17.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ«ΑΙΝΕΙΑΣ 2024» άσκηση πυρκαγιάς στο Μεγάλο Καβούρι Βουλιαγμένης

«ΑΙΝΕΙΑΣ 2024» άσκηση πυρκαγιάς στο Μεγάλο Καβούρι Βουλιαγμένης

Σκοπός της άσκησης ήταν ο έλεγχος μέρους του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου και την ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας των εμπλεκόμενων φορέων

Στη μεγάλη τακτική άσκηση πεδίου για δασική πυρκαγιά με την κωδική ονομασία ΑΙΝΕΙΑΣ 2024 που πραγματοποιήθηκε στην Παραλία Μεγάλου Καβουρίου της Δημοτικής Ενότητας Βουλιαγμένης, παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας  κ. Βασίλη Κικίλια, του Γενικού Γραμματέα  Πολιτικής Προστασίας  κ. Βασίλη Παπαγεωργίου και του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας  κ. Λεωνίδα Μανωλάκου, συμμετείχε η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Βίκυ Καβαλλάρη. Στην άσκηση, που συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης σε συνεργασία με την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, τον πρώτο λόγο είχε ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ενώ την έναρξή της κήρυξε ο Αν. Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κ. Νίκος Πασσάς.

Σκοπός της άσκησης ήταν ο έλεγχος μέρους του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου και την ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς η διενέργεια καλώς σχεδιασμένων ασκήσεων αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο για τον έλεγχο της ετοιμότητας του μηχανισμού πολιτικής προστασίας να αντιμετωπίσει μία επικείμενη ή συντελεσθείσα καταστροφή και να διαχειριστεί τις συνέπειες.

Η συγκεκριμένη περιοχή της παραλίας του Μεγάλου Καβουρίου επιλέχθηκε για τη διεξαγωγή της άσκησης, λόγω του ότι έχει προσδιοριστεί και καταγραφεί στο Ειδικό Σχέδιο του Δήμου και της Περιφέρειας ως περιοχή υψηλού κινδύνου, καθώς επίσης και σε συνέχεια της ανάλυσης – εκτίμησης κινδύνων με τίτλο: «Επιχειρησιακός σχεδιασμός για τη διαχείριση φυσικών κινδύνων στο Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης», που έχει εκπονήσει ο Δρ. Ευθύμιος Λέκκας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε την έναρξη πυρκαγιάς μια καλοκαιρινή ημέρα με δυσμενείς καιρικές συνθήκες και υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς, όπως υψηλές θερμοκρασίες με πολλά μποφόρ, ριπές ανέμου και συνθήκες καύσωνα τις προηγούμενες ημέρες και όλα αυτά σε μία ημέρα με μεγάλη προσέλευση κατοίκων, τουριστών και επισκεπτών στις παραλίες και τους δημόσιους χώρους της πόλης. Οι «παίκτες» του σεναρίου συνεργάστηκαν έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν επιτυχώς το περιστατικό πυρκαγιάς και να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις καταστροφικές επιπτώσεις αυτής, κατά το δυνατόν ρεαλιστικότερο τρόπο, όπως θα έκαναν δηλαδή, εάν η παρουσιαζόμενη κατάσταση ήταν πραγματική. Επιπλέον, στην άσκηση ενεργοποιήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων και διαχείριση κρίσεων σχετικά με την αντιμετώπιση ταυτόχρονων δασικών πυρκαγιών σε πολλαπλά σημεία του Δήμου και της εκκένωσης εγκλωβισμένων πολιτών από το παραλιακό μέτωπο Καβουρίου Βουλιαγμένης με διασωστικές λέμβους του Λιμενικού.

Σε σχετική δήλωσή της η Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής κ. Β. Καβαλλάρη, ανέφερε:

«Παρακολούθησα σήμερα την εντυπωσιακή άσκηση πεδίου δασικής πυρκαγιάς «Αινείας 2024», που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης σε συνεργασία με την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Δήμο των 3Β και ιδιαίτερα στον Δήμαρχό του κ. Γρηγόρη Κωσταντέλλο για την ετοιμότητα του επιχειρησιακού κέντρου, η οποία ξεπερνά κάθε προσδοκία. Πολύ σημαντική η παρουσία του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Κικίλια, ο οποίος επεσήμανε την ετοιμότητα αλλά και την αναγκαιότητα του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας  κ. Μανωλάκο για την άρτια συνδιοργάνωση και συμμετοχή στη σπουδαία αυτή άσκηση. Όλοι εμείς, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας νιώθουμε ασφαλείς, έχοντας στο τιμόνι μας τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος έχει τοποθετήσει την πολιτική προστασία στο ύψιστο σημείο των προτεραιοτήτων του, θεωρώντας ότι η ασφάλεια των πολιτών και η προστασία της ζωής, της περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος είναι η απόλυτη ευθύνη μας και γι΄ αυτό αποτελεί βασικό πυλώνα του στρατηγικού του σχεδιασμού. Για μία Αττική ασφαλή για όλους».

Στην άσκηση πεδίου που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, πέραν των συνδιοργανωτών, συμμετείχαν, είτε ως ασκούμενοι είτε ως παρατηρητές, εκπρόσωποι και των υπολοίπων εμπλεκόμενων φορέων όπως: η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕΑΑ, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία με την Άμεση Δράση και την Τροχαία, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή με το Λιμεναρχείο Σαρωνικού, το Ε.Κ.Α.Β., η 128η Σμηναρχία Εκπαίδευσης Τηλεπικοινωνιών, ο Ερυθρός Σταυρός, οι εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, εθελοντές από Ναυταθλητικούς Συλλόγους της περιοχής, η Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών και εθελοντές δημότες.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα