28.1 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑρχικήFEATUREDJohan Cruyff: Η τελειότητα της απλότητας

Johan Cruyff: Η τελειότητα της απλότητας

Τρίτη σήμερα, 19/12 που γράφουμε αυτό το άρθρο, φτάνουμε αισίως στο τέλος ακόμα μίας χρονιάς, με τα καλά, τα κακά, τα μέτρια, τα ενδιαφέροντα και τα βαρετά που έχει κάθε ποδοσφαιρικό έτος. Αυτό που πρέπει να μας διακρίνει και να ακολουθούμε στην καθημερινή μας ζωή και γενικά στο οτιδήποτε κάνουμε είναι να μην περιπλέκουμε τα πράγματα και τις καταστάσεις. Να προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο αποτελεσματικοί με τον πιο από τρόπο. Που κολλάει αυτό με το ποδόσφαιρο; Η επιτομή της απλότητας και της ουσίας μαζί με την μαγεία και την τελειότητα μπορούν να χαρακτηρίζουν τον καλύτερο Ολλανδό, ίσως και Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή που πάτησε το πόδι σε τούτον τον κόσμο. Μιλάμε φυσικά για τον Johan Cruijff.

Ο Χέντρικ Γιοχάνες Κρόιφ ήταν Ολλανδός διεθνής ποδοσφαιριστής που αγωνιζόταν ως επιθετικός Στις εκλογές της IFFHS για την ανάδειξη των καλύτερων ποδοσφαιριστών του 20ού αιώνα κατέλαβε τη δεύτερη θέση πίσω μόνο από τον Πελέ και ήταν ο καλύτερος Ευρωπαίος. Επίσης, εκλέχθηκε τρίτος καλύτερος παίκτης του 20ού αιώνα και πρώτος Ευρωπαίος σε ειδική ψηφοφορία του περιοδικού France Football, ανάμεσα στους νικητές της Χρυσής Μπάλας. Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας έγινε προπονητής με μεγάλες επιτυχίες στο υψηλότερο επίπεδο θεωρούμενος ως ένας από τους σημαντικότερους με ιδιαίτερη επιρροή στη σύγχρονη ιστορία του αθλήματος. Το 2019 ψηφίστηκε τέταρτος καλύτερος προπονητής όλων των εποχών από το France Football με πρώτο το δάσκαλό του Ρίνους Μίχελς.

Έχοντας αναδειχθεί από τις ακαδημίες του Άγιαξ έφτασε με το σύλλογο στην κορυφή του ποδοσφαιρικού στερεώματος πρωταγωνιστώντας στην ανάδειξη της πιο δημοφιλούς και επιτυχημένης μορφής του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Η μεταγραφή του στη Μπαρτσελόνα έγινε με ποσό-ρεκόρ και οδήγησε την Καταλανική ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 14 χρόνια. Κατέκτησε σε συλλογικό επίπεδο όλους τους εγχώριους και διεθνείς τίτλους, όπως Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ολλανδίας, Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ισπανίας, Ευρωπαϊκό Σούπερ Κύπελλο και Διηπειρωτικό Κύπελλο και με εντυπωσιακές εμφανίσεις στο μοναδικό Παγκόσμιο Κύπελλο που αγωνίστηκε, αυτό του 1974, θεωρείται από ορισμένους ως ο σπουδαιότερος του αθλήματος όλων των εποχών. Το 1998 η FIFA τον εξέλεξε στην καλύτερη ενδεκάδα του 20ού αιώνα.

Αυτό που ξεχώριζε τον Johan από τους άλλους ποδοσφαιριστές ήταν η άριστη τεχνική του κατάρτιση την οποία είχε για τις τότε εποχές και το κοφτερό του μυαλό. Με την αυξημένη αντίληψη του, μπορούσε να δει πράγματα που κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Πολλοί θαυμαστές του θεωρούν ότι η απόφαση του να μην εμφανιστεί σε μερικά από τα Μουντιάλ που είχε συμμετοχή ήταν αποτέλεσμα της επιρροής που ασκούσε η γυναίκα του, η οποία δεν τον άφηνε να φύγει από την χώρα, καθώς φοβόταν ότι θα την απατήσει στις χώρες που γίνονταν τα εν λόγω μουντιάλ. Αυτό έγινε το 1978 όταν ο «μερακλής» Johan μαζί με αρκετούς συμπαίκτες, του πιάστηκαν με κορίτσια, σαμπάνιες και όλα τα συναφή. Τελικά η Ολλανδία θα χάσει στον τελικό από την μεγάλη Αργεντινή του Κέμπες.

Η εξυπνάδα όμως αυτού του ανθρώπου θα ξεδιπλωθεί όταν θα εδραιωθεί στου πάγκους της στρογγυλής θεάς, όντας πολύ μπροστά για την εποχή του και όταν όλοι έψαχναν με γιόμες, ξύλο, σέντρες ατομικές ενέργειες την νίκη, αυτός ανακάλυψε το Total Football. Ποδόσφαιρο με τη μπάλα κάτω στο έδαφος, τέρματα να μπαίνουν με συμμετοχή όλη της ομάδας, αυτοματισμοί, συνεργασίες και αριστουργηματικές ενέργειες. Είχε πει χαρακτηριστικά: ‘’Το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι απλό, αλλά το να παίζεις απλό ποδόσφαιρο, είναι το πιο δύσκολο πράγμα που υπάρχει’’. Με αστρολάβο αυτό κατέκτησε σχεδόν τα πάντα με την Barcelona και τον Ajax.

Δυστυχώς, η αγάπη του για το τσιγάρο ήταν λίγο μεγαλύτερη από την αγάπη του για το ποδόσφαιρο και γι’ αυτό έφυγε σχετικά νωρίς, με καρκίνο του πνεύμονα. Ως ένδειξη σεβασμού, ο Ajax, η μητρική του ομάδα ονόμασε το έως τότε Amsterdam Arena, σε Johan Cruyff Arena.

Ήταν ένας άνθρωπος παλιάς σχολής που του άρεσε η καλή ζωή και ήταν άρρωστος με το ποδόσφαιρο. Καπνίζοντας, το σκεφτόταν όλη μέρα, πολύ πιθανόν αρκετά από αυτά που έκανε να τα έκανε λίγο διαφορετικά εάν είχε μία 2η ευκαιρία, αλλά ένα είναι σίγουρο, ότι άφησε ένα ανεξίτηλο στίγμα στο ποδοσφαιρικό χάρτη και απέδειξε ότι όταν είμαστε μπροστά από την εποχή μας, πολλοί μπορεί να μην μας αποδέχονται και να χλευάζουν τις ιδέες, τις πεποιθήσεις μας ακόμη και τις ικανότητες ή προτιμήσεις μας.

Προσωπική μου άποψη και θέση σ’ αυτή ζωή είναι ν’ ακολουθώ το παράδειγμα και τη ρήση του Johan: «Θα σε βγάλουν τρελό και θα σε πολεμήσουν, μέχρι να σε αποκαλέσουν ιδιοφυΐα».

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΜΑΡΑΘΕΥΤΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΜΑΡΑΘΕΥΤΗΣhttps://www.instagram.com/footballholiccy/
Το πρωί μηχανικός λογισμικού, το βράδυ αθλητικογράφος.
Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα