15.8 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΒρετανία: Μια πόλη προσπαθεί να αγοράσει έναν πίνακα - Για να μην...

Βρετανία: Μια πόλη προσπαθεί να αγοράσει έναν πίνακα – Για να μην δημοπρατηθεί στο εξωτερικό

Η δημοπρασία διοργανώνεται από τον οίκο Christie's στις 19 Οκτωβρίου.

Μια ολόκληρη πόλη στη Βρετανία, το Σάλφορντ, δίνει μάχη με το χρόνο προκειμένου να μην φύγει από αυτήν ένα σπουδαίο έργο Τέχνης. Ο Δήμαρχος της πόλης, Πολ Ντεντ, ζήτησε να επιβληθεί απαγόρευση πώλησης ενός πίνακα του Λ.Σ. Λόουρι εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να διοργανώσει εκστρατεία με στόχο να τον αγοράσει ο ίδιος εκ μέρους του Σάλφορντ.

Το έργο «Going to the Match» πρόκειται να πωληθεί σε δημοπρασία από την Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών εντός του Οκτωβρίου και αναμένεται να επιφέρει -αν όχι να ξεπεράσει- το ποσό των 8 εκατομμυρίων λιρών. Ο Ντένετ, όμως, θέλει να τον αγοράσει για την πόλη του.

Ζητώντας την απαγόρευση της μεταφοράς του στο εξωτερικό, είπε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί «για να σώσει αυτόν τον σημαντικό πίνακα». Ο Λ.Σ. Λόουρι, ο οποίος πέθανε το 1976, πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στο Σάλφορντ και το έργο του συνδέεται στενά με την πόλη.

Το έργο του 1953, «Going to the Match» («Πηγαίνοντας στον Αγώνα»), ήταν ένας από τους πολλούς πίνακες που ζωγράφισε με θέμα τον αθλητισμό και εμπνεύστηκε από το Burnden Park, το οποίο ήταν τότε το στάδιο των Μπόλτον Γουόντερερς. Ο πίνακας πωλήθηκε σε δημοπρασία τελευταία φορά το 1999, όταν αποκτήθηκε από την Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών έναντι δύο εκατομμυρίων λιρών.

Το Σεπτέμβριο, η οργάνωση ανακοίνωσε ότι «δεν έχει πλέον κανένα εγγυημένο εισόδημα» και ότι θα πωλήσει το έργο σε δημοπρασία για να συγκεντρώσει κεφάλαια.

Ο Πολ Ντένετ, ο οποίος έχει απευθυνθεί σε εξέχουσες προσωπικότητες και στελέχη επιχειρήσεων της περιοχής ζητώντας τη βοήθειά τους για να αγοράσει τον πίνακα, είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει για να αποτρέψει την πώληση του έργου σε συλλέκτη από το εξωτερικό και τη μεταφορά του πίνακα του Λόουρι εκτός συνόρων. Η δημοπρασία διοργανώνεται από τον οίκο Christie’s στις 19 Οκτωβρίου.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα