28.8 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΟι 6 φράσεις που σας κάνουν πνευματικά ισχυρότερους από τους περισσότερους

Οι 6 φράσεις που σας κάνουν πνευματικά ισχυρότερους από τους περισσότερους

Γινόμαστε νοητικά ισχυρότεροι με την άσκηση έξι βασικών χαρακτηριστικών

Έχει περάσει 30 χρόνια ερευνώντας τι κάνει τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τους ηγέτες, ψυχικά δυνατούς. Στην πορεία, ανακάλυψε ότι γινόμαστε νοητικά ισχυρότεροι με την άσκηση έξι βασικών χαρακτηριστικών. Και αυτά είναι: Αυτοπεποίθηση, Σθένος, Τόλμη, Λήψη αποφάσεων, Εστίαση στον στόχο και Μηνύματα.

Ο λόγος για τον Scott Mautz, ο οποίος εκτός από συγγραφέας είναι και δημοφιλής εκπαιδευτής του Linkedin. Όπως λέει, μιλώντας στο cnbc, μπορείτε να κάνετε εύκολες «επαναλήψεις» για να χτίσετε αυτά τα χαρακτηριστικά, με το να είστε προσηλωμένοι στο τι λέτε στους άλλους – και στον εαυτό σας. Αν λέτε αυτές τις έξι φράσεις στον εαυτό σας ή στους άλλους σε τακτική βάση, είστε ψυχικά ισχυρότεροι από τους περισσότερους:

1. «Είμαι αρκετός»

Είναι πολύ εύκολο να νιώθετε το αντίθετο. Είναι φυσικό να παγιδεύεστε σε συγκρίσεις με τους άλλους που σας κάνουν να νιώθετε ότι δεν είστε αρκετοί. Συχνά πιστεύουμε ότι οι διαφορές μας αποτελούν εμπόδιο στην επιτυχία μας, ενώ, στην πραγματικότητα, μπορούν να μας βοηθήσουν να φτάσουμε εκεί.

Η μόνη σύγκριση που μπορείτε να κάνετε που είναι πραγματικά σχετική είναι μεταξύ αυτού που είστε σήμερα και αυτού που ήσασταν χθες. Το μόνο ερώτημα που είναι πραγματικά σημαντικό είναι αν αναπτύσσεστε ή όχι. Οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι υπενθυμίζουν στον εαυτό τους αυτό για να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησής τους.

2. «Ποιες δυνατότητες παρουσιάζει αυτή η οπισθοδρόμηση;»

Ασκείτε το χαρακτηριστικό του σθένους σας όταν βοηθάτε τον εαυτό σας και τους άλλους να επικεντρωθούν στις ευκαιρίες που προκύπτουν στις αντιξοότητες και όχι στους περιορισμούς. Είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος του να είσαι ψυχικά δυνατός. Έχουμε την τάση να εστιάζουμε σε αυτά που έχουμε χάσει λόγω των αντιξοοτήτων – όπως ο χρόνος, τα χρήματα, η πρόοδος, η αυτοπεποίθηση, η ταυτότητά μας ή ακόμη και η δουλειά μας.

Οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι εστιάζουν σε αυτά που εξακολουθούν να έχουν μπροστά στις αντιξοότητες και στις δυνατότητες που παρουσιάζονται τώρα.

3. Αφήνω τον εαυτό μου να κάνει μεγάλα όνειρα;

Οι ψυχικά ισχυρότεροι άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να σκέφτονται μεγάλα πράγματα. Έχουν δώσει στον εαυτό τους την άδεια να το κάνουν και ενθαρρύνουν τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε υπερφορτωμένοι με τα καθημερινά μας καθήκοντα, τις προτεραιότητες και τους περισπασμούς.

Ποιος έχει χρόνο να κάνει μεγάλα όνειρα; Και συχνά πείθουμε τους εαυτούς μας: «Τα μεγάλα πράγματα συμβαίνουν σε άλλους ανθρώπους, όχι σε ανθρώπους σαν εμένα».

Αν θέλετε να αναπτύξετε το ισχυρό χαρακτηριστικό της τόλμης, πρέπει να αφήσετε τον εαυτό σας να πάει εκεί. Πρέπει να πιστέψετε ότι σας επιτρέπεται να κάνετε μεγάλα όνειρα, ότι μεγάλα πράγματα μπορούν να συμβούν σε ανθρώπους σαν εσάς – και ότι το να σκέφτεστε μεγάλα και να είστε τολμηροί θα σας βοηθήσει να σφυρηλατήσετε μια καλύτερη, πιο ολοκληρωμένη εκδοχή του εαυτού σας.

4. «Ποιο είναι το κόστος της αναποφασιστικότητας;»

Η αποφασιστικότητα είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των ψυχικά ισχυρών. Δεν κολλάνε στο τι θα συμβεί αν πάρουν τη λάθος απόφαση, ούτε παραλύουν από το φόβο τους ότι θα πάρουν τη λάθος απόφαση. Υπενθυμίζουν στον εαυτό τους και στους άλλους να έχουν επίγνωση του τι συμβαίνει όσο περισσότερο καθυστερεί μια απόφαση.

Ένας διάσημος τραγουδιστής της ροκ είπε κάποτε: «Αν επιλέξεις να μην αποφασίσεις, εξακολουθείς να έχεις κάνει μια επιλογή». Συχνά πρόκειται για μια δαπανηρή επιλογή. Η αναποφασιστικότητά σας μπορεί να σημαίνει ότι τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος εκτοξεύονται στα ύψη, εξαντλώντας πόρους καθώς κυνηγάτε παράλληλους δρόμους.

5. «Ελέγχω τα… ελεγχόμενα»

Η ψυχική δύναμη συσχετίζεται στενά με την επίτευξη. Για να πετύχετε τους στόχους σας, χρειάζεστε τον χαρακτηριστικό της εστίασης στον στόχο σας. Απομακρύνεστε από την πορεία προς το στόχο σας όταν δίνετε αδικαιολόγητη προσοχή σε πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε στην πορεία. Το να κάνεις έναν «έλεγχο ελέγχου» σε βοηθάει.

Δημιουργήστε έναν απλό πίνακα με δύο στήλες. Χαρακτηρίστε την αριστερή στήλη «Αναποδιές» και τη δεξιά στήλη «Συστήματα». Στο πεδίο «Αναποδιές», απαριθμήστε όλα τα εμπόδια που σας ανησυχούν και που θα μπορούσαν να σας εμποδίσουν να πετύχετε το στόχο σας. Στη συνέχεια, κυκλώστε μόνο τα πιθανά εμπόδια που μπορείτε να ελέγξετε.

Στη στήλη «Συστήματα», απαριθμήστε όλες τις διεργασίες, τις διαδικασίες και τις δομές που μπορείτε να θέσετε σε εφαρμογή και θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τις προκλήσεις που κυκλώσατε και για τις οποίες μπορείτε να κάνετε κάτι.

6. «Δεν χρειάζεται να το κάνω αυτό – μπορώ να το κάνω αυτό»

Αυτή η μονολεκτική απάντηση ξεκλειδώνει την ευγνωμοσύνη, κάνοντάς σας να νιώθετε αναζωογονημένοι όταν τα καθήκοντα της δουλειάς σας σας εξαντλούν.

Για παράδειγμα, τις μέρες που πρέπει να ταξιδέψω για τη δουλειά μου (το ίδιο το ταξίδι είναι κάτι που δεν μου αρέσει πια), εμποδίζω τον εαυτό μου να σκέφτεται «πρέπει να το κάνω αυτό», λέγοντας στον εαυτό μου: «Μπορώ να το κάνω αυτό». Όπως λέμε: «Θα το κάνω: «Σύντομα θα βρεθώ στη σκηνή, θα δώσω μια κεντρική ομιλία και θα μοιραστώ ιδέες και έμπνευση που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους».

Με αυτόν τον τρόπο γυμνάζω τους μυς των μηνυμάτων μου, ένα άλλο βασικό στοιχείο της ψυχικής δύναμης. Υπενθυμίζω στον εαυτό μου όλα τα καλά σημεία του να είσαι ομιλητής και συγγραφέας και μεταφέρω αυτή τη θετικότητα, την ενέργεια και τη χαρά μαζί μου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα