17.7 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΙανουάριος (μέρος α΄): Πρώτος μήνας διοίκησης Τσεβά – Προσδοκίες vs Πραγματικότητας

Ιανουάριος (μέρος α΄): Πρώτος μήνας διοίκησης Τσεβά – Προσδοκίες vs Πραγματικότητας

Μετά τους πανηγυρισμούς, ανησυχία και προβληματισμός αλλά... η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Πέρασε ήδη ο πρώτος, μεταβατικός και δύσκολος μήνας προσαρμογής, της νέας δημοτικής αρχής του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου στα διοικητικά καθήκοντα της. Προφανώς και δεν μπορεί να κριθεί κανένα έργο, που άλλωστε είναι αδύνατον να γίνει μέσα σε μόλις τριάντα μέρες, όπου το ζητούμενο είναι να περάσει σε μια νέα κανονικότητα η δημοτική λειτουργία καθώς αλλάζει χέρια η διοίκηση. Επομένως το μόνο για το δημοτικό έργο που μπορεί να ειπωθεί είναι απλά καλή δύναμη και ευχή για επιτυχία σ’ όσους ανέλαβαν αρμοδιότητες σε δημοτικούς τομείς.

Αφουγκραζόμαστε, πληροφορούμαστε και σταχυολογούμε λοιπόν, όχι έργα, αλλά πολιτικές επιλογές και χειρισμούς που προβληματίζουν μετά από μια πολλά υποσχόμενη εκλογική ανατροπή του Οκτωβρίου 2023.

Η δυσαρέσκεια των πολλών έδειξε την πόρτα εξόδου στον τέως δήμαρχο, με την Δήμητρα Τσεβά ν’ αναλαμβάνει τα ηνία του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, με πολλά ανοιχτά μέτωπα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής στην επίλυσή τους.

Η κ. Τσεβά ξεκίνησε την πορεία της με ισχυρότατο πλεονέκτημα τις διαφανείς προεκλογικές Συμφωνίες Συμπαράταξης που υπέγραψε με τις παρατάξεις του Ανδρέα Βασιλόπουλου και της Εμμανουέλας Τερζοπούλου για να αναδειχθεί ως δήμαρχος την δεύτερη Κυριακή. Παραδόξως, αντί να εκμεταλλευτεί υπέρ της την εμπειρία που τις παρείχαν οι πολιτικοί εταίροι της συμπαράταξης τους στην δημαρχιακή θητεία της, αθετώντας την υπογραφή της και τις δημόσιες δεσμεύσεις συνεργασίας στους εκλογείς που την ψήφισαν, κατάφερε, πριν καλοκαθίσει στην δημαρχιακή καρέκλα, να φέρει απέναντί της ως αντιπολίτευση όλη την μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Το χειρότερο είναι ότι δημιούργησε πλέον μια βαθύτατη κρίση πολιτικής εμπιστοσύνης, συμπαρασύροντας  δημοτικούς συμβούλους της σε μια πολιτική επιλογή, για την οποία και αυτοί δεν είναι άμοιροι πολιτικών ευθυνών. Δυστυχώς όλα δείχνουν για συνειδητή προσωπική επιλογή, η οποία έχει στιγματίσει την ίδια πολιτικά, έχοντας ξοδέψει απίστευτα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο χωρίς κανένα ουσιαστικό ή τυπικό λόγο.                                                                                                               Το χρονικό της μεγάλης ανατροπής Μπουρνούς στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου

Αφέλεια ή άγνοια νόμου;

Η υποβόσκουσα αλαζονεία που χαρακτηρίζει άτομα ανασφαλή χωρίς τυπικά προσόντα πολιτικών ελιγμών, η νέα δημοτική αρχή δεν άργησε να κατηγορήσει τον Ανδρέα Βασιλόπουλο ότι τα «βρήκε» με τον τέως (δήμαρχο), με αφορμή την ψηφοφορία για τους εκπροσώπους της μειοψηφίας στην Δημοτική Επιτροπή, όπου ο τέως, για δικούς του λόγους, δεν διεκδίκησε και τις δύο θέσεις των μελών που δικαιούνταν, αλλά «παρεχώρησε» τη μία στον Βασιλόπουλο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας.

Συνεχίζοντας τα πολιτικά λάθη, η πλειοψηφία στην εκλογή αντιπροέδρου της Δημοτικής Επιτροπής απ’ την μειοψηφία, με μόνο διεκδικητή τον τέως δήμαρχο, όλως περιέργως, αφού τη θέση θεσμικά καταλαμβάνει η μείζονα αντιπολίτευση, τελικά αναγκάστηκε και ψήφισε τον τέως δήμαρχο με την τρίτη και μάλιστα με μία ψήφο αρνητική. Προφανώς αντιλήφθηκε την ύστατη στιγμή το θεσμικό αδιέξοδο της μη εκλογής αντιπροέδρου από το πολιτικό ολίσθημα στο οποίο υπέπεσαν. Άγνοια νόμου, έλλειψη πολιτικής σκέψης ή αφέλεια;                      Δημοτική Επιτροπή Ρ-Π: Με την τρίτη ψηφίστηκε αντιπρόεδρος ο Μπουρνούς – Θέση που θεσμικά δικαιούται!

Αντιδήμαρχοι – Εντεταλμένοι Σύμβουλοι

Ο νομοθέτης “δημιούργησε” θέση Εντεταλμένων Συμβούλων ώστε ν’ αξιοποιηθούν άνθρωποι με ιδιαίτερες γνώσεις για να πάει μπροστά κάθε δήμος και μάλιστα αμισθί. Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος δρα αυτόνομα κι ανεξάρτητα σύμφωνα με τις εξειδικευμένες γνώσεις του κι όχι απαραίτητα συνεπικουρώντας τον καθ’ ύλη αντιδήμαρχο. Η κα Τσεβά έθεσε τους Εντεταλμένους Συμβούλους στην συνεπικουρία των αντιδημάρχων, για να καλύψει τις αδυναμίες τους ίσως;

Παράδειγμα: Εντεταλμένος Σύμβουλος της πλειοψηφίας με εξειδικευμένη γνώση συνεπικουρεί αντιδήμαρχο με πλήρη άγνοια του πόστου που ανέλαβε. Ως εκ τούτου εξέφρασε άρνηση ανάληψης της θέσης (ο Ε.Σ.), με την δήμαρχο να πείθει τελικά να παραμείνει με την υπόσχεση να προωθηθεί στην επόμενη κρίση αποσοβώντας τον αντίκτυπο παραίτησης. Μέχρι τότε δηλαδή θα ενεργεί προς δόξα του αντιδημάρχου που συνεπικουρεί…

Ξεχωριστή μνεία αξίζει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και πρασίνου Γιώργος Δουβίτσας που επέλεξε ένα δύσκολο πόστο και κάνει τη διαφορά απ’ το πρώτο λεπτό ανάληψης των καθηκόντων του.                                                                                                        Τα εύσημα στον αντιδήμαρχο καθαριότητας Γιώργο Δουβίτσα

Ν’ αναφερθεί ότι ο Δουβίτσας, καίτοι έμπειρος στα οικονομικά, δεν δέχτηκε την αντιδημαρχία οικονομικών, που του προτάθηκε αμισθί, αλλά επέλεξε την καθαριότητα ως έμμισθος αντιδήμαρχος. Έξυπνη επιλογή, καθώς έχει να κάνει τόσο με το ότι ανταποκρίνεται στο κύρος του, όσο και με το γεγονός ότι ο δύσκολος τομέας της καθαριότητας έχει άμεσο αντίχτυπο στην καθημερινότητα του πολίτη. Μέχρι στιγμής τα πάει εξαιρετικά καλά και παίρνει τα εύσημα, όμως οι πραγματικές προκλήσεις στην καθαριότητα είναι μπροστά του σ’ έναν δήμο όπου υπάρχουν σημαντικά διαφορετικές χωροταξικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Ηχηρή παραίτηση ή άρνηση αποδοχής θέσης ειδικής συμβούλου

Κοινή πλέον παραδοχή είναι η ικανότητα της νέας δημάρχου ν’ απομακρύνει από κοντά της, άτομα που τη στήριξαν απ’ τα πρώτα δύσκολα βήματά της προς την διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου.

Προς επιβεβαίωση η άρνηση ή αλλιώς η λεγόμενη «μη-παραίτηση» (επειδή δεν είχε τεχνικά διορισθεί κατά την δήμαρχο) της Αλεξάνδρας Σκαμάγκα συνταξιούχου διευθύντριας Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, απ’ τα πρώτα άτομα που στάθηκαν δίπλα στην Δήμητρα Τσεβά και τη στήριξαν στα πολύ δύσκολα πρώτα στάδια της υποψηφιότητάς της.

Η Αλεξάνδρα έχαιρε της απόλυτης εμπιστοσύνης της νέας δημάρχου, ώστε να θεωρείται βεβαία η θέση της ως Ειδική Σύμβουλος λόγω της πολύτιμης εμπειρίας της στα τεχνικά έργα. Παραδόξως λίγες μέρες μετά την … λεγόμενη «μη-ανάληψη» των καθηκόντων της στην διοίκηση Τσεβά, η Αλεξάνδρα ουσιαστικά παραιτείται, προκαλώντας ερωτηματικά κι αναταράξεις σε πολλά επίπεδα, και ιδιαίτερα για το εάν και από ποιους «πιέζεται» εντός και εκτός των δημοτικών υπηρεσιών η κ. Τσεβά.                                                            Δήμος Ρ-Π: Μέγα κατόρθωμα Τσεβά ν’ απογυμνώνεται απ’ τους αρίστους συνεργάτες της!

Άξιο μνείας σχόλιο της Φωτεινής Τσεργά σε ανάρτηση του άρθρου μας σε διαδικτυακή ομάδα αναφέρει:

Φωτεινή Τσεργά

Διαχειριστής

“Κατόρθωμα” της Τσεβά ή ασφυκτικές πιέσεις των συμφερόντων σε μια κατά βάση καλοπροαίρετη δήμαρχο; Αναρωτιέμαι

Προβληματισμός: Άραγε ποια είναι τα συμφέροντα που πιέζουν τη νέα δήμαρχο; Τα ανέχεται με αποτέλεσμα να χάνει αδέκαστους συνεργάτες; Τι ακριβώς συμβαίνει; Το τι τελικά συμβαίνει πραγματικά, θα δείξει, καθώς «ουδέν κρυπτόν υπό του ηλίου»…

Προβληματισμό, επίσης, προκαλεί διαχειριστής της ομάδας iRafina- Dimotis Η Ραφήνα-Δημότης που εγκαλεί τη δήμαρχο, σχετικά με αυτό που ονομάζει 𝝢𝝚𝝤 𝝨𝝟𝝖𝝢𝝙𝝖𝝠𝝤 𝝩𝝤𝝪 𝝡𝝥𝝤𝝪𝝦𝝢𝝤𝝪𝝛 𝝡𝝚 𝝩𝝤 𝝟𝝩𝝞𝝦𝝞𝝤 𝝩𝝤𝝪 𝝤.𝝩.𝝚.:

«𝝜 𝝙ή𝝻𝝰𝞀𝞆𝝾ς έ𝞆𝝴𝝸 𝞄𝝿𝝾𝞆𝞀έ𝞈𝞂𝝶 𝝼𝝰 𝝵𝝶𝞃ή𝞂𝝴𝝸 𝝼𝝾𝝻𝝸𝝹ό 𝝹𝝰𝝸 𝝾𝝸𝝹𝝾𝝼𝝾𝝻𝝸𝝹ό έ𝝺𝝴𝝲𝞆𝝾 𝞂𝝴 ό,𝞃𝝸 𝝿𝝰𝞀έ𝝺𝝰𝝱𝝴 𝝹𝝰𝝸 ό,𝞃𝝸 𝝳𝝴𝝼 𝝿𝝰𝞀έ𝝺𝝰𝝱𝝴, 𝝰𝝺𝝺𝝸ώς 𝝷𝝰 𝝴𝝿𝞈𝝻𝝸𝞂𝞃𝝴ί 𝝿𝝺ή𝞀𝞈ς 𝞃𝝶𝝼 𝝴𝞄𝝷ύ𝝼𝝶, 𝝰𝝹ό𝝻𝝰 𝝹𝝰𝝸 𝝰𝞄𝞃ή 𝝿𝝾𝞄 𝝳𝝴𝝼 𝝷𝝰 𝞃𝝶ς 𝝰𝝼𝝰𝝺𝝾𝝲𝝴ί . 𝝚𝝹𝞃ός 𝝰𝝼 𝝳𝝴𝝼 𝝽έ𝞀𝝴𝝸 𝞃𝝸 𝞂𝝶𝝻𝝰ί𝝼𝝴𝝸 𝝷έ𝞂𝝶 𝝴𝞄𝝷ύ𝝼𝝶ς, 𝝾𝝿ό𝞃𝝴 𝝹𝝰𝝸 𝝿𝞀𝝾ϊ𝝳𝝴ά𝝵𝝴𝝸 𝝲𝝸𝝰 𝝻𝝸𝝰 𝝹𝝰𝝹ή 𝝷𝝶𝞃𝝴ί𝝰. 𝝚𝝺𝝿ί𝝵𝝾𝞄𝝻𝝴 𝝼𝝰 𝞂𝞅ά𝝺𝝺𝝾𝞄𝝻𝝴 𝝹𝝰𝝸 𝞂ύ𝝼𝞃𝝾𝝻𝝰 𝝼𝝰 𝝹𝝸𝝼ή𝞂𝝴𝝸 𝝳𝝸𝝰𝝳𝝸𝝹𝝰𝞂ί𝝴ς. 𝝤 𝞆𝞀ό𝝼𝝾ς 𝝰𝝺𝝺ά 𝝹𝝰𝝸 𝝾𝝸 𝝳𝝶𝝻ό𝞃𝝴ς 𝝻ί𝝺𝝶𝞂𝝰𝝼 𝝹𝝰𝝸 𝝳𝝴𝝼 𝝻𝝿𝝾𝞀𝝾ύ𝝼 𝝼𝝰 𝝿𝝴𝞀𝝸𝝻έ𝝼𝝾𝞄𝝼 ά𝝺𝝺𝝾».

Περισσότερα και πιο αποκαλυπτικά για το προφίλ της δημοτικής αρχής Τσεβά, στα μεγάλα προβλήματα (Μ. Ρέμα Ραφήνας – ΜΕΒΑ κ.α.) στο 2ο μέρος της πολιτικής ανασκόπησης Ιανουαρίου

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα