31.4 C
Athens
Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΑρχαιοελληνικές οι ρίζες του γλυκού Μπακλαβάς

Αρχαιοελληνικές οι ρίζες του γλυκού Μπακλαβάς

Πρόκειται για γνήσιο Ελληνικό έδεσμα με την ονομασία Γαστρίν ή κοπτοπλακούς γνωστό στην Κρήτη από την Μινωική εποχή. (3000 π.Χ. έως 1450 π.Χ).

Όσοι νομίζουμε ότι το γλυκό Μπακλαβάς έλκει την καταγωγή του από την Τουρκία πλανόμαστε πλάνη οικτρά. Πρόκειται για γνήσιο Ελληνικό έδεσμα με την ονομασία Γαστρίν ή κοπτοπλακούς γνωστό στην Κρήτη από την Μινωική εποχή. (3000 π.Χ. έως 1450 π.Χ).

Γίνεται δε ως εξής:

“Πάρε αφράτα καρύδια της Θάσου, φουντούκια του Πόντου και αμύγδαλα και μαζί με τα σπόρια μαύρης παπαρούνας, καβούρδισέ τα και πρόσεχε τα να μην καούν. Βάλε τα σε καθαρό γουδί και κοπάνισέ τα καλά· ανακάτεψε μέσα τα φρούτα και ζύμωσέ τα με βρασμένο μέλι. Βάλε αρκετό πιπέρι και ανακάτεψέ τα να ομογενοποιηθούν. Το μίγμα γίνεται μαύρο λόγω της μαύρης παπαρούνας. Άπλωσέ το και κάνε το τετράγωνο. Έπειτα τρίψε λευκό σουσάμι και κοπάνισέ το να γίνει πολτός· ζύμωσέ το με βρασμένο μέλι. Άνοιξε δύο φύλλα και βάλε το ένα κάτω και το άλλο πάνω με το μίγμα στη μέση, έτσι που να έχει τοποθετηθεί κατά τρόπο συμμετρικό”.

Αυτά λέει ο σοφός και ειδικός στη ζαχαροπλαστική Χρύσιππος.

Από την αρχαία Ελλάδα το παραδοσιακό μας γλυκό Γαστρίν ή κοπτοπλακούς πέρασε στην Ρώμη, από την Ρώμη στο Βυζάντιο απ’ όπου το έμαθαν και οι Τούρκοι όταν κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη. Ακολούθως ξανά επανήλθε στην κυρίως Ελλάδα με το όνομα μπακλαβάς!

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα