22.5 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΣΤΑ ΤΡΩΪΑΝΝΑΤΑ Η ΕΙΡΗΝΗ ΣΑΡΗΚΩΣΤΑ ΡΙΧΝΕΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΣΤΟ ΛΙΝΟ

ΣΤΑ ΤΡΩΪΑΝΝΑΤΑ Η ΕΙΡΗΝΗ ΣΑΡΗΚΩΣΤΑ ΡΙΧΝΕΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΣΤΟ ΛΙΝΟ

Ύμνος στο θεό Διόνυσο, την άμπελο και το κρασί, το έθιμο της παρασκευής μουσταλευριάς που αναβίωσε με κάθε λεπτομέρεια στα Τρωϊαννάτα της Κεφαλονιάς. Εκεί, στο χωριό του παππού απ’ τη μητέρα της, βρέθηκε η Ραφηνιώτισσα Ειρήνη Σαρηκώστα που έτυχε της μεγάλης τιμής ως εκπρόσωπος του κεντρικού Λυκείου των Ελληνίδων (η Ειρήνη είναι συνέφορος του τμήματος μουσικής) να κληθεί και να ρίξει τα πρώτα τσαμπιά ώριμων σταφυλιών στο λινό (πατηρήρι) όπου τα πάτησαν παιδιά για να βγει ο ευλογημένος χυμός τους, ο μούστος.

Απ’ αυτό το μούστο οι γυναίκες του χωριού με τις παραδοσιακές τους στολές παρασκεύασαν νοστιμότατη μουσταλευριά που τράταραν πασπαλισμένη με μπόλικα χοντροκομμένα καρύδια και κανέλα στους πολλούς Κεφαλλονίτες που παραβρέθηκαν εκεί απ’ όλο το νησί.  

Ο μούστος επίσης μας δίνει το υπέροχο πετιμέζι που κράταγαν φυλαγμένο στη κουζίνα τους οι νοικοκυρές για να φτιάξουν πεντανόστιμες λιχουδιές κουλούρια κ.α. Ο κυρίως όγκος του μούστου όμως μπαίνει στα βαρέλια για να μας δώσει μετά από δυο μήνες πολλές ποικιλίες εκλεκτού κρασιού και κυρίως να μη το ξεχνάμε το άναμα της Θείας λειτουργίας για τη μετάληψη των πιστών.

Συγκινημένη η κ. Σαρηκώστα ανέβασε στο χρονολόγιό της του fb πολλές φωτογραφίες απ’ όλη τη τελετουργία και φυσικά το γλέντι που ακολούθησε με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια των επτανησίων. Συνεχάρη επίσης την πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων Αργοστολίου κ. Ευρώπη Μόσχου και τον ακούραστο Πρόεδρο της Πολιτιστικής Στέγης Τρωϊαννατών, πρώην αντιπεριφερειάρχη Κεφαλληνίας & Ιθάκης κ. Σωτήρη Κουρή εμπνευστή και ψυχή της όλης διοργάνωσης.

Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά κι οι αγαπητοί Τρωϊαννάτες να γιορτάζουν πάντα με την ίδια ζωντάνια το τρύγο και όσα ωραία τον ακολουθούν! 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα