15.7 C
Athens
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΜέγιστη ανάγκη η κατασκευή Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής

Μέγιστη ανάγκη η κατασκευή Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής

Ένα σημαντικό θέμα για την Ανατολική Αττική συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο (8/6/2023) και εισήχθη από την παράταξή μας «ΑΤΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» ως κατεπείγον θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης με τίτλο: “Συζήτηση και λήψη απόφασης για τις αναγκαίες ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής για την χωροθέτηση και την κατασκευή Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική”.

Από τις αρχές του 2022 (αλλά και παλαιότερα όταν υπήρχαν θέματα σχετικά με προϋπολογισμούς ή τροποποιήσεις τους) με επιστολή μας ζητούσαμε να εισαχθεί το θέμα σε τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) αλλά το αίτημα αγνοήθηκε από την διοίκηση Πατούλη.

Η διοικούσα παράταξη Πατούλη δεν μπόρεσε -στη συνεδρίαση του περασμένου Ιουνίου να εμποδίσει την εισαγωγή του θέματος προς συζήτηση ως κατεπείγον, μειοψηφώντας με 46 κατά έναντι 49 ψήφων υπέρ. (Υπέρ ψήφισαν οι παρατάξεις Δύναμη Ζωής, Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής, Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια, Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική Ανταρσία σε Κυβέρνηση, ΕΕ ΔΝΤ, Ανυπότακτη Αττική και κάποιοι Ανεξάρτητοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι).

Η πλειοψηφία Πατούλη προσπάθησε να αποτρέψει την εισαγωγή του εν λόγω θέματος για συζήτηση ως κατεπείγον, επικαλούμενη την ανάγκη για περαιτέρω μελέτη και ανάλυση της πρότασης σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Ωστόσο, έχει ήδη περάσει όλη σχεδόν η θητεία της παρούσας Περιφερειακής Αρχής και έως τώρα καμία ουσιαστική πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί, ώστε σε συνέργεια με τα συναρμόδια Υπουργεία, να ξεκινήσει επιτέλους, η μακρόχρονη και δαπανηρή προσπάθεια, υλοποίησης ενός τόσο σημαντικού έργου. Για όλους αυτούς τους λόγους, μειοψηφώντας με 46 ψήφους έναντι 49, η διοίκηση Πατούλη δεν κατάφερε να επιβάλει την αναβολή του θέματος.

Κατά τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Περιφερειάρχης επικαλούνταν επιστολές που έχει στείλει στο υπουργείο Υγείας για το θέμα αλλά αρνούνταν να δεσμευθεί με λήψη απόφασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη δέσμευση συγκεκριμένων χρημάτων από πλευράς Περιφέρειας. Ύστερα από μια δίωρη και πλέον συζήτηση, στο τέλος αναγκάστηκε να υπερψηφίσει την πρόταση μας για απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου η οποία να δεσμεύει 20 εκ. ευρώ σε αντίστοιχο κωδικό του προϋπολογισμού για την κατασκευή Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική.

Στην Ανατολική Αττική ζουν και εργάζονται πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες, ενώ φιλοξενείται ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” και τα σημαντικά λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου. Σε περίπτωση, σοβαρού ατυχήματος ή ασθένειας, με άμεση ανάγκη, οργανωμένης δευτεροβάθμιας περίθαλψης (πχ: σοβαρό καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο) οι πολίτες χρειάζονται κατά περίπτωση, να διανύσουν απόσταση 25 – 50 χλμ , να χαθεί κρίσιμος χρόνος ώστε να έχουν πρόσβαση σε αθηναϊκό Νοσοκομείο, με ότι αυτό, μπορεί να συνεπάγεται για την τελική έκβαση της υγείας, αλλά και της ζωής, των ασθενών .

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την Απογραφή Πληθυσμού 2021 της ΕΛΣΤΑΤ, η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μόνιμου πληθυσμού στην ηπειρωτική Ελλάδα, Σε αυτή τη δημογραφική δυναμική της περιοχής πρέπει να προσμετρηθεί και το γεγονός ότι κατά τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός της περιοχής αυξάνεται δραματικά, ενώ αντίστοιχα σημαντικά αυξημένο είναι και το εργατικό δυναμικό που εργάζεται και δραστηριοποιείται στην Ανατολική Αττική.

Είναι εμφανές ότι η αντίθεση του Περιφερειάρχη και των περιφερειακών του συμβούλων – που σήμερα με άλλον αρχηγό ζητούν την ψήφο σας – στην επείγουσα συζήτηση και στη συνέχεια η προσπάθεια του να αποφύγει τη δέσμευσή του σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, έρχονται σε αντίθεση με την αποφασιστική δράση που χρειάζονται οι πολίτες της Ανατολικής Αττικής.

Για εμάς, την «ΑΤΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» είναι σαφές ότι η υγεία των πολιτών είναι προτεραιότητα.

Αγωνιζόμαστε να έχουμε τις κατάλληλες και αναγκαίες υποδομές υγείας και δεν είναι κάτι που μπορούμε να το αφήσουμε στην τύχη ή στην πολιτική σκοπιμότητα.

Συνεχίζουμε να πιέζουμε για την υλοποίηση αυτού του έργου και να διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα οδηγήσουν σε πραγματικό έργο και ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα