα τους έκαναν έξωση την επόμενη κιόλας μέρας ενώ δεν υπήρχαν βαλίτσες ή κούτες στο σπίτι, κάτι που θα έδειχνε ότι το ζευγάρι θα μετακόμιζε.

Από τον έλεγχο των επικοινωνιών του ζεύγους και τα οικονομικά έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι, οι αστυνομικοί δεν βρήκαν καμία απόδειξη ότι η Heidi Firkus γνώριζε για την επικείμενη έξωση.

Έφτιαξε μέχρι και σκίτσο του δήθεν διαρρήκτη

Όταν ο Firkus κλήθηκε να απαντήσει αν έχει σχέση με τον θάνατο της συζύγου του, ήταν ξεκάθαρος: «όχι, ξεκάθαρα καμία σχέση». Ο δικηγόρος του Firkus, του συνέστησε να… κόψει τις επαφές με το τμήμα του St Paul και έτσι αρνήθηκε να βοηθήσει στο να ζωγραφίσουν το σκίτσο του φερόμενου ως εισβολέα στο σπίτι τους.

Παρ’ όλα αυτά, προσέλαβαν έναν καλλιτέχνη, ο οποίος έφτιαξε ένα σκίτσο ενός μαύρου γύρω στα 30 με κουκούλα και το πήγαν στην αστυνομία. Η αστυνομία έδωσε το σκίτσο στη δημοσιότητα και χρόνια αργότερα μία γυναίκα αναγνώρισε τον Michael Pye ως πιθανό ύποπτο. Όμως, όπως αποδείχθηκε, την ημέρα της δολοφονίας της Heidi, ο Pye ήταν στη φυλακή.

Η… Νέμεσις της δεύτερης συζύγου

Λίγους μήνες μετά τον θάνατο της Heidi, ο Firkus γνώρισε τη Rachel Watson. «Αιθανόμουν άσχημα που είχε περάσει κάτι τέτοιο» λέει η Rachel σε συνέντευξή της στο ABC. Έναν χρόνο μετά τη γνωριμία τους, η Rachel και ο Nick παντρεύτηκαν. Στη διάρκεια του γάμου τους απέκτησαν τρία παιδιά και μετακόμισαν στο σπίτι που τους αγόρασαν οι γονείς του Nick.

Το ζευγάρι είχε συμφωνήσει να πληρώνει το ποσό της υποθήκης στους γονείς του Firkus και εκείνος θα πλήρωνε τους φόρους ακίνητης περιουσίας απευθείας στην κομητεία. Η Rachel βρήκε κάποια στιγμή μια ειδοποίηση ότι είχε καθυστερήσει η πληρωμή των φόρων και ότι το σπίτι τους κινδύνευε να κατασχεθεί.

Όπως λέει, τη στιγμή εκείνη, το μυαλό της πήγε αμέσως στον θάνατο της Heidi. «Δεν είχα καταλάβει τίποτα, είχαμε αποκτήσει παιδιά» λέει.

Τότε αποφάσισε να μιλήσει με τον σύζυγό της και μάλιστα κατέγραφε τις συνομιλίες τους. «Το ότι λες ψέματα με τόση ευκολία, με κάνει να σκέφτομαι ότι…» λέει η Rachel με εκείνον να της απαντά «ότι σκότωσα τη γυναίκα μου;». Η Rachel απάντησε καταφατικά και το ζευγάρι χώρισε το 2018.

Νέα έρευνα για τον θάνατο της Heidi το 2019 και η καταδίκη του συζύγου της

Το 2019 ξανάνοιξε η έρευνα για τη δολοφονία της Heidi Firkus από το τμήμα του St Paul. «Κάτι δεν μου πήγαινε καλά, κάτι δεν κολλούσε» λέει η αρχιφύλακας που μάλιστα ζήτησε τη συνδρομή του FBI για να ανακτήσουν τα ηχητικά δεδομένα από την κλήση στην Άμεση Δράση.

«Δεν υπήρχε κανένας θόρυβος στο background» λέει ο Pat Reilly, πράκτορας του FBi. Το FBI συνδύασε επίσης τις βαλλιστικές δοκιμές με το μοντέλο του σπιτιού του ζεύγους για να αποδείξει ότι οι πυροβολισμοί δεν ήταν πιθανότατα «τυχαίοι» αλλά σκόπιμοι.

Οι δικηγόροι του Νικ αντέτειναν ότι τα ευρήματα αυτά δεν αντικρούουν απαραίτητα την εκδοχή του για τα γεγονότα και μόλις η αρχιφύλακας έμαθε για το διαζύγιο τηλεφώνησε στη Rachel και μοιράστηκε τις υποψίες της.

Τον Μάιο του 2021, ο Nick Firkus συνελήφθη και κατηγορήθηκε για φόνο δευτέρου βαθμού για τον θάνατο της πρώην συζύγου του. Αργότερα, ένα μεγάλο σώμα ενόρκων του απήγγειλε κατηγορίες για δολοφονία πρώτου βαθμού.

Η εισαγγελία υποστήριξε ότι ο Nick Firkus σκότωσε τη γυναίκα του επειδή δεν της είχε μιλήσει για τα οικονομικά τους προβλήματα και ντρεπόταν να της πει για την έξωση από το σπίτι τους.

Εκτός από τα οικονομικά στοιχεία, οι εισαγγελείς βρήκαν επίσης μόνο το DNA του Nick Firkus στο όπλο, ενώ αρκετοί μάρτυρες κατέθεσαν ότι δεν υπήρχαν ίχνη διάρρηξης. Οι δικηγόροι ισχυρίστηκαν ότι ο διαρρήκτης φορούσε γάντια και βρισκόταν στο σπίτι μόνο για μερικά δευτερόλεπτα, και γι’ αυτό δε βρέθηκε DNA.

Στις 10 Φεβρουαρίου, μετά από τέσσερις ώρες διαβουλεύσεων, οι ένορκοι έκριναν τον Nick Firkus ένοχο για φόνο. Καταδικάστηκε την Πέμπτη σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή. «Καταδικάστηκε άδικα και βρίσκεται στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε» δήλωσε η οικογένειά του.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα