14.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΟχυρό Ραφήνας: Πάρκο ιστορικής μνήμης 2ου παγκοσμίου πολέμου

Οχυρό Ραφήνας: Πάρκο ιστορικής μνήμης 2ου παγκοσμίου πολέμου

Ένα μνημείο που δεν ενδείκνυται για μικροπολιτική αντιπαράθεση

Λίγο πριν παραδώσει τα σκήπτρα της εξουσίας ο τέως δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς, εγκαινίασε ένα εμβληματικό έργο ιστορικής μνήμης το ΟΧΥΡΟ της Ραφήνας, που όπως αποδείχτηκε δεν είναι ολοκληρωμένο, ούτε ασφαλές για να υποδεχτεί επισκέπτες.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Τρεις, τέσσερις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής Τσεβά, ο Μπουρνούς την κατηγορεί για καταστροφές, με αποτέλεσμα ν’ ακολουθήσει απάντηση με δελτίο τύπου της πλειοψηφίας όπου αντεπιτίθεται στον κατήγορο της υπογραμμίζοντας ότι έγιναν εγκαίνια σ’ ένα ημιτελές έργο μόνο και μόνο για να υπάρξει πλακέτα με το όνομα του τέως δημάρχου.

Επειδή το ΟΧΥΡΟ δεν προσφέρεται για μικροπολιτική αντιπαράθεση μεταξύ δύο πρώην συνοδοιπόρων στη διοίκηση του δήμου, αλλά αποτελεί εμβληματικό έργο ιστορικής σημασίας κι ως τέτοιο πρέπει ν’ αναδειχτεί, αναδημοσιεύουμε τις παρατηρήσεις του καλού συμπολίτη μας Γεώργιος Τζιβανόπουλος σε ανάρτησή του σε Μέσο κοινωνικής Δικτύωσης

Γράφει ο κ. Τζιβανόπουλος:

Επισκέφτηκα στις 2 Ιανουάριου 2024 το πάρκο (ΟΧΥΡΟ) και μετά από μια λεπτομερή περιήγηση σχημάτισα την ακόλουθη γνώμη βασιζόμενη σε πολυετή επαγγελματική εμπειρία στον τομέα ποιοτικού ελέγχου τεχνικών έργων, την οποία και δημοσιεύω για να μη ξεχαστεί.

Γενικά αναφέρω ότι η αξιοποίηση του χώρου “Λόφος Παναγίτσας” είναι μια σωστή ενέργεια, κάτι που είχε ξεκινήσει πριν από αρκετά χρόνια ο Δήμαρχος Κεχαγιόγλου και δυστυχώς δεν υπήρξε ούτε η ανάλογη συντήρηση από τις επόμενες δημοτικές αρχές ούτε ο σεβασμός από τους επισκέπτες, ώστε να μην υπάρξουν βανδαλισμοί και κακομεταχείριση του όμορφου φυσικού τοπίου.

Στους περίπατους που έκανα τα τελευταία χρόνια παρατηρούσα την δυσάρεστη κατάσταση στον λόφο.

Η αναγέννηση λοιπόν της ιδέας για την αξιοποίηση του χώρου ήταν σωστή αλλά η μέχρι σήμερα διαδικασία και η υπάρχουσα κατάσταση και ιδίως το γεγονός ότι υπήρξε και επίσημη εγκαινίαση του χώρου για την ελεύθερη επίσκεψη από όλες τις ηλικίες ακόμα και από ΑΜΕΑ αποδεικνύει ότι το επερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο με Δήμαρχο τον κον. Μπουρούς δεν ήταν σε θέση να προγραμματίσουν και να ολοκληρώσουν ένα σύγχρονο και ποιοτικά καλό έργο.

Όσον αφορά τις καθημερινές αναρτήσεις με εγκώμια και κριτική για τους επισκέπτες που δεν σέβονται το έργο στην κατάσταση όπως παραδόθηκε, συμφωνώ ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν για να μην υπάρξουν βανδαλισμοί κλπ. αλλά πρέπει όμως να γίνει ακόμα πολλή δουλειά ώστε να γίνει επιτέλους ένα ΣΩΣΤΟ ΕΡΓΟ.

Το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύω αρκεί για να επιβεβαιωθούν οι παρατηρήσεις μου στις ομάδες “ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ” και “ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ” , τις οποίες κέρδισα κάνοντας την διαδρομή που φαίνεται στην πρώτη εικόνα.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

  • Έλλειψη μιας Πινακίδας στην είσοδο για τους όρους χρήσης του πάρκου και όλων των εγκαταστάσεων και τις κυρώσεις που θα υπάρξουν αν δεν τηρηθούν
  • Έλλειψη σήμανσης για την δυνατότητα η μη δυνατότητα χρήσης από mountain bikes, skateboard κλπ.
  • Έλλειψη μιας γενικής περιγραφής όλων των διαδρομών και εγκαταστάσεων εντός του πάρκου
  • Σήμανση σε κάθε διαδρομή σε διασταυρώσεις με πληροφορία για όλες τις δυνατές κατευθύνσεις
  • Έλλειψη σήμανσης και περιγραφής σε όλα τα σημεία ανακαίνισης εγκαταστάσεων στο οχυρό
  • Έλλειψη σήμανσης και περιγραφής σε όλα τα σημεία με λοιπά ερείπια από το οχυρό
  • Έλλειψη διάδρομου με ανάλογα επίπεδη επιφάνεια σε όλον τον κεντρικό διάδρομο ώστε να διευκολύνεται η κίνηση παιδικών καροτσιών, παιδικών ποδηλάτων, ΑΜΕΑ κλπ.
  • Δοχεία απορριμμάτων δίπλα σε όλα τα μέρη με ξύλινα τραπέζια αλλά και σε αρκετά μέρη στις διαδρομές περιπάτου.
  • Δοχεία με παροχή πλαστικών σακουλιών για τα απορρίμματα σκυλιών
  • Σήμανση και οδηγίες διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς.
  • Σύστημα αυτόματης ψεκασμού νερού σε σημαντικά σημεία
  • Δυνατότητα χρήσης των WC
  • Απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων από όλο το πάρκο που έχουν μαζευτεί πριν την εγκαινίαση του πάρκου (ενα στρωμα, λαμαρινες, ακόμα και φυσίγγια από κυνηγητικά όπλα υπάρχουν)
  • Καθαρισμός όλων των χώρων με πρόσβασης σε ερείπια από το οχυρό
  • Εγκατάσταση ανάλογων συστημάτων σε όλα τα μέρη με δυνατότητα πρόσβασης προς αποφυγή ατυχημάτων σε ερείπια από το οχυρό.
  • Απομάκρυνση του παλιού ξύλινου σκέπαστρου και καθιστικού από την εποχή της ανάπλασης υπό Κεχαγιογλου.

ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

  • Τα τσιμεντένια στοιχεία τύπου “ΔΙΑΤΡΗΤΟ ΓΚΑΖΟΝ” σε όλη την κεντρική διαδρομή είναι κατάλληλα για την διέλευσή η στάθμευση οχημάτων αλλά ΌΧΙ για πεζόδρομους η διαδρομές περιπάτου. Παιδικά καροτσάκια με μικρές ρόδες, παιδικά ποδηλατακια, ΑΜΕΑ, άνθρωποι με βοηθητικά μέσα στήριξης (μπαστούνια) έχουν μεγάλο πρόβλημα στην κίνηση τους και ιδίως όταν κινούνται ανηφορικά. Η χρήση τους δεν βελτιώνεται ούτε με την ύπαρξη βλάστησης στα διάκενα η οποία μάλιστα χρειάζεται και την ανάλογη συντήρηση.
  • Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει επίσης και σε όλους τους διαδρόμους με τα χοντρά χαλίκια τα οποία με την πάροδο του χρόνου δεν θα έχουν την παρούσα κατάσταση και η συντήρηση τους θα είναι δύσκολη.
  • Είσοδοι σε υπόγειο καταφύγιο (στο βορινό μέρος) με χωμάτινα τοιχώματα χωρίς κάποια υποστήριξη θα καταστραφούν μετα από μερικές βροχοπτώσεις
  • Λάθος χρήσης διαφορετικών προφίλ από ανοξείδωτες λαμαρίνες τύπου “κριθαράκι” με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορετικοί συντελεστές τριβής ιδίως όταν είναι βρεμένη η επιφάνια στην σκάλα για ένα υπόγειο καταφύγιο χωρίς σκέπασμα. Μια σωστή λύση είναι με την χρήση από ανοξείδωτες σχάρες δαπέδου για να στεγάζουν τα νερά.
  • Οι σκεπές των ξύλινων σκέπαστρων πρέπει να επενδυθούν ώστε να προφυλαχθούν από τις εναλλακτικές καιρικές συνθήκες με βροχή, αέρα και ηλιοφάνεια.
  • Απαράδεκτη η τοποθέτηση της μαρμάρινης πινακίδας από την πρώτη ανάπλαση με το όνομα του πρώην Δήμαρχου Κεχαγιόγλου χωρίς να βελτιωθούν πρώτα τα χρώματα της γραφής.
Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα