24.8 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΑ Η ΚΑΜΠΑΝΑ FOR WHOM THE BELL TOLLS

ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΑ Η ΚΑΜΠΑΝΑ FOR WHOM THE BELL TOLLS

Η κλασική ταινία «Για ποιον κτυπά η καμπάνα» προβάλλεται τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στις 9 παρά τέταρτο το βράδυ, απ’ το cine Ραφήνα στην αίθουσα του ΚΑΠΗ. Η Αμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία Σαμ Γουντ  του 1943, είναι έγχρωμη και διαρκεί 170 λεπτά. Πρωταγωνιστούν  οι: Γκάρι Κούπερ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Κατίνα Παξινού και Ακίμ Ταμίροφ

Η ταινία βασίζεται στο πασίγνωστο βιβλίο του Ernest Hemingway «For whom the bell tolls».

Ο χρόνος που γράφτηκε και δημοσιεύτηκε το βιβλίο έχει ιδιάζουσα σημασία. Αν και επικρίθηκε, ειδικά από τους πολιτικούς, σαν μια παραμορφωμένη εικόνα του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, ολόκληρο το μυθιστόρημα και ειδικά οι απόψεις του ήρωά του, επηρέασαν την αμερικανική κοινή γνώμη σε μια εποχή που ολόκληρη η χώρα προσπαθούσε να αποφασίσει αν έπρεπε να πάρει μέρος στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο βοηθώντας τους Βρετανούς κατά των Γερμανών ή να παραμείνει θεατής, καθώς τα συμφέροντά της δεν θίγονταν άμεσα.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου:

Ο  Ρόμπερτ Τζόρνταν, ιδεαλιστής που ειδικεύεται στις ανατινάξεις, ακολουθώντας τη δράση όπου κι αν αυτή συμβαίνει. Το 1930 τον βρίσκει στην Ισπανία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, όπου οι ικανότητές του είναι απαραίτητες. Οδηγείται στα βραχώδη όρη όπου γίνεται μέλος μιας ομάδας που οδηγείται από έναν σκληροτράχηλο άντρα, ονόματα Πάμπλο, τον οποίο δεν είναι σίγουρος πως εμπιστεύεται. Η Κατίνα Παξινού (η οποία βραβεύτηκε με ‘Οσκαρ για την ερμηνεία της) υποδύεται την Πιλάρ, μία σκληρή γυναίκα η οποία μπορεί να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι στον Πάμπλο.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα