18.1 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣΠΙΤΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΩΝ: Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΠΙΤΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΩΝ: Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν το τελευταίο διάστημα «Σπίτια» κοινωνικών υπηρεσιών ή κατ’ άλλους «κέντρα κοινότητας» των δήμων για την αντιμετώπιση της ένδειας των όλο κι αυξανόμενων πολιτών που έχουν ανάγκη κάθε είδους στήριξης, ώστε ν’ ανταπεξέλθουν στις απαραίτητες ανάγκες για να ζήσουν. Οπότε δεν είναι παράλογο να πούμε ότι: Η φτώχεια ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα παρά τις θριαμβολογίες της συγκυβέρνησης ότι βγήκαμε απ’ τα μνημόνια!

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής στα εγκαίνια του νέου «Σπιτιού» των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σαρωνικού.

Την Περιφέρεια Αττικής εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου στα εγκαίνια του νέου «Σπιτιού» των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σαρωνικού που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 22 Ιουνίου στα Καλύβια.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο, παρουσία του Δημάρχου Σαρωνικού Γιώργου Σωφρόνη, αντιδημάρχων, δημοτικών και τοπικών συμβούλων και πολλών κατοίκων της περιοχής.

Το νέο «Σπίτι» των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σαρωνικού θα στεγάζει τρεις κοινωνικές δομές:

  • Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Σαρωνικού, μια νέα δομή, που θα λειτουργήσει ως συμπληρωματική δομή των Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου. Στόχος της λειτουργίας του είναι η περαιτέρω υποστήριξη του δήμου στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή.

Ωφελούμενοι στα Κέντρα Κοινότητας είναι οι πολίτες που διαμένουν στην περιοχή, κατά προτεραιότητα άτομα που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, ωφελούμενοι του Προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», καθώς και μετανάστες, Ρομά, ΑμεΑ και γενικότερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σαρωνικού είναι ένα από τα 10 κέντρα της Ανατολικής Αττικής και τα 55 σε ολόκληρη την Αττική, τη χρηματοδότηση της λειτουργίας των όποιων για τρία (3) έτη έχει αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής του ΕΣΠΑ 2014-2020. Το πρόγραμμα αυτό συνολικού προϋπολογισμού 13.500.000,00€ εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας (09) «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και των Διακρίσεων – Διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής» του ΠΕΠ Αττικής και αφορά σε δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων.

  • Το Κοινωνικό Φαρμακείο: νέα δομή, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό να παρέχει δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη σε άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας, ή δεν διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη.
  • Το Κοινωνικό Παντοπωλείο: δομή που ήδη λειτουργεί στο Δήμο Σαρωνικού, για την παροχή τροφίμων, ειδών παντοπωλείου, ειδών ατομικής υγιεινής κ.ά. σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Φιλίππου επισήμανε ότι για τον Δήμο Σαρωνικού μέσω του ΠΕΠ Αττικής χρηματοδοτούνται το Κέντρο Κοινότητας του δήμου με το ποσό των 112.320,00€, καθώς και οι «Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών – Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο» προϋπολογισμού 243.360,00€.

Ολοκληρώνοντας τη σύντομη ομιλία ο κ. Φιλίππου μίλησε για την ανάγκη στήριξης της όλης προσπάθειας από τους πολίτες και κυρίως τους εθελοντές, η συμβολή των οποίων θεωρείται απαραίτητη και καθοριστική για την επιτυχία των προγραμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.  

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα