25.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΘύτες διασκεδαστές κ.ά. ων ουκ έστιν αριθμός… θύματα κι αυτοί της πλανεύτρας,...

Θύτες διασκεδαστές κ.ά. ων ουκ έστιν αριθμός… θύματα κι αυτοί της πλανεύτρας, εύκολης οδού της απωλείας!

Γνωστοί πρωταγωνιστές του αγοραίου θεάματος, εκεί που εξέπεσε η “ψυχαγωγός ηθοποιΐα”, λαμπεροί “επώνυμοι” διασκεδαστές, σκηνοθέτες, ενίοτε πολιτικοί και πλούσιοι σε χρήμα, λιμοκτονούν πρώτα οι ίδιοι ως “νήπιοι”, από άγνοια των όρων της ουσιαστικής ευδαιμονίας. Αδύναμοι άνθρωποι, που νιώθουν επίπλαστα ισχυροί, ενώ τόσο ντροπιαστικά νικήθηκαν από τα ισχυρά τους πάθη, μπερδεύοντας τα όποια ταλέντα τους και την απλόχερη γι’ αυτούς μοιρασιά της “Λάχεσης”, με την αυθαιρεσία, την αγένεια, την ασυδοσία, την ανομία στο ανώτατο επίπεδο ενός ήθους, που υπέκυψε σ’ αυτά.

Δυστυχώς η δύσοσμη πληγή, που άνοιξε πυορέουσα, είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Μια ασθένεια, πολύ πιο επικίνδυνη και μεταδοτική από τον κοροναϊό, αγγίζει πολλά από τα μέλη της κοινωνίας, που λειτουργούν με προσωπεία, για να κρύψουν τον πόνο τους από τον ίδιο τον εαυτό τους πρώτα κι έπειτα από όλους τους άλλους. Μια θανατηφόρος πνευματική ασθένεια, έχει σιωπηλά μεταδοθεί πανδημικά, αλλά δεν μας πολυαπασχολεί, αφού εκδηλώνεται μόνον όταν αδυνατεί να κρυφτεί, όταν το πύον κι οι οσμές της κάνουν φανερή την παρουσία του προβλήματος.

Είναι μια ασθένεια, που λέγεται εγωπάθεια, πλήττει σκληρά όσους ασκούν κάθε μορφής εξουσία κι όσους την ποθούν χωρίς να την αξίζουν, οπότε είναι ικανοί να ξεπουλήσουν τα πρωτοτόκια τους αντί πινακίου φακής, για να αποκτήσουν αθέμιτο προβάδισμα, ανούσια αναγνωρισιμότητα, πρόσκαιρη δόξα κι άκοπο πλούτο.

Μην πλανάστε όμως, είναι η ίδια ασθένεια, που φανερώνει το απεχθές της πρόσωπο όταν ο ισχυρός παράγων ασκεί άρρωστη εξουσία στους αδύναμους, είτε οικονομική είτε σεξουαλική είτε πολιτική είτε ψυχολογική είτε άλλης μορφής, εκβιάζοντας και βιάζοντας, καταστρέφοντας τις ζωές συνανθρώπων μας, αντί να τις απογειώνει.

Είναι ίδια η ασθένεια, στο γενετικό της κώδικα, που πείθει στερούμενα στιβαρής πνευματικής υποδομής κοριτσάκια κι αγοράκια να παραδοθούν στη σαρκοβόρο δημόσια θέα, συμμετέχοντας σε βδελυρές, δήθεν ψυχαγωγικές, εκπομπές, τύπου Μπάτσελορ, δημοπρατώντας τα εξωτερικά τους κάλλη, εθιζόμενοι στη χειρότερη μορφή εκπόρνευσης στο όνομα μιας εύκολης ανέλιξής τους στον κόσμο της εικονικής αφθονίας!

Πόσο δυστυχώς μακρυά από την αλήθεια της πραγματικής ευδαιμονίας, βρίσκονται όλες αυτές οι κατηγορίες ασθενών, αλλά και πόσο αδύναμη κι ανέτοιμη είναι η ίδια η κοινωνία να σκύψει επάνω τους, με το ανάλογο ενδιαφέρον, πόρους και μέτρα για την ίασή τους, που εφαρμόζει για έναν βιολογικό ιό!

Πώς άλλωστε να θεραπεύσεις τη θανατηφόρο ασθένεια , όταν αγνοείς την ύπαρξή της; Όταν δήθεν την πολεμάς, υποκριτικά, με όρους τηλεθέασης, αλλά ταυτόχρονα επιδοτείς τη διασπορά της με τους ίδιους όρους, πώς μπορείς να ελπίζεις στην εξάλειψή της;

Τα αβυσσαλέα πάθη κι αδυναμίες, με τα οποία ζούμε, τόσο ύπουλα συμφιλιωμένοι, τα οποία η ίδια η κοινωνία ανέχεται, επικροτεί σιωπηλά, πολλές φορές ως δείγμα μαγκιάς ή απελευθέρωσης, δεν θα θεραπευθούν παρά μόνον στα ιατρεία των ψυχών, στα θεραπευτήρια των συνειδήσεων, υπό την προϋπόθεση να υπάρχει ενεργή βούληση θεραπείας.

Αλλιώς οι ζωές μας θα συνεχίσουν να ακολουθούν τον αμείλικτο τροχό ανακύκλωσης κι επανάληψης των ίδιων λαθών, εγκλημάτων, κυριαρχίας των ίδιων παθών, με αποτέλεσμα έναν κόσμο και μια ζωή χάους, δυστυχίας κι απελπισίας. Κάτι απ’ αυτό που πολλοί βιώνουν και σήμερα, γιατί αγνοούν τους κανόνες αποκωδικοποίησης των συμβαινόντων.

Μια και χτες, 9/2/2021, ήταν η παγκόσμια ημέρα για την Ελληνική γλώσσα, ολοκληρώνω τις σκέψεις μου με την παρότρυνση να διαλογιστούμε στα κοινά στοιχεία των λέξεων ΕΛ-ΕΥΘ-ΕΡΙΑ και ΕΥΘ-ΥΝΗ, αναγκαίων συνθηκών για να προετοιμάσουμε, με τις ζωές μας, την ΕΥ-ΘΕΙΑ οδό του Κυρίου, την Κάλλιστη και Θεία δηλαδή οδό, που μας έχει εμπράκτως υποδείξει (ετοιμάσατε την οδόν Κυρίου, ευθείας ποιείτε τας τρίβους αυτού) !

*Ο Κυριάκος Κόκκινος είναι Δικηγόρος, Πρόεδρος της Κίνησης Οργανικότητας ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα