23.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

ΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

Ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής για το ναυάγιο του ORIA σε επιστημονική ημερίδα στο Κορωπί.

Ομιλητής στην επιστημονική ημερίδα «Τα Μεσόγεια: από την Κατοχή στην Αντίσταση και την Τραγωδία» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κορωπίου με στόχο να ριχτεί φως σε όλες τις σκοτεινές και άγνωστες πτυχές πολλών συμβάντων στην περιοχή των Μεσογείων αλλά και κυρίως στο Ολοκαύτωμα του Κορωπίου,  ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

Η ημερίδα ήταν χωρισμένη σε δύο συνεδρίες. Η πρώτη είχε θέμα «Κατοχή και Αντίσταση στα Μεσόγεια και τη Λαυρεωτική» και η δεύτερη «Οι τραγωδίες της Κατοχής, τα αίτια και τα συνακόλουθα», η οποία περιλάμβανε και την ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής με τίτλο «Το Ναυάγιο του Ιταλικού ORIA στον Σαρωνικό». Ο κ. Φιλίππου αναφέρθηκε αρχικά στο ιστορικό του ναυαγίου που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στα παγκόσμια χρονικά. Το ναυάγιο του νορβηγικού πλοίου ORIA έγινε το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου 1944 κοντά στη νησίδα Πάτροκλος που βρίσκεται στον Σαρωνικό κόλπο. Η θάλασσα της περιοχής έγινε ο υγρός τάφος για 4.100 αιχμάλωτους Ιταλούς στρατιώτες που ήταν στοιβαγμένοι στα αμπάρια του ORIA. Από την πρώτη στιγμή και για πολλά χρόνια, το ναυάγιο του ORIA καλύφθηκε με ένα πέπλο σιωπής και παράμενε άγνωστο στο ευρύ κοινό για πολλές δεκαετίες. Η υπόθεση του ναυαγίου ήρθε στο φως με πρωτοβουλία των τοπικών ελληνικών αρχών και κυρίως των τότε δημάρχων Καλυβίων Πέτρου Φιλίππου και Κερατέας Σταύρου Ιατρού, μετά και από τις έρευνες του επαγγελματία αυτοδύτη Αριστοτέλη Ζερβούδη που πρώτος ξετύλιξε το νήμα της τραγικής αυτής καταστροφής.

Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής παρουσίασε στους παραβρισκόμενους τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την ανάδειξη του ναυαγίου και την απόδοση τιμής στους νεκρούς του, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι τον Φεβρουάριο του 2014, στην 70ή επέτειο από το ναυάγιο, ο Δήμος Σαρωνικού, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «Χρυσή Τομή» και το «Δίκτυο Συγγενών Θυμάτων του Oria», οργάνωσαν εκδήλωση, κατά την οποία έγιναν και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που κατασκευάστηκε προς τιμήν των θυμάτων, απέναντι από το σημείο βύθισης του πλοίου (στο 60ο χλμ. της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου). Επίσης, ο δύτης Αρ. Ζερβούδης τοποθέτησε αναμνηστική πλάκα στον θαλάσσιο βυθό, στο σημείο που χάθηκε το πλοίο. Το 2015, ο Γιώργος Ιατρού γύρισε ντοκιμαντέρ για την τραγωδία του ORIA με τίτλο «memORIA».

Ο κ. Φιλίππου επισήμανε ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες αποτελούν το καλύτερο μήνυμα για την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή της ελληνικής πλευράς αγκαλιάστηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συγκίνηση από την πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα, αλλά πιο πολύ από τους συγγενείς, απογόνους των θυμάτων του ORIA, οι οποίου έχουν δημιουργήσει δίκτυο με στόχο την καταγραφή όλων των θυμάτων του ναυαγίου, αλλά και την ιστοσελίδα piroscafooria.itπου περιέχει πληροφορίες για τη ναυτική τραγωδία. 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα