23 C
Athens
Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

ΑρχικήΑΡΘΡΑΟι ειδικοί προειδοποιούν: Το νέο κύμα πανδημίας έρχεται στην Ελλάδα – Τι...

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Το νέο κύμα πανδημίας έρχεται στην Ελλάδα – Τι πρέπει να κάνουμε για να μην κολλήσουμε

Ο κορωνοϊός επιστρέφει το μεσοκαλόκαιρο και φέρνει νέο κύμα.

Μεγαλώνει η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ την ίδια ώρα οι ειδικοί μιλούν για νέο κύμα πανδημίας και στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο» είπε ότι «από την στιγμή που έγινε άρση των μέτρων είναι λογικό να υπάρξει αύξηση κρουσμάτων», αλλά τόνισε πως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε κρούσμα και τι νοσηλεία.

«Το να έχουμε πολλά κρούσματα είναι μικρό πρόβλημα για την κοινωνία εάν αυτά τα κρούσματα είναι σε ανθρώπους ανοσοποιημένους και οι οποίοι ελάχιστα θα κινδυνεύσουν αν νοσήσουν. Το πρόβλημα παραμένει είτε σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, είτε σε αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα και ανοσοκαταστολές που τους κάνουν πιο ευπαθείς», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Δεν πρέπει να τα βλέπουμε όλα απαισιόδοξα

Παράλληλα ανέφερε πως έχουμε περισσότερα όπλα από ό,τι είχαμε παλιότερα: «Δεν πρέπει να τα βλέπουμε όλα τελείως απαισιόδοξα. Για παράδειγμα υπάρχουν τα χάπια της Pfizer, το γνωστό Paxlovid, το οποίο αν το πάρεις τις πρώτες μέρες της νόσησης, μειώνει πάρα πολύ, 85 με 90% την πιθανότητα να πας στο νοσοκομείο. Σε λίγο θα υπάρχει διαθέσιμος και στη χώρα μας συνδυασμός των μονοκλονικών ανστισωμάτων από την AstraZeneca, για αυτούς που έχουν άλλα προβλήματα και δεν μπορούν να κάνουν καλή ανοσολογική απόκριση από το εμβόλιο, μπορούν παίρνοντας αυτό το αντίσωμα για 6 μήνες να είναι αρκετά προστατευμένοι σαν να έχουν εμβολιαστεί. Έχουμε την ρεμδεσιβίρη που αν την πάρεις νωρίς επίσης μειώνει την πιθανότητα να πας στο νοσοκομείο. Και υπάρχουν κι άλλα εργαλεία».

Ο καθηγητής μίλησε και για τα ποσοστά εμβολιασμού.

«Το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάνει ήδη δύο δόσεις κάποιου εμβολίου και μισό δισεκατομμύριο και πλέον άνθρωποι έχουν νοσήσει. Άρα δεν χρειάζεται να ξαναμπούμε σε μία λογική lockdowns και αποκλεισμών αλλά χρειάζεται κοινή λογική. Αν είμαι ευπαθής ομάδα, αν είμαι μεγάλος σε ηλικία, αν έχω υποκείμενα νοσήματα, μπορεί να μην είμαι υποχρεωμένος να φοράω τη μάσκα μου αλλά δεν μου απαγορεύει και κανείς να την φοράω εκεί που υπάρχει συνωστισμός».

Θα έχουμε νέο κύμα κορωνοϊού σε λίγες ημέρες

Ο κ. Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας τόνισε από την πλευρά του πως θα έχουμε νέο κύμα κορονοϊού σε λίγες ημέρες και πως είναι περίοδος ατομικής και συλλογικής ευθύνης.

«Έχουμε έναν ιό που κάθε τρεις μήνες μεταλλάσσεται τόσο γρήγορα που μπορεί και σηκώνει μεγάλα κύματα στην κοινότητα. Αυτά τα κύματα αφήνουν πίσω τους μια ζημιά την οποία την πληρώνουμε όλοι μας. Για αυτό και είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει όλοι μας συλλογικά, κι όχι μόνο οι ευπαθείς, να μην γινόμαστε μέρος του προβλήματος. Έρχεται νέο κύμα της πανδημίας τις επόμενες μέρες. Είναι το Όμικρον 4, το Όμικρον 5, το βλέπουμε στις άλλες χώρες, θα έρθει στην Ελλάδα. Θα αυξηθούν οι νοσηλείες».

Τι πρέπει να κάνουμε για να μην κολλήσουμε

Όσο για το τι πρέπει να κάνουμε λέει: «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην συμμετέχουμε στις μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης που θα ξαναγίνουν στη κοινότητα γιατί η νόσηση με την Όμικρον δεν σε προστατεύει από την νόσηση από την Όμικρον 4 ή την Όμικρον 5», καταλήγει.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα