28.3 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑγώνας χωρίς τελειωμό για την αποκατάσταση χωματερής στη Μπρεξίζα Ν. Μάκρης –...

Αγώνας χωρίς τελειωμό για την αποκατάσταση χωματερής στη Μπρεξίζα Ν. Μάκρης – Υπόλογος ο δήμαρχος Μαραθώνα

Υποστήριξη και του Υπουργείου Εσωτερικών στη θέση των  Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα για αποκατάσταση της Χωματερής της Μπρέξιζας

Τον Ιούλιο 2021 είχαμε την τοποθέτηση της Υπουργού Πολιτισμού (απαντώντας σε Αναφορά βουλευτή),όπου είχε απορρίψει το χαρακτηρισμό ως «Φυσικά Αποκατεστημένης» της χωματερής στην πρώην Αμερικανική Βάση από επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής.

Επισήμαινε ακόμη την πάγια θέση του Υπουργείου Πολιτισμού για απομάκρυνση των απορριμμάτων  και την ανάκληση κάθε ενέργειας που διαιωνίζει την παρουσία τους (άρα και το χαρακτηρισμό της χωματερής ως Αποκατεστημένης), διότι αυτά υποβαθμίζουν τον αρχαιολογικό χώρο του ιερού των Αιγυπτίων θεών.

Πρόσφατα έχουμε ανάλογη τοποθέτηση και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα σε απάντησή του στην ίδια αναφορά του βουλευτή.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών καταλογίζει την ευθύνη στο Δήμο Μαραθώνος που δεν έχει εντάξει σε διαθέσιμες πηγές τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης της χωματερής.

Αναγνωρίζει δηλαδή την ανάγκη αποκατάστασης της χωματερής και δεν αποδέχεται την άποψη της επιτροπής ότι τα μπάζα έχουν αφομοιωθεί στο εγγύς περιβάλλον.

Και η «απορία» μας  ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ διαχρονικά από το 2004 οι δημοτικές αρχές θέλουν την Μπρέξιζα χωματερή;;;

Τι προτίθενται να κάνουν;

Οι Φίλοι του Αρχαιολογικού  Μουσείου Μαραθώνα πάντως έχουμε παρουσιάσει το πρόβλημα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς (Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι στο χέρι μας για την ανάδειξη της Μπρέξιζας, του αρχαιολογικού χώρου του ιερούτων Αιγυπτίων θεών και του υγρότοπου.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα