19.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΔήμος Παιανίας: Στο επίκεντρο η σχολική στέγη

Δήμος Παιανίας: Στο επίκεντρο η σχολική στέγη

Ευρεία συζήτηση για τη σχολική στέγη στο Δημοτικό Συμβούλιο – Ο σχεδιασμός για έξι νέες δομές

Τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, την υποχρηματοδότηση και την μετακύλιση της ευθύνης για νέες σχολικές στέγες στην αυτοδιοίκηση ανέδειξε ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου συζητήθηκε το θέμα μετά από αίτημα της Ένωσης Γονέων. «Είναι υποχρέωση της Πολιτείας και του Υπουργείου Παιδείας η δημιουργία σχολικών δομών» τόνισε.

Ο Ισίδωρος Μάδης εξήγησε πως με την αύξηση του δημοτικού φόρου ενισχύθηκε η χρηματοδότηση προς τα σχολεία για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες αλλά ακόμα και αυτό δεν είναι αρκετό. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το πρόγραμμα Ηλέκτρα για το οποίο απαιτείτο από τον δήμο να συμμετάσχει με κονδύλι ύψους 1.000.000 ευρώ περίπου από ίδιους πόρους για χρηματοδότηση 600.000 περίπου ευρώ.

Ο Δήμαρχος Παιανίας εστίασε και σε ένα ακόμα πρόβλημα: «κατά το παρελθόν έγιναν εντάξεις στο σχέδιο πόλεως και ξαφνικά διαπιστώθηκε ότι δυστυχώς για τους κοινωφελείς χώρους η δόμηση ήταν η ίδια με τις οικίες. Είχαν συντελεστή 0,4 που τα καθιστούσαν ακατάλληλα για να καλύψουν τις ανάγκες. Υποχρεωθήκαμε να κινήσουμε μια διαδικασία η οποία απαίτησε 2 χρόνια εργασιών για να λάβουμε την απαραίτητη εξαίρεση».

Ανακοίνωσε ότι το σύνολο των εσόδων του δημοτικού φωτισμού έως και το τέλος του 2025 θα διατεθούν για τη σχολική στέγη ενώ προανήγγειλε πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του δήμου.

«Τα 25 χρόνια είναι μεγάλο διάστημα για να καλυφθεί σε 4 χρόνια» σημείωσε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Θανάσης Μιχαλόπουλος παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό του Δήμου Παιανίας. Τονίζοντας πως στόχος είναι η αναβάθμιση της παιδείας, εξήγησε πως ο πληθυσμός τα τελευταία 20 χρόνια έχει αυξηθεί κατά 8.000 κατοίκους ενώ δεν έχει χτιστεί κάποιο σχολείο. Περιέγραψε τις πραγματικές ανάγκες οι οποίες περιλαμβάνουν την ανέγερση νέων δομών όπως 4ο ΔΣ Γλυκών Νερών, νέο Γυμνάσιο Παιανίας, νέο Λύκειο Παιανίας, 6ο Νηπιαγωγείο Παιανίας και από ένα Γυμνάσιο και Λύκειο στα Γλυκά Νερά.

«Ενέργειες έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση» διαβεβαίωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος συμπληρώνοντας πως δεν είναι μόνο οι νέες σχολικές μονάδες αλλά και χρονίζοντα ζητήματα όπως η προσβασιμότητα, ανακοινώνοντας πως έχουν γίνει ενέργειες προς το ΤΕΕ, προχωρούν οι εκθέσεις, έχουν παραληφθεί κάποιες ενώ ολοκληρώνονται και οι υπόλοιπες.
«Από το 2021 συλλέξαμε δεδομένα από όλα τα σχολεία για να προκηρυχθεί δημόσιος διαγωνισμός για τις επισκευές. Δυστυχώς δεν προχώρησε διότι το 2022 προέκυψε το μείζον θέμα του Γυμνασίου Παιανίας και άντλησε 534.000 ευρώ από τον δημοτικό προϋπολογισμό. Σήμερα έχουμε στοιχεία από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση καταγράφοντας ανάγκες ύψους 425.000 ευρώ» εξήγησε ο Θανάσης Μιχαλόπουλος περιγράφοντας τον σχεδιασμό του Δήμου Παιανίας για αποκαταστάσεις.

Συνέχισε λέγοντας πως «υπάρχει σχέδιο για την ολιστική αναβάθμιση των σχολικών δομών. Είμαστε παρόντες σε κάθε χρηματοδοτικό όργανο. Όταν άνοιξε το πρόγραμμα Τρίτσης πρώτη προτεραιότητα ήταν ένα σχολείο και όχι μια πλατεία. Ανοιξε το πρόγραμμα Ηλέκτρα, υποβάλλαμε 3 σχολεία, υποβάλλαμε και στο πρόγραμμα για τον προσεισμικό έλεγχο».
Διευκρίνισε πως το υπό ανέγερση 5ο ΔΣ Παιανίας είναι εξαθέσιο λόγω του ΦΕΚ ίδρυσης που έγινε το 2014 ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Ειδικό Σχολείο, «ένα έργο ανθρωπιάς, ένα σχολείο αξιοπρέπειας για τα παιδιά της Ανατολικής Αττικής» όπως είπε. Ανακοίνωσε πως δρομολογημένο είναι το 3ο Νηπιαγωγείο Γλυκών Νερών «για το οποίο αναμένουμε την μελέτη από την ΚΤΥΠ όπως και για το 4 Νηπιαγωγείο» ενώ απαντώντας στην κριτική γιατί δεν εκπονεί τις μελέτες ο δήμος, εξήγησε ότι «μία μελέτη για ένα σχολείο κοστίζει άνω των 200.000 ευρώ».

Σε ότι αφορά τα Γυμνάσια της Παιανίας μετέφερε την ενημέρωση που είχε από την ΚΤΥΠ για παράταση στον εργολάβο έως τα τέλη Απριλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν νομιμοποιηθεί όλες οι αυθαιρεσίες στα σχολεία που είχαν εντοπιστεί ή αναφερθεί στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου ενώ «όλες μας οι παρεμβάσεις είναι νόμιμες. Δεν δημιουργούμε συνθήκες παραβατικές αλλά παρεμβαίνουμε προβλεπόμενα».

Σε ότι αφορά τον έλεγχο στατικής τους επάρκειας διευκρινίστηκε πως αυτή απαιτείται όταν έχει γίνει παρέμβαση μετά την έκδοση της άδειας και έχει γίνει όπου χρειαζόταν. Επιπλέον ο Δήμος Παιανίας έχει υποβάλλει στον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας όλα τα σχολεία για προσεισμικό έλεγχο.
Τέλος, αναφορικά με τα πιστοποιητικά πυρασφάλειας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος εξήγησε ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη που δεν είχε γίνει ποτέ. Σε αυτή υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις με παρεμβάσεις ύψους 200.000 ευρώ και εκκρεμεί ο σχετικός διαγωνισμός. Επιπλέον, όλα τα σχολεία διαθέτουν το κόκκινο βιβλίο της πυροσβεστικής ενώ συντηρούνται και ενισχύονται τα σύστηματα πυρόσβεσης.

«Τα θέματα της ασφάλειας είναι πρώτης προτεραιότητας. Δεν κρύβουμε κάτω από το χαλί τα προβλήματα» τόνισε ο Θανάσης Μιχαλόπουλος.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα