22.5 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΚΟΙΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΡΙΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ

ΚΟΙΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΡΙΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ

Όπως έχουμε πολλές φορές επισημάνει ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου έχει την ευτυχία να φιλοξενεί στην περιοχή του πλειάδα καλλιτεχνών, που τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζονται καν μεταξύ τους, πόσο μάλλον τους ξέρουν οι συμπολίτες τους. Όπως επισημαίνει ο εμπνευστής της εκδήλωσης κοινής τους συνεύρεσης μέσω έκθεσης των έργων τους Σπύρος Κοκκόλης αντιπρόεδρος του συλλόγου «Αιολίς» που διοργανώνει την έκθεση: 

«Η ιδέα της συνεύρεσης των 3 σπουδαίων και καταξιωμένων καλλιτεχνών από την περιοχή στην οποία ζούμε την Διώνη, γεννήθηκε στο μυαλό μου πριν 4-5 μήνες και από τότε άρχισα να την “πλάθω”…. 

Το σκεπτικό μου ήταν : “Να γνωριστούν μεταξύ τους & στη συνέχεια να τους γνωρίσουμε όλοι μας”, με μοναδικά στόχο “να μεταφέρουν το μήνυμα της δημιουργικότητας” στην περιοχή μας και όχι μόνο!»

Οι τρεις σπουδαίοι καλλιτέχνες που εκθέτουν τα έργα τους στο Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας από τις 22 Ιουνίου ημέρα Τετάρτη που θα γίνουν τα εγκαίνια στις 20,30 έως τις 7 Ιουλίου είναι:

Ο Παντελής Ψαρράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Από το 1971 έως και το 1980, μαθήτευσε δίπλα στον Γιώργο Βακιρντζή ζωγραφική, αλλά και γιγαντοαφίσα για τον ελληνικό κινηματογράφο. Το 1976 ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών – ΑΣΚΤ, στο εργαστήρι του Μαυροειδή και μετέπειτα στου Κοκκινίδη.
Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Γερμανία και Αγγλία.
Από το 1982 έχει διατελέσει δημιουργικός διευθυντής σε μεγάλες διαφημιστικές εταιρίες με σημαντικές βραβεύσεις και διακρίσεις στο Ελληνικό Φεστιβάλ Διαφήμισης – Ermis Awards αλλά και στα φεστιβάλ Καννών και Νέας Υόρκης.

Ο Παντελής Ψαρράς εμπνέεται από ιστορίες προσφύγων-μεταναστών και έχει παρουσιάσει το 2011 έκθεση μεγάλων διαστάσεων πινάκων του στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με θέμα: «Οι άγνωστοι γείτονες της διπλανής πόρτας» όπου προλογίζοντας την έκθεση λέει:  

«Όταν ξεριζώνεται ένα δέντρο, λυπάσαι, πονάς.
Όταν όμως ξεριζώνεται ένα παιδί 
από την αγκαλιά της μάνας του,
μια μάνα από την οικογένεια της,
μια οικογένεια, από το χωρίο της,
ένα χωρίο από τη πατρίδα του
και όλα αυτά με βίαιο και βάρβαρο τρόπο, 
τότε ο πόνος λογικά είναι μεγάλος 
και κάτι τέτοιο δε μπορεί να σε αφήσει ασυγκίνητο». 

Η Στέλλα Βαμβακάρη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ, με καθηγητές τον Τάσο Μπίρη και τον Δημήτρη Αντωνακάκη. Από το 1980 μέχρι 1987 εργάστηκε στα γραφεία των Γ. & Ε. Μανέτα, Γ. Νικολετόπουλου, Π. Μυλωνά και Αλ. Τομπάζη. Μετά το 1987 και μέχρι το 2004 ασχολήθηκε με την αρχιτεκτονική μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών κατοικιών. Συμμετείχε στην Α΄ Πανευρωπαϊκή έκθεση αρχιτεκτονικής για την Ατομική Κατοικία τον Οκτώβριο του 1986, που οργανώθηκε από το ΤΕΕ, καθώς και στην έκθεση Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2004 του ΕΙΑ (Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής). Το καλοκαίρι του 2006 φοίτησε στην Salzburg International Summer Academy of Fine Arts και τον Δεκέμβριο του 2006, μετά από εξετάσεις στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, εισήχθη στο Γ΄ εργαστήριο γλυπτικής με δάσκαλο τον Γ. Χουλιάρα. Το Μάιο του 2010 συμμετείχε στην έκθεση του εργαστηρίου χαλκοχυτικής της ΑΣΚΤ στη Τεχνόπολη.

Ο Βασίλης Τάγκαλος γεννήθηκε στην Τρίπολη, το 1960.
Σπούδασε γλυπτική και μάρμαρο στη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου (1978-1981) με δάσκαλο το Γ. Μανιατάκο. Στη συνέχεια σπούδασε στην ΑΣΚΤ, ζωγραφική με δάσκαλους τους Γ. Μόραλη και Δ. Μυταρά, ενώ παράλληλα παρακολούθησε το εργαστήριο ψηφιδωτού της ίδιας σχολής με δάσκαλο το Γ. Κολέφα.
Ξεκίνησε με εντελώς αφηρημένες συνθέσεις, αλλά γρήγορα έστρεψε το ενδιαφέρον του στην αναπαραστατική ζωγραφική. Τα θέματά του είναι νεκρές φύσεις και τοπία.
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε ομαδικές. Είναι μέλος του ΕΕΤΕ (Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος).

 

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα