17.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΗ αρχαία ακρόπολη Όρραον - Η άγνωστη πέτρινη πόλη της Ηπείρου αποκαλύπτεται

Η αρχαία ακρόπολη Όρραον – Η άγνωστη πέτρινη πόλη της Ηπείρου αποκαλύπτεται

Κανείς δεν μπορούσε να περάσει από τον Αμβρακικό και την πεδιάδα της Άρτας, χωρίς να γίνει αντιληπτός από το Όρραον.

Η αρχαία ακρόπολη Όρραον, μια άγνωστη, πλην εντυπωσιακή, πέτρινη πόλη της Ηπείρου, βρίσκεται ανάμεσα από τα χωριά Γοργόμυλος Πρέβεζας και Αμμότοπος Άρτας. Το αρχαίο Όρραον, αποτελεί μια κωμόπολη των Μολοσσών της Ηπείρου, που ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. σε μια στρατηγική θέση κοντά στην Αρχαία Αμβρακία.

Η ακρόπολη είναι οχυρωμένη με ισχυρό διπλό τείχος, το οποίο ενισχύουν τετράγωνοι πύργοι και μέσα σε αυτή μέχρι σήμερα τέσσερα κτήρια της ύστερης κλασικής περιόδου, σύμφωνα με το prevezanews.gr.

Στον ελλαδικό χώρο δεν υπάρχουν άλλα τέτοια διατηρημένα σπίτια και αυτά στο Όρραον μας δίνουν μια πολύ καλή εικόνα για την αρχιτεκτονική των ιδιωτικών κατοικιών εκείνης της περιόδου, τα σπίτια του Όρραον ήταν δύο ορόφων.

Η επιλογή της στρατηγικής αυτής θέσης από τους Μολοσσούς έγινε, γιατί το Όρραον αποτελούσε σημείο ελέγχου του εμπορικού διαύλου επικοινωνίας με τη Νότια Ελλάδα και αφετέρου στρατιωτικό πέρασμα. Κανείς δεν μπορούσε να περάσει από τον Αμβρακικό και την πεδιάδα της Άρτας, χωρίς να γίνει αντιληπτός από το Όρραον.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα