17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΗ συλλογή του Πολ Νιούμαν στο σφυρί: ρολόγια, στολές αγώνων και ένας...

Η συλλογή του Πολ Νιούμαν στο σφυρί: ρολόγια, στολές αγώνων και ένας πάγκος… γουρούνι

Οι λέξεις «Οδήγα πολύ αργά, Τζοάν» είναι χαραγμένες σε ένα ρολόι Rolex που ο Νιούμαν φορούσε στον τελευταίο του αγώνα αυτοκινήτων, ένα μήνα πριν πεθάνει – δείγμα του άγχους της Γούντγορντ κάθε φορά που ο σύζυγός της γινόταν ραλίστας. Ο Sotheby’s εκτιμά ότι το ρολόι μπορεί να φτάσει το 1 εκατ. δολάρια.

Για περισσότερα από 50 χρόνια, ο γάμος των ηθοποιών Πολ Νιούμαν και Τζοάν Γούντγορντ μάγευε το Χόλιγουντ στη Χρυσή Εποχή του. Και τώρα περισσότερα από 300 αντικείμενα του ζευγαριού από όλα τα χρόνια της κοινής του ζωής βγαίνουν στο σφυρί από τον οίκο Sotheby’s αυτή την εβδομάδα, από το νυφικό της Γούντγορντ μέχρι προσωποποιημένα ρολόγια και εκκεντρικά έπιπλα.

Ένα τραπέζι μπιλιάρδου μαζί με άλλα αντικείμενα του ζεύγους Πολ Νιούμαν και Τζοάν Γούντγορντ στη δημοπρασία του οίκου Sotheby’sAP PHOTO/FRANK FRANKLIN II

Στη δημοπρασία επίσης περιλαμβάνονται αντικείμενα που καθόρισαν τις καριέρες και τη δημόσια εικόνα του ζευγαριού, όπως πιστοποιητικά υποψηφιότητας για τα βραβεία Όσκαρ, καθώς και πολλά από τα αξεσουάρ και τα τρόπαια του Πολ Νιούμαν από τους αγώνες αυτοκινήτων στους οποίους συμμετείχε.

Η συλλογή προσφέρει πληροφορίες και για την εμπλοκή του ζευγαριού με την πολιτική, περιλαμβάνοντας μία φωτοτυπημένη λίστα με τους εχθρούς του Προέδρου Νίξον στην οποία αναγράφεται το όνομα του Νιούμαν, μία επιστολή από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους (τον πρεσβύτερο) και μια υπογεγραμμένη φωτογραφία του Μπιλ Κλίντον.

Στολή αγώνων, βραβείο και ρολόγια Rolex από την καριέρα του Πολ Νιούμαν ως ραλίσταAP PHOTO/FRANK FRANKLIN II

«Οι γονείς μου είχαν ένα κοινό πάθος για αντίκες και παλιά αντικείμενα, ιδιαίτερα για τα πιο εκκεντρικά» αναφέρει η κόρη τους Μελίσα Νιούμαν στον κατάλογο της δημοπρασίας του Sotheby’s. «Θα μου λείψουν όλα αυτά τα παράξενα αντικείμενα, ήταν σαν ορφανά που βρήκαν εκτίμηση και αγάπη στο σπίτι δύο σταρ του σινεμά».

Ο Νιούμαν, γνωστός από ταινίες όπως «Ο Μεγάλος Δραπέτης» και «Το Κεντρί», πέθανε το 2008, ενώ η Γούντγορντ, που το 1958 κέρδισε Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου για την ταινία «Η Εύα Δίχως Πέπλο» σήμερα είναι 93 ετών και από το 2007 ζει με Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο ίχνη του δεσμού τους υπάρχουν ακόμα, χαραγμένα σε πολλά από τα αντικείμενά τους.

Το εγχάρακτο μήνυμα «Οδήγα πολύ αργά, Τζοάν» σε ένα από τα Rolex του Πολ ΝιούμανSOTHEBY’S

Οι λέξεις «Οδήγα πολύ αργά, Τζοάν» είναι χαραγμένες σε ένα ρολόι Rolex που ο Νιούμαν φορούσε στον τελευταίο του αγώνα αυτοκινήτων, ένα μήνα πριν πεθάνει – δείγμα του άγχους της Γούντγορντ κάθε φορά που ο σύζυγός της γινόταν ραλίστας. Ο Sotheby’s εκτιμά ότι το ρολόι μπορεί να φτάσει το 1 εκατ. δολάρια.

Ενώ μερικά από τα πιο παράξενα αντικείμενα της συλλογής δίνουν πληροφορίες για την προσωπικότητα των ιδιοκτητών τους. Όπως για παράδειγμα ένας πάγκος με μορφή γουρουνιού – που μάλιστα φοράει γυαλιά πιλότου – τον οποίο χρησιμοποιούσε ο Νιούμαν για να τιμωρήσει όσους αργούσαν στα ραντεβού τους.

Ο πάγκος-γουρούνι (με γυαλιά πιλότου) όπου κάθονταν όσοι καθυστερούσαν στις συναντήσεις με τον ΝιούμανSOTHEBY’S

«Ο μπαμπάς λάτρευε τις φάρσες στους φίλους του» σημειώνει η άλλη κόρη του ζευγαριού, Κλέα Νιούμαν, στον κατάλογο του Sotheby’s. «Μία από τις αγαπημένες του ήταν να υποχρεώνει όσους καθυστερούσαν να έρθουν να κάθονται πάνω στο γουρούνι για όσο διαρκούσε η συνάντηση. Είχε θέμα με τον χρόνο».

Με πληροφορίες από: Rolex watches, race suits and a quirky tin pig bench. Paul Newman’s items go on sale by Issy Ronald, CNN

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα