24.8 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΟΠΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΟΥΤΖΟΥΚΙΩΝ ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΡΑΦΗΝΑΣ

ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΟΠΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΟΥΤΖΟΥΚΙΩΝ ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΡΑΦΗΝΑΣ

Ο σύλλογος «Η ενότητα» Διασταύρωσης Ραφήνας είναι ένας απ’ τους πλέον παραγωγικούς συλλόγους της Ραφήνας και με τη συνεργασία με το Ελληνικού Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού και του Δημήτρη Μακρή λάτρη της τοπικής ιστορίας και παράδοσης, ανέβασε κατά πολύ τις εκδηλώσεις ενός απλού συλλόγου.

Το 2ήμερο, Παρασκευή 16 & Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, υπήρξε το πλέον γευστικό, αρωματισμένο απ’ τη συλλογική παρασκευή μουσταλευριάς και Κουμιώτικων σουτζουκιών μουσταλευριάς.

Σαν κυψέλη ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Ξουρίκης, η πρόεδρος του Ε.Κ.Τ.&Π. Βάσω Κιούση, ο  Δημήτρης Μακρής σε πρωταγωνιστικό ρόλο τουλάχιστον στις οδηγίες για τα σουτζούκια Κύμης, τα μέλη του συλλόγου Βαγγέλης Χαραμής, Λένα Ξουρίκη, Ρούλα Ξουρίκη, Ταξιάρχης Τσάκωνας, Δημήτρης Δήμου, Βάσω Μακρή, Ελένη Δεμερούτη, Μαρικαίτη Αλβέρτη, Φρειδερίκη Μπαλαμώτη, Γιάννης Αλβέρτης, Ρένος Βασιάδης κ.α., δούλεψαν ασταμάτητα, έφτιαξαν μουσταλευριά, πέρασαν σε μασούρι καρύδια, τα βούτηξαν στη μουσταλευριά και κρέμασαν προσεκτικά τα σουτζούκια με πρότυπο τη Κύμη, με γαντζάκια καμωμένα από διχάλες κληματόβεργων.

Μια όμορφη παρέα που αναβίωσε τη παράδοση, την ομαδική εργασία στη παρασκευή των προϊόντων της αμπέλου και προπάντων με τη προβολή σε video wall του τρόπου αξιοποίησης της αμπέλου και των παραγόμενων εξ αυτής προϊόντων κατά το παρελθόν δεν αφήνει να ξεθωριάσει η μνήμη. Γιατί λαός χωρίς μνήμη παύει να υπάρχει.

Με τα σουτζούκια μουσταλευριάς που παρασκευάστηκαν αυτό το 2ήμερο, θα φιλευτούν οι συνεορτάζοντες στο πανηγύρι της Αγίας Βαρβάρας προστάτιδας των λιγνιτωρύχων της Διασταύρωσης. Λίγη υπομονή μέχρι τότε.

Σήμερα όμως τα συγχαρητήρια μας για τη σπουδαία πρωτοβουλία του συλλόγου «Η ενότητα» και των συνεργατών του είναι αυτονόητα, όπως κι η ευγνωμοσύνη μας για τις δραστηριότητες του, που και πολλές και εξαιρετικής ποιότητας είναι. 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα