31.1 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΤΣΑΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΤΣΑΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

Πέντε χρόνια μετά την αναπαλαίωση της Παναγίτσας, το εκκλησάκι που βρίσκεται στο ύψωμα απέναντι απ’ το κοιμητήριο της Ραφήνας, που γιορτάζει στα εννιάμερα της Θεοτόκου, εψάλη ο Μεγάλος Εσπερινός με απίστευτη προσέλευση πιστών, που κατέκλυσαν το ναό και το χώρο ολόγυρά του.

Τον Μ. Εσπερινό τέλεσε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος Αγγελής, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας & Λαυρεωτικής, με συλλειτουργούς τους ιερείς του Μητροπολιτικού ναού της Παντοβασίλισσας Ραφήνας, π. Δημήτριο και π. Απόστολο και τις υπέροχες ψαλμωδίες της βυζαντινής χορωδίας της Παντοβασίλισσας.  

Μετά τη λειτουργία έγινε η λιτάνευση της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την οποία ακολούθησαν ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου κ. Πιστικίδης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μισοκοίλης, οι αντιδήμαρχοι κα Τσεβά και κος Παλπατζής, ο πολιτευτής κ. Καντερές και πλήθος πιστών.

Ακολούθησε αρτοκλασία και ολιγόλεπτη ομιλία του π. Τιμόθεου, καθώς μίλησε χωρίς μικρόφωνο που παρουσίασε βλάβη. Ο π. Τιμόθεος εκτός των άλλων αναφέρθηκε σ’ όλους όσους συνέτειναν στην αναπαλαίωση του ναΐσκου, που πλέον φαντάζει πολύ μεγαλύτερος.

Για την ιστορία

Ο ναΐσκος της Παναγίτσας κτίστηκε το 1746 και ήταν η μοναδική εκκλησία που αντίκρυσαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες όταν έφθασαν στη νέα τους πατρίδα το 1923. Βρίσκεται σ’ ένα λοφίσκο μόλις λίγα μέτρα μακριά απ’ τη θάλασσα και λειτούργησε επίσης ως πρώτο σχολείο για τα προσφυγόπουλα.

Η Παναγίτσα αρχικά εμφανίζεται ως Φανερωμένη εόρταζε όμως στα εννιάμερα της Θεοτόκου στις 23 Αυγούστου και γινόταν μεγάλο πανηγύρι από Σπαταναίους που έρχονταν με κάθε μέσο εκείνης της εποχής (κάρα κλπ.) και παρέμεναν επί 3ήμερο στη γύρω δασώδη περιοχή. Ακόμα και μετά την εγκατάσταση των προσφύγων οι Σπαταναίοι συνέχιζαν να συνεορτάζουν μαζί τους μέχρι που σιγά-σιγά μετά το πόλεμο η συνήθεια αυτή ατόνησε.  

Οι πρόσφυγες απέναντι ακριβώς απ’ την Παναγίτσα επέλεξαν να τοποθετήσουν το νεκροταφείο τους, που υφίσταται έως σήμερα, πολύ μεγαλύτερο βεβαίως. Φέτος μετά πέντε χρόνια που η Παναγίτσα παρέμεινε κλειστή, ο κόσμος που ήρθε να προσκυνήσει την Παναγία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα