15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΟΙ ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ-ΠΙΚΕΡΜΙ;

ΟΙ ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ-ΠΙΚΕΡΜΙ;

Οι απ’ ευθείας αναθέσεις αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα όλων των δημάρχων, στη περίπτωση όμως που καταγγέλλει ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Ανδρέας Βασιλόπουλος φαίνεται ότι ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου έχει ξεπεράσει τα όρια της νομιμοφάνειας των ενεργειών του, καθώς έκανε δύο απ’ ευθείας αναθέσεις των 24600 ευρώ όπως ορίζει ο νομοθέτης, στο ίδιο πρόσωπο για το ίδιο έργο, την ίδια ημέρα και το μόνο που ξεχωρίζει είναι η δημοτική κοινότητα στην οποία θα γίνει η σχετική εργασία.

Παραδίδουμε και τους δύο στη κρίση των αναγνωστών μας, δημοσιεύοντας το δελτίο τύπου που μας απέστειλε ο κ. Βασιλόπουλος:

Η επιστολή-καταγγελία που ενόχλησε τόσο τον κ. Δήμαρχο και (περιέργως τον κ. Βουδούρη) εστάλη στις 19/07/2017 09:57 στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και στον κ. Δήμαρχο. Στην καταγγελία αυτή αναφερόμουν στο γεγονός ότι γίνονται πολλές “απευθείας αναθέσεις”, δηλαδή προμήθειες ή αναθέσεις κατευθείαν σε άτομα ή εταιρείες, χωρίς αυτά να επιλέγονται μέσα από τη διαφανή διαδικασία ενός διαγωνισμού.
Πράγματι ο νομοθέτης δίνει το δικαίωμα στον δήμαρχο για ποσά έως 24.600€ να αναθέτει με την υπογραφή του, αποφεύγοντας τη δημόσια πρόσκληση ενδιαφερομένων και τον διαγωνισμό. Στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση, ο κ. Μπουρνούς προέβη σε απευθείας ανάθεση 49.600€ (διπλάσια του ανώτατου ορίου) στον ίδιο ανάδοχο, την ίδια ημέρα και για το ίδιο αντικείμενο. Ο τρόπος που επιχείρησε να το πράξει ήταν η κατάτμηση της εργασίας σε δύο μέρη, ένα για την περιοχή της Ραφήνας και ένα για την περιοχή του Πικερμίου. Αυτή του η ενέργεια, κατά γενική ομολογία, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως. Εγώ αρκούμαι να πω ότι δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δήμου και δεν είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ηθικής. 

Οι σχετικές αποφάσεις στο διαύγεια βρίσκονται αναρτημένες:

https://et.diavgeia.gov.gr/decision/view/6Ε3ΡΩ16-6Ω4

και https://et.diavgeia.gov.gr/decision/view/Ω7Θ8Ω16-7ΔΚ   

Η επιστολή μου προς τους Δημοτικούς Συμβούλους επισυνάπτεται, ώστε να γνωρίζουν άπαντες σε τι αναφερόταν η εμπαθής προς το προσωπό μου, άστοχη απάντηση του κ. Δημάρχου.

Ανδρέας Βασιλόπουλος

Καθηγητής ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας
Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου

Επικεφαλής Δημ. Παράταξης ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα