23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ«ΛΙΜΑΝΙ ΡΑΦΗΝΑΣ – ΠΟΛΗ ΡΑΦΗΝΑΣ, ΜΙΑ ΑΝΙΣΗ ΣΧΕΣΗ!» ΑΛΛΑ ΒΑΣΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ...

«ΛΙΜΑΝΙ ΡΑΦΗΝΑΣ – ΠΟΛΗ ΡΑΦΗΝΑΣ, ΜΙΑ ΑΝΙΣΗ ΣΧΕΣΗ!» ΑΛΛΑ ΒΑΣΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Η εκδήλωση περιλαμβάνει εισηγήσεις και συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, ενώ θα υποβληθούν και ερωτήσεις από το κοινό.

Θα συμμετέχουν:

Μαρία Μάρκου, Επίκ. Καθηγήτρια Πολεοδομίας-Χωροταξίας ΕΜΠ

Παναγιώτης Πετράκης, Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ

Γιάννης Λεβεντίδης, Αν. Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ

Μιχάλης Μπούργος, Σύμβουλος Μηχανικός Στρατηγικού Σχεδιασμού, Υπ. Διδάκτορας

Δαμιανός Φαφούτης , Υπ. Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου MBA, LLM cand.

Γιακουβάκη Έφη , Κοινωνιολόγος, MScΠολεοδομία Χωροταξία, Δημόσια Διοίκηση

Είναι μία ενημερωτική εκδήλωση για το λιμάνι της Ραφήνας, την αλληλεπίδρασή του με την πόλη και τις προοπτικές – δυναμικές που διαγράφονται. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει εισηγήσεις, στρογγυλό τραπέζι και συζήτηση – δημιουργική αλληλεπίδραση με τους πολίτες που θα παραβρεθούν, για την τεκμηριωμένη πληροφόρηση, την έκφραση της άποψης των βιωμάτων των κατοίκων του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου σε σχέση με το Λιμάνι της πόλης, που είναι βασικό στοιχείο της ταυτότητάς της περιοχής.

Η συμβίωση της Πόλης με το Λιμάνι της έχει αναδειχθεί ως κυρίαρχο θέμα στην καθημερινότητα της Ραφήνας και στον προσδιορισμό του μέλλοντός της. Αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα της τοπικής ανάπτυξης και της ποιότητας ζωής. Παράλληλα, καθορίζει σημαντικά τη προοπτική του Πικερμίου, ενώ επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό επιλογές που αφορούν ολόκληρη την Αττική.

Το Λιμάνι της Ραφήνας είναι σίγουρα μία υποδομή Εθνικής σημασίας, με συνεχώς ογκούμενες δραστηριότητες ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, και με πολύπλευρη επιβάρυνση για την πόλη της Ραφήνας (συγκοινωνιακή, περιβαλλοντική, ποιότητας ζωής). Επιπλέον βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς, από το οποίο απουσιάζει πλήρως ο Δήμος, καθώς και η Τοπική Κοινωνία και Οικονομία.

Εδώ και καιρό, σχεδιάζεται σημαντική επέκταση του λιμανιού και μεγάλα έργα στην ευρύτερη περιοχή για την εξυπηρέτηση των λειτουργιών του (νέες μεγάλες λιμενικές εγκαταστάσεις, λεωφόροι, μέσα σταθερής τροχιάς, ανισόπεδοι κόμβοι, υπογειοποίηση χερσαίων τμημάτων, έργα διευθέτησης Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας), τα οποία στο μεγαλύτερο βαθμό δεν είναι γνωστά στους κατοίκους. Ταυτόχρονα, είναι φανερό ότι η οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης γνωρίζει σταδιακή πτώση, δεδομένης της ευρύτερης κρίσης αλλά και ειδικότερων τοπικών παραγόντων. Αποκορύφωση ήταν η καταστροφική για τους ανθρώπους και το περιβάλλον πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού.

Ένα είναι δεδομένο: τα τελευταία χρόνια, ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός για το Λιμάνι γίνεται εν κρυπτώ, απουσιάζει εντελώς η τοπική διοίκηση και η κοινωνία, στερείται σοβαρών και επιστημονικών τεκμηριώσεων, ο συμμετοχικός σχεδιασμός είναι ανύπαρκτος. Μήπως αυτή την πρακτική οφείλουμε άμεσα να την αλλάξουμε; Μήπως ήρθε ο καιρός που το Λιμάνι, ένα βασικό χαρακτηριστικό της ταυτότητας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, μπορεί και πρέπει να γίνει εργαλείο αναπτυξιακού σχεδιασμού και συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή, τους κατοίκους και την οικονομία της;

Στην εκδήλωση –εσπερίδα της Παρασκευής 10 Μαΐου 2019 θα δοθεί σε όλους μας η ευκαιρία να ενημερωθούμε από τους ανθρώπους των οικείων επιστημών για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, να κουβεντιάσουμε από κοινού τις προκλήσεις και τις προοπτικές της πόλης με άξονα το λιμάνι  και να διατυπωθούν ορθολογικές και τεκμηριωμένες απόψεις σχετικά με το μέλλον της περιοχής και τις ανάγκες και προτεραιότητες των κατοίκων.

Σας περιμένουμε να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε μαζί, για την προοπτική του τόπου μας, με την Συμμετοχή όλων,  σε μία Νέα Εποχή.

Για τη Συμμαχία Δημιουργίας για τη Ραφήνα και το Πικέρμι

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος

Φαφούτης Δαμιανός

 

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα