18.1 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ74η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΚΟΡΩΠΙΟΥ

74η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΚΟΡΩΠΙΟΥ

Ολοκληρώθηκε στο Μνημείο της πλατείας της 9ης Οκτωβρίου 1944 η ετήσια καθιερωμένη εκδήλωση, τιμής και μνήμης για την 74η θλιβερή επέτειο του ολοκαυτώματος του Κορωπίου. Προηγήθηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου.

Κύρια χαρακτηριστικά της φετινής επετείου ήταν η συγκίνηση των παρευρισκόμενων, η συναίσθηση της ευθύνης για τη δικαίωση της θυσίας των νεκρών και η βαθιά ικανοποίηση για την έκδοση του πρώτου επίσημου βιβλίου του Δήμου Κρωπίας με τα πρακτικά της ημερίδας της 8ης Οκτωβρίου 2017 για τα γεγονότα και τις εκδοχές τους με κυρίαρχη την αποκάλυψη των Γερμανών αξιωματικών που ευθύνονται για το ολοκαύτωμα του Κορωπίου.

Βασικά Σημεία Ομιλίας Δημάρχου Κρωπίας, Δημητρίου Κιούση στο Μνημείο της Πλατείας 9ης Οκτωβρίου 1944

Το Κορωπί για 74η χρονιά τιμάει τους νεκρούς του. Δεν ξεχνάει το έγκλημα που στοιχειώνει τις καρδιές και τις ψυχές μας. Οι Ναζιστικές δυνάμεις της Γερμανικής Κατοχής, έσπειραν τον όλεθρο στην πόλη μας τα ξημερώματα της 9ης Οκτωβρίου 1944. Πυρπόλησαν την πόλη μας, κατέστρεψαν τις υποδομές μας σκότωσαν 47 αμάχους από 2 ετών έως 80 ετών με πολλούς φρικτούς τρόπους. Τραυμάτισαν ανεπανόρθωτα την τοπική κοινωνία μας στο πέρασμα των χρόνων.

Ο Δήμος μας αναλογίζεται την μεγάλη ευθύνη της δικαίωσης των νεκρών του από τις ναζιστικές θηριωδίες που έγιναν στον τόπο μας. Και είναι γεγονός ότι πολλά έχουν αλλάξει από το 2011, έτος που αναγνωρίσαμε ως Δημοτικό Συμβούλιο, επισήμως, το Κορωπί ως Μαρτυρική Πόλη και  ξεκινήσαμε την συστηματική προσπάθεια για να αναγνωριστεί επισήμως το «Κορωπί ως Μαρτυρική Πόλη».

Επιστέγασμα τούτου η περσινή ημερίδα που διοργανώσαμε με τη βοήθεια εθελοντών συμπολιτών μας και ειδικών ερευνητών που κατόρθωσε να φέρει – μεταξύ άλλων σημαντικών ευρημάτων – στο φως, μετά από 73 χρόνια, τα ονόματα των Γερμανών αξιωματικών που ευθύνονται για το Ολοκαύτωμα της πόλης μας. Η Γερμανική και Ελληνική Δικογραφία για το έγκλημα του Κορωπίου δεν αφήνει αμφιβολία για το ποιοι ευθύνονται.

Η έρευνα φυσικά πρέπει να συνεχιστεί ώστε να συμπληρωθούν όλες οι πτυχές της θλιβερής αυτής επετείου και ο Δήμος μας θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση με ειλικρινή και έντιμο τρόπο. Ευχαριστούμε θερμά, τους εθελοντές συμπολίτες μας που συγκρότησαν την ομάδα ιστορικής έρευνας, Νικόλαο Χρ. Λάζαρη, Γεώργιο Σπ. Ντούνη, Αθανάσιο Γ. Πουλάκη, Γεώργιο Αθ. Κόλλια, Τάκη Πρόφη και τον ερευνητή της Ακαδημίας Αθηνών Δημήτριο Κ. Αποστολόπουλο (

Το Κορωπί ανήκει δικαιωματικά στις Μαρτυρικές Πόλεις και στα Μαρτυρικά Χωριά της Ελλάδας. Διεκδικούμε όπως και οι άλλες Μαρτυρικές πόλεις τα δικαιώματά μας στο πλαίσιο της εθνικής διεκδίκησης για τις Γερμανικές αποζημιώσεις-επανορθώσεις. Δεν επιζητούμε εκδίκηση. Δικαιοσύνη και επανόρθωση απαιτούμε. Τα Ναζιστικά εγκλήματα δεν παραγράφονται.

Το αίμα των θυμάτων μας, ενώνει το Κορωπί σε όλες τις μάχες για την Ελληνική Δημοκρατία και τα Εθνικά Δίκαια. Σε όλες τις μάχες για την προάσπιση της Δημοκρατίας από οποιαδήποτε αυταρχική μεθόδευση και επιβολή, το Κορωπί θα είναι στην πρώτη γραμμή! Στέκομαι εκ μέρους του Δήμου Κρωπίας στο μνημείο των νεκρών μας και με σεβασμό υποκλινόμαστε όλοι στην θυσία Σας.

Για να μην συμβούν ξανά. Για να μπορέσει η Ανθρωπότητα να βρει τον χαμένο της Παράδεισο! Αιωνία η μνήμη των νεκρών μας!».

 

Έντονη ήταν η παρουσία αντιπροσωπειών μαθητών, από Γυμνάσια, Λύκεια και Δημοτικά σχολεία (1ο Δημοτικό σχολείο, 1ο Γυμνάσιο, 1ο Λύκειο, 2ο Λύκειο 3ο Λύκειο, 2ο Δημοτικό Σχολείο, 3ο Δημοτικό Σχολείο) συνοδευόμενα από Διευθυντές και εκπαιδευτικούς καθώς και των οικογενειών των θυμάτων.

 

Το Εθνικό Κοινοβούλιο εκπροσώπησε, ο βουλευτής Αττικής, Γεώργιος Βλάχος και την Περιφέρεια Αττικής, ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

 

Το προεδρείο του Δ. Σ. Κρωπίας εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ Νικόλαο Γιαννάκο τη γραμματέα του και δημοτική σύμβουλο Αγγελική Λειβαδίτου, ενώ συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι, Ανδρέας Ντούνης και Θοδωρής Γρίβας, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αθηνά Κιούση, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Θεοφάνης Μιχαιρίνας, Αντώνης Κορωνιάς(πρόεδρος του ΝΠΔΔ Σφηττός), Δήμητρα Μιχαιρίνα (πρόεδρος Δ.Ε Παιδείας και Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας), Αγγελική Μαρκαντώνη, Κώστας Κιούσης, Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, Δημήτριος Πιέτρης, Σταμάτης Ντούνης, Δέδες Λιώνης καθώς και πρώην Δήμαρχος Κρωπίας, Π. Παπαγιαννόπουλος. Συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Π.Υ Κρωπίας Διοικητής, Β. Κοκμοτός), της μονάδας ΚΕΦΣΚΥ, της Σχολής Ευελπίδων, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Αν.Αττικής (κ.Δήμας) και συλλόγων, Επαγγελματιών, Εμπόρων και Βιοτεχνών (ΕΕΒΕΚ Καλομοίρα Πρόφη ), του ΑΣΚ, της Αγίας Μαρίνας (κ. Κουντούρης), των Θεσσαλών (κα Πανταζή), του ΝΠΔΔ Σφηττός (Αγγελική Γκιόκα), του Λυκείου Ελληνίδων καθώς και εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης (Στ. Πετρόπουλος).Την εκδήλωση υποστήριξε, η ομάδα πολιτικής προστασίας Δήμου Κρωπίας, η Δημοτική Φιλαρμονική υπάλληλοι και στελέχη του τομέα Καθαριότητας.


Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα