18.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΠρωινό: Τι δεν πρέπει να περιλαμβάνει;

Πρωινό: Τι δεν πρέπει να περιλαμβάνει;

Δεν αρκεί να τρώτε πρωινό για να ενισχύσετε την ενέργειά σας και να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό. Πρέπει να βεβαιωθείτε πως το πρώτο γεύμα της ημέρας σας,, σας προσφέρει πράγματι τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΙΗ ΒΑΚΡΙΝΟΥ

Το πρωινό για να είναι ισορροπημένο, υγιεινό και θρεπτικό θα πρέπει να μας προσφέρει πρωτεΐνες, «καλά» λιπαρά και υδατάνθρακες καθώς και φυτικές ίνες. Πολλές κοινές τροφές που συνηθίζουμε ωστόσο να καταναλώνουμε το πρωί δεν περιέχουν αυτά τα συστατικά με αποτέλεσμα η μέρα μας να ξεκινά με λιγοστή ενέργεια και πολύ σύντομα να νιώθουμε ξανά πεινασμένοι.

Ποια λοιπόν τρόφιμα και ροφήματα δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο πρωινό μας;

Τι να αποφεύγετε να καταναλώνετε το πρωί

Επεξεργασμένα δημητριακά

Είναι γλυκά, νόστιμα και τραγανά αλλά καλό είναι να μην έχουν θέση στο πρωινό μας τραπέζι.

Τα επεξεργασμένα δημητριακά έχουν συνήθως πολλή ζάχαρη και είναι φτωχά σε πρωτεΐνη, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ευερεθιστότητα και αίσθηση πείνας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που τα καταναλώνουμε.

Ακόμη και οι θεωρητικά πιο υγιεινές επιλογές, όπως η γκρανόλα, είναι συχνά τρόφιμα «φορτωμένα» με πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να συμβάλλουν στην παχυσαρκία και στην εμφάνιση προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Τοστ με βούτυρο

Το τοστ είναι ένα απλό και εύκολο πρωινό. Ωστόσο, αυτή η επιλογή δεν θα σας χορτάσει ούτε θα σας χαρίσει ενέργεια. Αν βάλετε δε και βούτυρο, τότε προσθέτετε περιττές θερμίδες που αν και πρωί, δεν είναι και τόσο εύκολο να «καούν».

Ωστόσο, το ψωμί του τοστ μπορεί να είναι μια καλή επιλογή πρωινού εάν είναι ολικής αλέσεως και εάν το συνοδεύει πρωτεΐνη, όπως ένα αυγό ή μια φέτα στήθος κοτόπουλο. Για να ενισχύσετε περαιτέρω την περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά, προσθέστε ντομάτα, αγγούρι ή πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Αρτοσκευάσματα

Ντόνατς, ρολά κανέλας και άλλα σφολιατοειδή ή μη δεν είναι η καλύτερη λύση για ένα γρήγορο και συνάμα καλό πρωινό. Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν ζάχαρη, λίπος και θερμίδες ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει ότι είναι απίθανο να σας κρατήσουν χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός του ότι δεν ωφελούν την υγεία.

Αφήστε αυτές τις λιχουδιές για μια φορά στο τόσο και αποκλείστε τις από το καθημερινό σας  μενού.

Ροφήματα με ζάχαρη

Προτιμήστε να πίνετε τον καφέ σας σκέτο ή με μια μόνο κουταλιά ζάχαρη και αντί για χυμό φρούτων, επιλέξτε να φάτε ένα ολόκληρο.

Ενώ ο φυσικός χυμός φρούτων περιέχει θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, περιέχει επίσης ζάχαρη και δεν θα σας προσφέρει την ποσότητα των φυτικών ινών που θα σας δώσει ένα ολόκληρο φρούτο και θα σας κρατήσει χορτάτους.

Ιδέες για υγιεινά και γεμάτα ενέργεια πρωινά πιάτα

  • Ομελέτα με σπανάκι, πατάτες, ντομάτα και τυρί μοτσαρέλα
  • Τοστ ολικής αλέσεως με αβοκάντο και ένα αυγό
  • Ένα κεσεδάκι πλήρες γιαούρτι με φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς και λίγο μέλι
  • Smoothies φρέσκων φρούτων και λαχανικών
  • Bρώμη με γιαούρτι και μούρα
  • Μήλο με φυστικοβούτυρο
Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα