17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΟι ψυχολόγοι λένε ότι υπάρχουν 6 βασικοί τύποι προσωπικότητας – εσείς σε...

Οι ψυχολόγοι λένε ότι υπάρχουν 6 βασικοί τύποι προσωπικότητας – εσείς σε ποιους ανήκετε;

Από τους σίγουρους για τον εαυτό τους Άλφα μέχρι τους μυστηριώδεις Σίγμα, δείτε τι έχουν να πουν οι ψυχολόγοι για αυτούς τους έξι βασικούς τύπους προσωπικότητας γυναικών και ανδρών.

Επιμέλεια Έφη Αλεβίζου

Είστε από τους ανθρώπους που κάνουν μανιωδώς κουίζ προσωπικότητας και σημειώνουν προσεκτικά τα αποτελέσματα κάθε φορά; Έχετε κάνει το τεστ του δείκτη Myers-Briggs; Ίσως και περισσότερες από μία φορές; Ή μήπως είστε το είδος του ανθρώπου που βρίσκει την ιδέα των τύπων προσωπικότητας «λίγο στερεοτυπική», στην καλύτερη περίπτωση;

Αν ανήκετε στην τελευταία κατηγορία, είναι απολύτως κατανοητό- άλλωστε, το να μαθαίνεις για τον εαυτό σου υποτίθεται ότι είναι κάτι σαν συνεχής εκπαίδευση – ένα έργο σε εξέλιξη. Και, ακριβώς όπως η αρτηριακή σας πίεση αυξάνεται και μειώνεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, έτσι και η προσωπικότητά σας μετατοπίζεται και αλλάζει με κάθε νέα εμπειρία.

Ωστόσο, η ακτιβίστρια για την ψυχική υγεία και παρουσιάστρια στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, Neev Spencer, έκανε τα πράγματα ακόμη πιο απλά, περιγράφοντας τους έξι βασικούς τύπους προσωπικότητας.

Θα διαπιστώσετε ότι – ανάλογα με την ημέρα, την εβδομάδα, τον μήνα ή το έτος – μπορεί να σχετίζεστε με αρκετές και διαφορετικές επιλογές από τον παρακάτω κατάλογο. Και όχι μόνο με τις βασικές τους περιγραφές, αλλά και με τα δυνατά τους σημεία, τις αδυναμίες τους και τα μαθήματα που πρέπει να πάρουν.

Alpha (Άλφα)

«Μία ή ένας Άλφα είναι ηγέτης- είναι σίγουρος για τον εαυτό του, ισχυρός και με αυτοπεποίθηση σε ό,τι κάνει» λέει η Spencer.

«Αυτοί οι τύποι προσωπικότητας δεν κρατιούνται, τείνουν να κατευθύνουν την αγέλη στις φιλίες και να ηγούνται δυναμικά των ομάδων τους στην εργασία. Ένας συντριπτικός αριθμός διευθύνοντων συμβούλων τείνει να είναι Άλφα, στην πραγματικότητα, καθώς απολαμβάνουν να προσπαθούν να είναι οι καλύτεροι και να απαντούν σε προκλήσεις».

Η Spencer καταλήγει: «Με αυτού του είδους την ηγεσία και τη δύναμη, οι Άλφα μπορούν να καταπονηθούν, να αγχωθούν και να αποσυνδεθούν από την προσωπική τους ζωή. Ως εκ τούτου, το καλύτερο είδος Άλφα είναι εκείνο που ξέρει όχι μόνο πώς να είναι ο καλύτερος άνθρωπος που μπορεί να είναι, αλλά και να καταλαβαίνει ότι η ισορροπία στη ζωή είναι πάντα απαραίτητη για την πραγματική επιτυχία».

Beta (Βήτα)

«Μια ή ένας Beta είναι φιλικός, του αρέσει να βοηθάει, προσπαθεί πάντα να αποφεύγει τις συγκρούσεις και θέλει να ταιριάζει» εξηγεί η Spencer, «και είναι ευγενικός στον πυρήνα του εαυτού του. Οδηγείται από την ανάγκη να βοηθήσει τους γύρω του, είναι πιστός, βάζει πάντα τους φίλους του πρώτα, αλλά ταυτόχρονα είναι πιο ανοιχτός στο να πληγωθεί».

Συνεχίζει: «Δεν είναι μόνο αυτό το θέμα, αλλά είναι και πιο ανοιχτόμυαλος: Οι Βήτα θέλουν να ταιριάζουν και να αναζητούν την αποδοχή των άλλων. Πράγματι, ο κόσμος μπορεί να μοιάζει σκληρός για έναν Βήτα μερικές φορές, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι το να είναι ευγενικός, μη αντιδραστικός και μη εκρηκτικός μπορεί να είναι μεγάλη δύναμη στη ζωή. Το να προστατεύει την καρδιά του και να γνωρίζει βαθιά μέσα του την αξία της είναι μια ισχυρή άσκηση, όπως και το να βρίσκει δύναμη στη γνώση –πάντα αναζητά να μάθει περισσότερα απ’ όσα ξέρει».

Gamma (Γάμα)

«Μια ή ένας Γάμα είναι υπερ-οργανωμένος, με αυτοπεποίθηση και ανεξάρτητος», λέει η Spencer. «Γνωρίζει την αξία του και διαπρέπει στη ζωή του με το να είναι περήφανος για τις πράξεις του, καθώς και με το να μένει πιστός στον εαυτό του και στην ανάγκη του να πετύχει. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν βασίζεται σε κανέναν άλλον (ή σε μια δουλειά!) για να το κάνει αυτό».

Η Spencer συνεχίζει: «Οι Gammas βρίσκονται σε έναν δικό τους κόσμο – που περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό τους, και αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για όποιον θέλει να μπει και να παραμείνει μέρος αυτού του κόσμου. Ως εκ τούτου, ένας Γάμα πρέπει να εκτιμήσει ότι, προκειμένου να παραμείνουμε πιστοί στον εαυτό μας και στους στόχους μας, πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στους ανθρώπους και το περιβάλλον γύρω μας και σε όλο το χάος που μπορεί να προκύψει.

»Δεν μπορούμε να ελέγχουμε τα πάντα… πρέπει να τα αφήνουμε μερικές φορές και να μαθαίνουμε να ρέουμε».

Delta (Δέλτα)

«Οι Δέλτα είναι σπουδαίοι επικοινωνιολόγοι, παρά το γεγονός ότι είναι αμήχανοι και ενίοτε ντροπαλοί» λέει η Spencer.

«Μια ή ένας Δέλτα έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ή ενός Άλφα, αλλά τείνει να κρατάει τον εαυτό του, τις ελπίδες και τα όνειρά του για τον ίδιο, αποφεύγοντας να θέλει να δοκιμάσει την καρδιά του με τον έρωτα, φοβούμενος μήπως σπάσει. Και, επειδή έχει καεί από προηγούμενες εμπειρίες, ένας Δέλτα είναι συνήθως εξαιρετικά ρεαλιστής, βοηθώντας συχνά τους άλλους γύρω του να επιμείνουν σε έναν πιο λογικό τρόπο ή δρόμο».

Η Spencer προσθέτει: «Οι Δέλτα έχουν έναν μοναδικό και ενσυναισθητικό τρόπο επικοινωνίας με τους ανθρώπους και, παρόλο που μπορεί να μην βγάζουν πάντα το δικό τους παρελθόν προς τα έξω για να το ακούσουν όλοι, αφιερώνουν χρόνο στο να συνδεθούν με τους ανθρώπους και να τους βοηθήσουν στη ζωή τους. Πράγματι, ένας Δέλτα θέλει συνεχώς να βελτιώνεται και να μαθαίνει από τις εμπειρίες του παρελθόντος του.

»Ωστόσο, οι Δέλτα πρέπει να επικεντρώνονται λιγότερο στο τι τους έκανε η ζωή και περισσότερο στο τι μπορεί να κάνει η ζωή γι’ αυτούς».

Omega (Ωμέγα)

«Οι Ωμέγα είναι έξυπνοι, ρομαντικοί, μερικές φορές ελαφρώς εσωστρεφείς και υπερβολικά ευαίσθητοι» λέει η Spencer, προσθέτοντας ότι αυτοί οι τύποι προσωπικότητας «αισθάνονται πιο άνετα με τη δική τους παρέα».

«Συνήθως τύποι βιβλιοφάγοι, οι Ωμέγα είναι βαθιά ρομαντικοί, παθιασμένοι και τείνουν να κρατούν τον εαυτό τους για τον εαυτό τους» προσθέτει η Spencer. «Αυτό μπορεί κατά καιρούς να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητά τους να κάνουν νέους φίλους, να γνωρίσουν έναν σύντροφο και ή να εκθέσουν τον εαυτό τους στη ζωή.

»Οι Ωμέγα είναι συχνά γνωστό ότι κλείνουν τα συναισθήματά τους μέσα τους, δεν μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα και γι’ αυτό συχνά νιώθουν τις συνέπειες της συσσωρευμένης πίεσης. Χρησιμοποιούν τις ταινίες και τις ιστορίες ως διέξοδο, αλλά λαχταρούν βαθιές προσωπικές σχέσεις».

Η Spencer συμπληρώνει: «Ένας Ωμέγα θα ήταν καλύτερο να αφήσει το βιβλίο και να βγει στον κόσμο με θάρρος και τόλμη, θέτοντας τον εαυτό του μπροστά σε ό,τι έχει να του προσφέρει η ζωή. Η συμμετοχή σε ένα ομαδικό άθλημα θα ωφελούσε αυτούς τους σόλο τύπους και θα τους βοηθούσε να νιώσουν μέρος κάτι μεγαλύτερου».

Sigma (Σίγμα)

«Μια ή ένας Σίγμα είναι κάπως τρομακτικός, πιστός, συναισθηματικός αλλά εντελώς άπιαστος» λέει η Spencer και προσθέτει ότι «οι Σίγμα μοιάζουν πολύ με τους Άλφα, αλλά με όλη την γκάμα των  συναισθημάτων στη φαρέτρα τους».

Συνεχίζει και εξηγεί: «Οι Σίγμα είναι ιντριγκαδόρικοι και ισχυροί, επιβάλλονται εύκολα, τραβούν την προσοχή, αλλά είναι επίσης έτοιμοι να κάνουν πίσω όταν τους βολεύει. Ξέρουν πώς να παίζουν το παιχνίδι.

»Οι Sigmas είναι αφοσιωμένοι στις σχέσεις της ζωής που εκτιμούν, είναι απίστευτα πιστοί, και το μυστήριό τους προέρχεται από την έμφυτη αίσθηση εμπιστοσύνης στον εαυτό τους. Παρά αυτή την αυτοπεποίθηση, όμως, οι Sigmas έχουν την ικανότητα να είναι ευάλωτοι».

Η Spencer καταλήγει: «Οι Sigmas είναι ένας συνδυασμός όλων των έξι χαρακτηριστικών της προσωπικότητας σε ένα, δίνοντάς τους ένα ισχυρό και κάπως μαγνητικό πλεονέκτημα έναντι όλων των άλλων τύπων.

»Ένας Σίγμα καλά θα κάνει να το θυμάται αυτό – και να σημειώνει ότι είναι πολύ πιο πιθανό να παραμείνουν συνδεδεμένοι και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των άλλων, αν αφήσουν τα πράγματα περισσότερο ελεύθερα και αποφύγουν τον χειρισμό».

*Με στοιχεία από stylist.co.uk

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα