17.9 C
Athens
Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΆμεση ανταπόκριση Περιφέρειας Αττικής & ΣΠΑΠ στις πολλαπλές πυρκαγιές

Άμεση ανταπόκριση Περιφέρειας Αττικής & ΣΠΑΠ στις πολλαπλές πυρκαγιές

Γ. Πατούλης: Η ασφάλεια των πολιτών και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος πρωταρχικός μας στόχος – Αναγκαία η εγρήγορσή όλων μας για την άμεση αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που εκδηλώνονται στην Αττική.

Με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη το στελεχιακό δυναμικό της Περιφέρειας συμμετέχει σε όλες τις προσπάθειες και τις επιχειρήσεις για την κατάσβεση των πυρκαγιών που εκδηλώνονται. Το συντονισμό έχει αναλάβει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης, ενώ συμμετέχουν και οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες.

Να σημειωθεί ότι στις επιχειρήσεις κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος εργαζόμενοι της Περιφέρειας Αττικής με  υδροφόρες, ερπυστριοφόρα καθώς και χωματουργικά μηχανήματα που συμβάλλουν στη διάνοιξη δρόμων.

Μεταξύ άλλων η Περιφέρεια Αττικής έχει συνδράμει στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες σε Καλύβια και Λαγονήσι. Παρόντες στις επιχειρήσεις με οχήματα και στελεχιακό δυναμικό ήταν οι Αντιπεριφερειάρχες Β. Κόκκαλης και Θ. Αυγερινός.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου ξέσπασε πυρκαγιά στην Αίγινα. Η Περιφέρεια έχει ήδη αποστείλει χωματουργικά μηχανήματα, ενώ στο συντονισμό της προσπάθειας κατάσβεσης συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, ο οποίος βρίσκεται στο νησί, η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Β. Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη και ο δήμαρχος Γιάννης Ζορμπάς.

Να σημειωθεί ότι δυνάμεις της Περιφέρειας παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη Β. Κόκκαλη συνέδραμαν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στο Μενίδι, το Μαρκόπουλο, την Παιανία και το Λαύριο.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με αφορμή την εκδήλωση των πυρκαγιών και τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης νέων, λόγω ισχυρών ανέμων είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας και την Πολιτική Ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ο Γ. Πατούλης εκφράζει την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκρισης των εργαζομένων της Περιφέρειας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων και επισημαίνει ότι: «Πρωταρχικός στόχος είναι η ασφάλεια των πολιτών. Υποχρέωση μας επίσης είναι να προστατέψουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ακέραιο το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Περιφέρεια Αττικής και Κεντρική Διοίκηση θα διαμορφώσουμε από κοινού το πλαίσιο θωράκισης, προστασίας και ασφάλεια της ζωής των κατοίκων της Αττικής».

Υπενθυμίζεται στους πολίτες η απαγόρευση καύσης και χρήσης πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, όπως και η προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων από ώρα 00:00 έως και 24:00, στα δάση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Αττικής. Παρακαλούνται οι πολίτες να σεβαστούν τις απαγορεύσεις και τις υποδείξεις των αρχών.

Ο ΣΠΑΠ ενεργά παρών στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε Λαγονήσι και Μαραθώνα 

Ταχύτατα και αποτελεσματικά με εθελοντές, εργαζομένους  και πυροσβεστικά οχήματα που ήταν σε επιφυλακή, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Σ.Π.Α.Π. και Γενικό Γραμματέα του Εποπτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε.  Βλάσση Σιώμο συνέβαλλαν αποτελεσματικά στην κατάσβεση των διαδοχικών περιστατικών πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου σε Μαραθώνα και Λαγονήσι.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών που έκαψαν ξερά χόρτα και χαμηλή βλάστηση συμμετείχαν οχήματα και εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος και συνέδραμαν εργαζόμενοι, εθελοντές και οχήματα του ΣΠΑΠ, του ΣΠΑΥ, εθελοντικών ομάδων και γειτονικών δήμων.

Ο πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. και Γενικός  Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσσης Σιώμος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Διοίκηση, εργαζόμενοι και εθελοντές του Σ.Π.Α.Π. που βρισκόμαστε σε διαρκή αυξημένη κατάσταση ετοιμότητας και επιφυλακής φτάσαμε  από τους πρώτους και ταχύτατα επεμβήκαμε  στα διαδοχικά περιστατικά που εκδηλώθηκαν  με διαφορά λίγων ωρών προσφέροντας καθοριστική συνδρομή στο Πυροσβεστικό Σώμα με αποτέλεσμα δύο ιδιαίτερα επικίνδυνα περιστατικά να κατασταλούν προτού πάρουν επικίνδυνες διαστάσεις.

Οι επεμβάσεις ήταν ταχύτατες και ο συντονισμός υποδειγματικός.

Θα ήθελα να συγχαρώ  τις δυνάμεις της αυτοδιοίκησης και τους εθελοντές που με την άμεση επέμβασή τους συνέδραμαν  το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά ιδιαίτερα τους εργαζομένους και εθελοντές του Σ.Π.Α.Π., οι οποίοι υλοποιώντας με ακρίβεια τον σχεδιασμό που έχουμε εκπονήσει κατάφεραν να επέμβουν άμεσα και αποτελεσματικά.

Εμείς στον Σ.Π.Α.Π., αλλά και όλη η αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού με ενότητα και αλληλεγγύη θα συνεχίσουμε  χωρίς να χαλαρώνουμε, να βρισκόμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα και επιφυλακή μέχρι την λήξη της αντιπυρικής περιόδου, τόσο στο Πεντελικό, όσο και στις αστικές και περιαστικές περιοχές των Δήμων Μελών μας, αλλά και της Αττικής ευρύτερα.»

 

Από το Γραφείο Τύπου του Σ.Π.Α.Π.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα