ΑΠΕ – ΜΠΕ«Οι καλύτεροι επιστήμονες πάνω στη διατροφή από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στο πολύ ενδιαφέρον συνέδριο και όλοι οι καλεσμένοι ήταν εξαιρετικοί», εξηγεί, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Φίλιππος Μπαντής, ο οποίος, από το εργαστήριό του «βρέθηκε», μέσω της τεχνολογίας, στο Χογκ Κονγκ.«Παρουσίασα την μπουγάτσα ως το παραδοσιακό πρωινό στη βόρεια Ελλάδα και πλέον και σε όλη τη χώρα. Ένα προϊόν με βαθιά ιστορία, που υπάρχει από τα βυζαντινά χρόνια. Μίλησα για ώρες στους φοιτητές του πανεπιστημίου, που αν κρίνω από την ανταπόκρισή τους και τις πολλές ερωτήσεις που μου υπέβαλαν, ήταν μια εμπειρία με πολύ ενδιαφέρον από όλες τις απόψεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο έμπειρος τεχνίτης μπουγάτσας, για τον οποίο έγιναν αφιερώματα στον τοπικό τύπο του Χονγκ Κονγκ.
Οι φοιτητές δεν έχασαν λεπτό από την παρακολούθηση του …νόστιμου μαθήματος και η μπουγάτσα Θεσσαλονίκης τους εντυπωσίασε, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον τους από την αρχή μέχρι το τέλος. Μεγάλη ήταν η έκπληξή τους, όπως λέει ο κ. Μπαντής, όσον αφορά τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μπουγάτσας, όπως το αγνό βούτυρο και το ελαιόλαδο.
Με εξαίρεση ελάχιστους Ευρωπαίους φοιτητές, που είχαν βρεθεί κάποια στιγμή στη Θεσσαλονίκη και είχαν δοκιμάσει μπουγάτσα, για τους υπόλοιπους η γεύση είναι άγνωστη και είναι μεγάλη η ανυπομονησία για την πρώτη …μπουκιά του τραγανού φύλλου, που κρύβει μέσα του τη γλυκιά κρέμα ή το τυρί, κάτι που τους φάνηκε άκρως δελεαστική για τους γευστικούς ουρανίσκους.
«Τους εξηγήσαμε ότι υπάρχουν και άλλες γεύσεις και πως έχουμε προσαρμόσει πλέον τη γέμιση στις προτιμήσεις των πελατών. Πληροφορήθηκα, μάλιστα, πως υπάρχει παρόμοιος τρόπος παρασκευής και σε ένα δικό τους προϊόν, μία πίτα που υπάρχει στην Ταϊλάνδη και στο Βιετνάμ, της οποίας το φύλλο ανοίγεται όπως της δικής μας μπουγάτσας», επισημαίνει -μεταξύ άλλων- ο κ. Μπαντής.